Brood,  Grensoverschrijdend beslag,  Ontbijt en lunch

Brioche met maanzaad, noten en rozijnen

Het is bijna Pasen. En daar hoort wat mij betreft een goede paasbrunch bij. Deze brioche past daar heel goed bij. Normaal is een brioche vaak vrij zoet. Ik vond het daarom lekker om het brood een iets minder zoete vulling te geven. Het maanzaad en de noten zorgen daarbij voor een nootachtige smaak, en de rozijnen en sinaasappelrasp voegen iets fris toe.

 

Ik vind het altijd leuk om mij te verdiepen in buitenlandse keukens. Hier komt het recept voor deze brioche dan ook vandaan. Het recept is namelijk geïnspireerd op het Roemeense paasbrood ‘cozonac’ en het Kroatische brood ‘makovnjača’. Het Roemeense brood is doorgaans gevuld met walnoten, en het Kroatische brood juist met maanzaad. Een combinatie van beide leek mij een goed idee. In de praktijk bleek dit ook goed uit te pakken. Het brood was verrukkelijk. En door het deeg te vlechten zag het er ook nog eens extra feestelijk uit. Het lijkt hierdoor trouwens ook veel op een babka.

Dit brood is op de dag zelf het lekkerst. Ik kan mij alleen goed voorstellen dat je een heel brood niet in één keer op krijgt. Dan kan je ervoor kiezen om een deel in te vriezen. Stop het brood voordat je het serveert dan weer even in de oven. Na een paar minuten is het alsof je weer versgebakken brood hebt.

Op zoek naar meer inspiratie voor een goede paasbrunch? Deze recepten lijken mij ook erg geschikt:

Brioche met maanzaad, walnoten en rozijnen

Een ontzettend geschikt brood voor tijdens de paasbrunch. Of voor een ander feestelijk moment. Een heerlijk rijkgevulde brioche met maanzaad, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 360 gram bloem (ik heb Amerikaanse patentbloem gebruikt)
  • 150 gram volle melk
  • 30 gram yoghurt (kamertemperatuur)
  • 60 gram boter (kamertemperatuur)
  • 50 gram suiker
  • ½ ei
  • ½ theelepel zout
  • 5,5 gram gist
  • 1 theelepel vanille extract
  • citroenrasp (naar smaak, ongeveer ½- 1 eetlepel)

Vulling

  • 100 gram maanzaad
  • 25 gram (gele) rozijnen (in relatief fijne stukjes gesneden)
  • 150 ml (volle) melk
  • 2 eetlepels walnoten (geroosterd en in stukjes gesneden)
  • 2 eetlepels amandelen (geroosterd en in stukjes gesneden)
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel honing
  • sinaasappelrasp van ½-1 sinaasappel
  • citroenrasp van ½-1 citroen

Afwerking

  • ½ ei

Instructies
 

Vulling maken (kan je ook doen tijdens het rijzen van het deeg)

  • Doe voor de vulling de suiker, maanzaad en melk in een steelpannetje. Breng dit aan de kook en laat het even een paar minuutjes doorkoken.
  • Haal van het vuur, en voeg nu ook alle overige ingrediënten toe aan de vulling.
  • Laat de vulling afkoelen voordat je deze in het brood verwerkt. Je kan de vulling bijvoorbeeld ook al een dag van tevoren maken.

Deeg maken en afwerking

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten voor het deeg in een kom, en meng dit met een spatel door elkaar.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Vet een broodbakblik (van 23x13 cm) in met een beetje zonnebloemolie. Het bakblik dat ik gebruik is geschikt voor een brood van 900 gram.
  • Verdeel het deeg in twee stukken. Rol de beide stukken deeg uit tot een rechthoek van circa 25x35 cm. Verdeel de afgekoelde vulling over beide stukken deeg. Laat een beetje ruimte (circa ½ – 1 cm) aan de zijkanten vrij.
  • Rol beide stukken op. Begin aan de kant van 25 cm met rollen. Knijp de uiteinden van de twee stukken aan elkaar. De twee stukken deeg wikkel je nu om elkaar heen. Knijp de andere uiteinden ook lichtelijk aan elkaar. Leg het deeg vervolgens in het bakblik.
  • Dek af met een vochtige theedoek of vershoudfolie. Laat nu ongeveer 45-60 minuten rijzen. Je kan het nu ook in de koelkast plaatsen en een nachtje laten staan.
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 °C.
  • Bestrijk het brood met het halve geklutste ei. Hierdoor krijgt het een mooie bruine glans.
  • Bak vervolgens het brood in ongeveer 45 minuten gaar. Het brood is nu mooi goudbruin aan de bovenkant. Laat even afkoelen voordat je het brood aansnijdt.

Opmerkingen

Wordt het brood wel erg bruin tijdens het bakken? Leg dan een stuk aluminiumfolie over de bovenkant van het brood. Dit voorkomt dat je brood zwart wordt.
Eet je het brood niet in één keer op? Vries het dan in. Je kunt de brioche zo prima enige tijd bewaren. Warm het voordat je het gaat eten het beste weer even op in de oven. Dan is het net alsof je weer versgebakken brood hebt!
 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept