brood bier bostel bakken granen
Brood

Bierbostel brood

Een collega van mij brouwt regelmatig bier. Een restproduct hiervan is bierbostel, ook wel draf genoemd. Dit is het graan wat overblijft na het brouwen van bier. Vaak wordt dit weggegooid. Zonde eigenlijk, want je kan er ook een heerlijk brood van maken. Mijn collega had een portie bierbostel voor mij meegenomen. Dus mocht er ook iemand in je omgeving ook van bierbrouwen houden, vraag dan eens of je deze bierbostel mag hebben. Je krijgt er zeker geen spijt van.brood bier bostel bakken granen

Ik vond dit brood namelijk erg rijk van smaak. Het leek een beetje op een desembrood, maar dan op basis van gist. Hierdoor heb je dit brood ook nog eens vrij snel gemaakt. De bierbostel zorgt bovendien ervoor dat je een lekker mals en sappig brood hebt. En het is ook nog eens een hele gezonde toevoeging. Bierbostel is namelijk eiwitrijk, en zit vol met vezels. De koolhydraten zijn tijdens het brouwen eruit onttrokken. Dit is overigens ook één van de redenen waarom dit restproduct ook wel als veevoer wordt gebruikt.

Bij het maken van het brood zal het je opvallen dat het deeg vrij klef is. Dit hoort zo. Het is daarom wel het handigst om het kneden aan een keukenmachine over te laten. En ook om voor de verdere verwerking van het deeg ruim voldoende bloem te gebruiken. Uiteindelijk is er bij mij – ondanks dat ik op enig moment grote twijfels had of het brood wel zou lukken – een erg mooi brood uit de oven gekomen.brood bier bostel bakken granen

Voor dit brood geldt natuurlijk dat je bostel moet kunnen krijgen. Bier brouwen is hartstikke hip. Je vindt tegenwoordig erg veel microbrouwerijen. De kans is dus wel aanwezig dat iemand in je omgeving wel eens een biertje brouwt. Maar mocht je een lekker zelfgemaakt brood willen maken, maar geen bierbostel kunnen krijgen? Dan zijn deze broden ook erg geschikt:

brood bier bostel bakken granen

Bierbostel brood

Dit brood is gemaakt met bierbostel. Dit is een restproduct van het bierbrouwen. Zonde eigenlijk om weg te gooien, want je maakt hier een heerlijk brood van!
4.50 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

  • 150 gram bier bostel
  • 220 gram tarwebloem (ik heb T65 gebruikt)
  • 150 ml water
  • 10 gram walnootolie (optioneel)
  • 5 gram suiker
  • 3,5 gram gist
  • 4 gram zout
  • extra bloem om je aanrecht, en het brood, mee te bestuiven

Instructies
 

  • Lek de bierbostel uit en/of knijp het een beetje uit, zodat het wat minder nat is. Vang dit vocht op. Uiteindelijk heb je dan 150 gram bierbostel.
  • Vul het vocht wat je hebt opgevangen aan totdat je 150 ml hebt. Zorg dat je het water tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Dit deeg zal overigens nog vrij klef aan blijven voelen.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je rijsmandje klaar, en bestuif deze ruim met bloem. Klopt de overtollige bloem eruit. Heb je dit mandje nog nooit gebruikt? Besprenkel deze dan eerst even met water, en bestuif dan met bloem. Laat opdrogen en klop het overtollige bloem eruit.
  • Bestuif je aanrecht met bloem. Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Bol het deeg op. Druk de zijkanten van het deeg daarbij naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Hierdoor komt de bol op spanning te staan. Leg deze bol nu ondersteboven in het rijsmandje. Knijp de naden aan onderkant een beetje dicht.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede. Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort nu je brood hierop. Je kan nu de bovenkant van het brood insnijden, zodat deze in de oven niet willekeurig openbarst. Gebruik hiervoor een erg scherp mesje. Zet je bakplaat vervolgens in de oven. Als je een pizzasteen gebruikt zul je het bakpapier hierop moeten schuiven.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Vaak haal ik dan ook de braadslede uit de oven. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Een rijsmandje zorgt ervoor dat je brood een mooie vorm krijgt. Deze gebruik je uitsluitend tijdens de 2e rijs, en gaat ook niet mee de oven in. Ik heb een rijsmandje gebruikt die geschikt is voor een rond brood van 500 gram. Als je deze niet hebt kun je ook prima het brood laten rijzen op een bakplaat.

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept