brood za'atar sumak wei pitten gist
Brood

Brood met za’atar

Ik hou van het bakken van brood. Wij halen eigenlijk bijna nooit meer een brood bij de bakker of supermarkt. Zeker in de weekenden staat er bij ons een zelfgebakken brood op het menu. Deze keer was ik geïnspireerd door het Midden-Oosten. Dit heeft geresulteerd in dit brood met za’atar.

De za’atar is de grote smaakmaker in dit brood. Dit is een kruidenmix die je in de meeste supermarkten kan kopen. Jonnie Boer heeft dit bijvoorbeeld in zijn assortiment zitten. Het is ook erg makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen wel even de goede ingrediënten in huis hebben. Het is een mix van onder andere tijm, sumak en sesamzaad. Sumak (of sumac) is een mengsel van gedroogde en gemalen rode besjes van de sumakplant. Qua smaak is het friszuur, en heeft het wel iets weg van citroen. In landen zoals Turkije en Irak wordt dit in veel recepten gebruikt.brood za'atar sumak wei pitten gist

brood za'atar sumak wei pitten gistAls beleg had ik voor dit brood labneh gemaakt. Dit is een soort uitgelekte yoghurt, die ik ook al eens had gebruikt om een taartje mee te maken. Eigenlijk is labneh niets anders dan de Midden-Oosterse uitvoering van hangop. Wel zit er nog een beetje zout in. Vaak wordt het als dip gebruik met bijvoorbeeld nog wat olijfolie en kruiden erdoor.  Je maakt dit door yoghurt in een kaasdoek te doen, en over een vergiet minimaal een nachtje te laten uitlekken. Dan zul je zien dat je een dikke romige massa overblijft. Dit lijkt wel een beetje op Griekse yoghurt of roomkaas. Verder blijft er ook wei over. Dit hoef je niet weg te gooien, en kan je prima voor andere doeleinden gebruiken. Dit zit namelijk boordevol eiwitten. Dit heb ik dan ook gebruikt om dit brood mee te bakken.

Ik vind busbroden altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

brood za'atar sumak wei pitten gist

brood za'atar sumak wei pitten gist

Brood met za'atar

Dit is een heerlijk brood, geïnspireerd op de smaken uit het Midden-Oosten. Door het deeg zit za'atar, een mengsel van sesam, tijm en sumak. Ideaal als ontbijt of lunch voor 2 personen. Ik heb hiervoor een broodblik voor een brood van 450 gram voor gebruikt.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 3,0 gram gist
  • 3,6 gram zout
  • 165 ml water of wei
  • 2 eetlepels za'atar + iets extra voor bovenop het brood
  • optioneel: 2-3 eetlepels zaden en/of pitten voor door het deeg
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je het water (of wei) tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zaden en/of pitten, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de zaden en/of pitten door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi desgewenst nog wat zaden en/of pitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor. Bestrooi nog met wat extra za'atar.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen. Doe het brood vervolgens in de oven.
Uiteraard kun je in plaats van de wei ook gewoon water gebruiken. De wei gaf wel een lekkere smaak aan het brood.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept