Brood met walnoten, sesam, honing en cayennepeper
Brood

Walnoot sesam brood met cayennepeper

Als ik tijd heb bak ik tegenwoordig ieder weekend brood. Sinds ik hier mee begonnen ben, en de geur van versgebakken brood in huis welkom heb geheten, kan ik de verleiding nu niet meer weerstaan om in de weekenden brood te bakken. In het begin volgde ik vooral recepten. Dit omdat het nogal precies komt met de verhoudingen bloem, vocht, gist en zout. Maar als je eenmaal de zogeheten ‘bakkersformule’ onder de knie hebt wordt het allemaal een stuk makkelijker. En kan je ook wat gaan experimenteren.Brood in bakvorm met sesamzaad

Ik had laatst ineens de ingeving dat de combinatie van walnoten, sesam, cayennepeper en honing goed bij elkaar zou passen. Gelijk ben ik naar de keuken gegaan en had ik honing over een walnoot gegoten, om deze vervolgens in sesam en cayennepeper te rollen. Deze combinatie viel mij zeker niet tegen! Zo was het idee voor dit brood ontstaan. De smaken komen ook in het brood erg goed samen. En het is net even wat anders dan een gewoon brood. Ik vond het erg lekker met kaas, of met zeezoutboter. Dit brood ga ik zeker vaker maken!

Ik heb dit brood in een vrij kleine broodvorm gebakken, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Ik bak graag kleine busbroodjes. Deze zijn ideaal voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Je kan er ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.Versgebakken brood met sesamzaad, walnoten en cayennepeper

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Brood met walnoten, sesam, honing en cayennepeper

Walnoot sesam brood met cayennepeper

Dit is een heerlijk brood, met lekker veel smaak. Zeker een aanradertje;)

Ingrediënten
  

  • 150 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 100 gram volkoren tarwemeel
  • 3,5 gram gist
  • 4 gram zout
  • 5 gram walnotenolie (of andere soort olie)
  • 100 ml water
  • 70 ml (volle) melk
  • 5 gram honing
  • ½ theelepel cayennepeper (naar smaak)
  • 50 gram walnoten (geroosterd)
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • beetje zonnebloemolie (voor het invetten van je bakvorm)

Instructies
 

  • Meng het water en de melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de walnoten en het sesamzaad, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de walnoten door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de sesamzaadjes op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept