Madeleines met sinaasappel en kaneel
Je hoort wel eens mensen klagen over hun schoonmoeder. Maar als ik het ergens mee getroffen heb is het juist mijn schoonmoeder. Ik kan mij geen betere wensen. Al vanaf het moment dat ik daar voor het eerst kwam voelde ik mij daar thuis. Zij is gelukkig ook altijd erg enthousiast over mijn bakcreaties. Ik neem dan ook graag wat lekkers mee als we daar langs gaan.
Als cadeautje kreeg ik laatst een madeleinevorm van haar. Ik heb inmiddels al heel wat bakvormen gespaard, maar toevallig had ik deze nou nog net niet in mijn kast liggen. Dit betekende natuurlijk ook dat ik direct madeleines moest gaan bakken. Ik had zin in een variant die goed bij het herfstweer past. Dit werd een variant met sinaasappel en kaneel. Ze waren lekker knapperig aan de buitenkant, en zacht en luchtig van binnen. Erg lekker voor bij een kopje thee. Of dip ze in gesmolten pure chocolade. Ze zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen. Je kan ze wel even bewaren, maar ze drogen vrij snel uit. Wij hadden ze trouwens allemaal in één middag met z’n tweetjes opgegeten.
De volgende keer als mijn schoonmoeder langskomt komen deze zeker op tafel. Maar dan maak ik er wel wat meer. En dan misschien nog een ander smaakje proberen? Wellicht zelfs een hartige variant met Parmezaanse kaas? In ieder geval zijn er volop mogelijkheden om dit recept naar smaak aan te passen.
Madeleines met sinaasappel en kaneel
Ingrediënten
Madeleines
- 50 gram boter (+ beetje extra om vorm in te vetten)
- 60 gram bloem
- 45 gram suiker
- 10 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel vanille extract
- snuf zout
Kaneelsuiker
- 2 eetlepels suiker
- ½ theelepel kaneel
Instructies
- Smelt de boter in een steelpannetje of in de magnetron. Laat afkoelen terwijl je verder gaat met het beslag.
- Doe het ei samen met de suiker in een kom. Klop dit met een mixer zeker 6 minuten door totdat het een schuimige, en stevige, luchtige massa is.
- Voeg nu ook de sinaasappelrasp, de kaneel, de snuf zout en het vanille extract toe, en mix nog even door totdat alles gemengd is.
- Doe nu een beetje van dit beslag (2 eetlepels) bij de gesmolten boter, en meng dit goed door. Voeg dit vervolgens voorzichtig toe aan het beslag, en meng door elkaar. Zorg ervoor dat je ophoudt met mengen als alles goed gemengd is.
- Stop de beslagkom nu ongeveer een half uur in de koelkast. Laat dit niet te lang in de koelkast liggen. Anders stolt de boter weer helemaal.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet je madeleinevorm in met gesmolten boter.
- Haal het madeleinebeslag uit de koelkast. Doe in het midden van ieder gat van de vorm ongeveer een eetlepel van het beslag. Dit hoeft niet netjes. In de oven loopt het beslag uit.
- Doe de madeleines nu voor 10 minuten in de oven. De bovenkant is nu lichtbruin.
- Haal de madeleines nu uit de vorm, en laat even afkoelen op een rooster.
- Meng ondertussen de suiker en kaneel in een kommetje. Rol de madeleines door de kaneelsuiker als ze nog warm zijn.
- De madeleines zijn het lekkerst net nadat ze zijn gebakken.