rabarber vlierbloesem aardbeien macarons
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes,  Taart en gebak

Macarons met aardbeien en rabarber

Macarons, volgens velen een erg ingewikkeld koekje. Hier ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens. Het is niet gek als het een keertje mislukt, maar als je het een paar keer hebt gedaan is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld meer. Maar ook als het mislukt, heb je alsnog een lekker koekje. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?

De eerste keer dat ik macarons had gemaakt waren de koekjes ook zeker niet strak te noemen. Ik had het beslag niet lang genoeg gemengd met mijn spatel. Hierdoor werden het niet mooie egale koekjes, maar waren ze vrij robuust. Ze waren alsnog ontzettend lekker. Maar ik begrijp best dat dit nou net het koekje is waarvan je wil dat hij er perfect uitziet. Met dit recept lukt het mij altijd wel om mooie macarons te maken. De buitenkant van de macarons is krokant, en aan de binnenkant zijn ze lekker zacht. Ik vind macarons overigens vaak nog lekkerder worden als je ze na het vullen nog even een dagje laat liggen. Dan wordt de binnenkant lekker klef.

rabarber vlierbloesem aardbeien macaron

In de basis zijn macarons verfijnde delicate amandelkoekjes, met daartussen een vulling. Met de vulling kan je alle kanten op. In een Franse patisserie vind je talloze smaken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vulling van fruit, chocolade, karamel of noten. Omdat het lente is heb ik in dit geval gekozen voor een vulling van aardbei, rabarber en vlierbloesem. Dit is lekker fris, en een goede tegenhanger bij het vrij zoete koekje. Ik heb de macaron gevuld met een romige aardbeiencrème, en een lepeltje jam van rabarber en vlierbloesem. De rabarber die ik hiervoor heb gebruikt komt uit onze eigen tuin. Dit maakt het natuurlijk extra lekker.

De koekjes bestaan in hoofdzaak uit eiwit, amandelmeel en poedersuiker. Door de eiwitten zijn de koekjes erg luchtig. Vaak wordt er nog een kleurstof aan het beslag toegevoegd. Hiermee wordt vaak de link gelegd met de vulling. Als je geen kleurstof toevoegt krijg je wit tot lichtbruine koekjes. Zelf ben ik niet de grootste fan van kunstmatige kleurstoffen. Daarom probeer ik meestal natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Voor deze macarons heb ik gevriesdroogde aardbeien gebruikt. Niet alleen worden je macaronschelpen hierdoor roze, ze krijgen ook nog eens een lekker smaakje.rabarber vlierbloesem aardbei macarons

Ook gek op patisserie? Dan zijn deze recepten misschien ook wel iets voor jou:

rabarber vlierbloesem aardbeien macarons

Macarons met aarbeien en rabarber

Deze macarons zijn perfect voor in de lente. Door de aardbeien, rabarber en vlierbloesem zijn ze lekker fris. Met dit recept hoeft het maken van macarons niet moeilijk te zijn! Het resultaat is een mooi krokant koekje, die lekker zacht is aan de binnenkant. Met dit recept maak je ongeveer 20 macarons.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Macarons

  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram amandelmeel (bij voorkeur erg fijn amandelmeel)
  • ½-1 theelepels gevriesdroogde aardbeienpoeder* (voeg indien gewenst iets meer toe als je de kleur van de macarons niet roze genoeg vindt)
  • 75 gram eiwit (van circa 2 eieren)
  • snuf zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 25 ml water

Vulling - Aardbeienroom

  • 100 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 115 gram poedersuiker
  • 10 gram gevriesdroogde aardbeien (zeer fijn gehakt)
  • citroenrasp van één citroen

Vulling - Jam van rabarber en vlierbloesem

  • 150 gram rabarber (in stukjes gesneden)
  • 90 gram geleisuiker
  • 1-2 eetlepel vlierbloesemsiroop
  • sap van één kleine citroen

Instructies
 

Macarons

  • Doe de poedersuiker en amandelmeel in een beslagkom. Voeg hier ook de gevriesdroogde aardbeien aan toe. Meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de helft van het eiwit toe, en meng dit goed door elkaar tot een egale massa.
  • Doe het water samen met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Terwijl de suikersiroop op het vuur staat doe je de andere helft van de eiwitten in de kom van je keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop ongeveer 113 °C is. Heb je geen keukenmachine? Een keukenmachine is hiervoor erg handig, maar zonder moet het ook prima kunnen. Het kan dan wel handig zijn om even wat extra hulp te vragen bij het toevoegen van de suikersiroop.
  • Haal de suikersiroop van het vuur wanneer deze een temperatuur van 118 °C heeft bereikt. Zet je keukenmachine op een lage stand, en voeg de suikersiroop (als dunne straal langs de zijkant van je kom) al kloppend toe. Verhoog nu de snelheid van je mixer. Laat dit mengsel kloppen tot het ongeveer lichaamstemperatuur heeft bereikt.
  • Voeg ⅓ van de opgeklopte eiwitten toe aan je amandelbeslag. Meng dit - met een spatel - tot een homogene massa. Voeg de rest van de eiwitten toe, en spatel dit door totdat het mengsel wat slapper wordt. Het beslag is klaar wanneer het glanst en langzaam (in een v-vorm) van je spatel af valt.
    Vind je het beslag niet roze genoeg, en dus wat te bleek van kleur? Voeg dan nog wat meer gevriesdroogd aardbeienpoeder toe.
  • Stop je beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje. Ik heb een spuitmondje van ongeveer 1 cm gebruikt. Neem een bakplaat, en leg hier een stuk bakpapier, of een siliconen bakmat, op. Spuit nu rondjes op je bakplaat. Je kan overigens hiervoor op de onderkant van het bakpapier al rondjes (met behulp van een glaasje) tekenen. Hiermee maak je mooi gelijkmatige rondjes.
  • Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes verdwijnen. Laat de macarons nu ongeveer 1 uur staan op kamertemperatuur. Hierdoor drogen ze wat, en krijgen ze een mooie krokante buitenkant. Ze zijn klaar als je ze voorzichtig met je vinger kan aanraken zonder dat er beslag blijft plakken.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C.
  • Bak de macarons in ongeveer 15-20 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer ze niet te veel verschuiven (ofwel wegglijden) als je ze aanraakt.
  • Haal de macarons gelijk van de bakplaat, maar laat ze nog wel even op je bakpapier/bakmat zitten. Deze trek je er dus in het geheel af. Laat de macarons nu geheel afkoelen. Haal de macarons nu van het bakpapier af.

Vulling - Jam

  • Doe de rabarber samen met de geleisuiker, vlierbloesem en het citroensap in een steelpannetje. Breng dit aan de kook, en laat dit een aantal minuten doorkoken. Als het indikt, en op jam lijkt, is het klaar. Laat dit volledig afkoelen.

Vulling - Aardbeienroom

  • Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix dit door elkaar tot een luchtig en romig geheel. Stop dit vervolgens in een spuitzak met een relatief klein spuitmondje. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.

In elkaar zetten

  • Neem een macaronschelp, en maak spuit langs de randen een rondje van de aardbeienroom. Hou in het midden een rondje vrij. Hier doe je met een theelepeltje een beetje jam in. Plak hier nu een macaronschelp op.
  • Stop de macarons als ze klaar zijn in de koelkast. De macarons vind ik zelf het lekkerst als je ze nog een dagje laat staan.

Opmerkingen

* De gevriesdroogde aardbeien heb ik online gekocht. Om hier poeder van te maken heb ik dit met een vijzel fijn gestampt. Heb je dit niet? Dan kan je de macarons ook op een andere manier kleuren, bijvoorbeeld door kleurstof te gebruiken.
Je kan de vullingen het beste al van tevoren klaarmaken. Dit is ook wel zo handig aangezien je de jam pas kan gebruiken wanneer deze volledig is afgekoeld.
Heb je jam of aardbeienroom over? Dan kan je dit prima voor andere doeleinden gebruiken. De jam kan je prima op brood, of bij een toetje eten. De aardbeienroom lijkt me ook lekker om als topping voor een (citroen)cake te gebruiken. Gooi ook zeker de eierdooiers niet weg! Hier kan je bijvoorbeeld ook ijs van maken, of banketbakkersroom.

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept