sloffengebak bramen braam taart gebak sloffenbodem mascarponeroom mascarpone honing lavendel amandelspijs
Taart en gebak

Slof met bramen en mascarpone

Ik vind sloffengebak altijd heerlijk. Een knapperige goudgele koekbodem, vervolgens vaak een heerlijke laag amandelspijs, met daarop één of andere roomvulling. Dit valt altijd in de smaak. Zo ook deze slof met bramen en mascarponeroom.

Aan sloffengebak kan je ook makkelijk je eigen draai geven. Toen ik op de markt allemaal verse bramen zag liggen wist ik dat ik hier iets mee moest bakken. Ze zagen er zó lekker uit. Deze keer heb ik daarom een slof met bramen en mascarponeroom gemaakt. De mascarponeroom ligt bovenop een laag amandelspijs, en heb ik op smaak gemaakt met lavendelhoning.

Ik heb overigens vaak een voorraadje amandelspijs in mijn vriezer liggen. Ik maak in één keer vaak een grotere hoeveelheid. En laat het nou net zo zijn dat dit veel gebakjes toch net even een extraatje geeft. Bijvoorbeeld ook voor deze kersengebakjes.

 

 

Room spuiten op slof gebak
Bramen room slof gebak
Bramen mascarpone slof

Slof met bramen en mascarpone

Met dit recept maak je een lekkere zomerse slof, die ook in de winter goed smaakt. Ook lekker met andere soorten fruit, zoals frambozen

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

  • 60 gram tarwebloem
  • 60 gram Zeeuwse bloem (als je dit niet kan vinden kan je dit vervangen door gewone tarwebloem)
  • 90 gram boter
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 eierdooier
  • 40 gram suiker
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel citroenrasp

Amandelspijs

  • 75 gram amandelspijs (dit kan je zelf maken of kant-en-klaar kopen)
  • 1/2 ei (gebruik hiervoor het ei wat je nog over hebt van het sloffendeeg)

Topping

  • 200 gram bramen
  • 125 gram mascarpone
  • 60 gram zure room
  • 40 gram lavendelhoning (kan je ook vervangen door gewone honing of andere zoetstof)
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies
 

Sloffenbodem

  • Doe alle ingrediënten in een kom, en kneed tot een samenhangend geheel. Maak er een bal van en wikkel deze in vershoudfolie. Laat het deeg nu een uurtje in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng een half ei met de amandelspijs om deze smeerbaarder te maken.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, en vet een sloffenring van 24 cm in.
  • Bestrooi je aanrecht met bloem. Haal nu het deeg uit de koelkast, en rol met een bebloemde deegroller uit tot een hoogte van ongeveer 8 mm. Zorg dat deze deegplak ongeveer de vorm van de sloffenring heeft, en druk de sloffenring in het deeg.
  • Vervoer nu het sloffendeeg, inclusief de sloffenring, naar je bakplaat.
  • Verdeel de spijs over het sloffendeeg. Zorg dat je ongeveer 1 cm rondom de rand vrijlaat.
  • Bak in circa 25 minuten goudbruin.
  • Laat de sloffenbodem even afkoelen voordat je de sloffenring weghaalt. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je de slof verder afwerkt.

Afwerking

  • Meng de mascarpone, zure room en lavendelhoning door elkaar totdat het goed gemengd is. Stop dit nu in een spuitzak.
  • Verdeel het roommengsel over de sloffenbodem.
  • Plaats nu ook de bramen bovenop de room.
  • Bestrooi het geheel met poedersuiker, en serveer.

Opmerkingen

Ik maak vaak een dubbele portie van het sloffendeeg en de amandelspijs. De volgende keer zet je dan snel een slof op tafel.
Je kan de bramen ook goed vervangen door ander fruit. Wat dacht je van frambozen of aardbeien?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept