Dit is een heerlijk smaakvol bruin ciabatta brood. Door het deeg zitten tijm en zonnebloempitten. Het brood is heerlijk luchtig aan de binnenkant, en knapperig aan de buitenkant. Met dit recept maak je twee broden.
Doe de bloem, moutpoeder, olijfolie en 395 ml water in een beslagkom, en meng dit door elkaar. Laat dit nu even een half uur staan.
Meng nu de gist met de overige 50 ml water. Voeg dit vervolgens ook toe aan het deeg. Meng dit even door elkaar. Doe vervolgens ook het zout en de tijm erdoorheen. Kneed alles met je handen goed door elkaar.
Vervolgens kneed je het deeg ongeveer 5 minuten middels de 'stretch and fold' methode. Doe op het laatst ook de zonnebloempitten door het deeg, en kneed het nog kort door totdat de pitten goed verdeeld zijn. Je zet de kom met deeg voor je neer. Je pakt het deeg bij de bovenste twee hoeken vast, en trekt het deeg iets omhoog, en vouwt dit dan richting jouzelf dubbel. Iedere keer draai je de kom een kwartslag.Het helpt trouwens om je handen iets in te smeren met olijfolie.
Laat het deeg vervolgens een half uur afgedekt (met een vochtige theedoek) staan. Na dit half uur ga je nogmaals de 'stretch and fold' methode toepassen. Deze keer doe je dit maar 4 keer. Iedere keer draai je de kom een kwartslag, waardoor je uiteindelijk helemaal rond bent.
Herhaal dit (inclusief deze eerste keer) 4 keer. Uiteindelijk ben je twee uur verder. Stop vervolgens het deeg afgedekt met wat vershoudfolie in de koelkast. Laat een nachtje staan. De smaak zal hierdoor ook verder ontwikkelen.
Haal het deeg de volgende ochtend uit de koelkast. Leg een bakplaat met bakpapier klaar. Bestrooi dit rijkelijk met bloem, en stort het deeg hierop. Vorm het dan in een langwerpige rechthoek, en bestrooi ook de bovenkant van je deeg met bloem. Maak hier twee broden van door dit door midden te steken. Zorg ervoor dat de boven- en onderkant van het broodje bebloemd is. Strooi er desgewenst nog wat havermoutvlokken overheen. Bedek het brood nu met wat vershoudfolie.
Laat nu ongeveer een uurtje staan voordat je dit in de oven doet. Verwarm voor het bakken de oven voor op 220 °C.
Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Laat de broden even afkoelen voordat je ze aansnijdt.
Opmerkingen
Dit is een erg eenvoudig basisrecept voor ciabatta. Zonder moutpoeder heb je een witte ciabatta.
Je kan er desgewenst ook nog wat andere smaakmakers aan toevoegen. Denk hierbij aan wat zongedroogde tomaten of olijven.