
Kue lapis
Alweer wat jaartjes geleden zijn Marcel en ik op vakantie geweest naar Indonesië. Wij waren toen op Java en Bali. Vooral Java heeft daarbij grote indruk op ons gemaakt. Wat een ontzettend mooi eiland! Het zal voor velen geen verrassing zijn dat daarnaast ook de Indonesische keuken indruk heeft gemaakt. Bij Indonesisch eten denk je daarbij, met uitzondering van spekkoek, vaak aan hartige gerechten. Er zijn alleen nog veel meer lekkere zoete recepten dan spekkoek. Bijvoorbeeld kue lapis.
Kue lapis is een soort gestoomde cake met allerlei mooi gekleurde laagjes. Kokos, rijstmeel en tapioca zijn de hoofdingrediënten hiervan. De tapioca is zetmeelrijk, en zorgt voor de kenmerkende structuur van deze cake. Het heeft ergens wel iets weg van een griesmeelpudding, maar dan wat meer plakkerig en ‘chewy’. Vaak wordt er geen extra smaakje meer aan gegeven, maar worden de laagjes door middel van kleurstof gekleurd. Als uitzondering geldt hierop misschien wel variant met pandan. Ik vind het zelf eigenlijk best zonde om deze gebakjes niet nog een extra smaakje te geven. Zelf heb ik dan ook gekozen om de laagjes van deze koek een smaakje te geven.
Mijn oorspronkelijk idee was alleen een tweetal varianten kleine cakejes te maken. Een groen cakeje met pandan en koffie, en een roze cakeje met kersen en amandel. Uiteindelijk had ik nog veel beslag over, en heb ik ook nog wat laagjes op elkaar gestapeld in een taartblik. Alle varianten zie je terug op de foto’s. Van zowel de kleine tulbandjes als de laagjescake werd ik helemaal blij. Ze zagen er prachtig uit, en waren ook nog eens verrukkelijk.


Kue lapis hoor je te stomen. Zelf heb ik geen stomer, en wou ik graag een bakblik met mini tulbandvormpjes gebruiken. Dit heb ik opgelost door deze bakvorm in een rechthoekig groot bakblik te plaatsen waar ik een laag kokend water in heb gedaan. Deze heb ik vervolgens afgedekt met aluminiumfolie. Deze constructie heb ik vervolgens in de oven geplaatst. Het was even een experiment, maar dit heeft goed uitgepakt, en ik was zeker niet ontevreden over het resultaat.
Uiteindelijk had ik dus nog beslag over. Zonde om weg te gooien, en het duurde mij ook iets te lang om te wachten tot de tulbandjes klaar, en afgekoeld, waren. Daarom heb ik de rest van het beslag in een taartblik gestapeld. De laagjes in dit taartblik heb ik vervolgens wel gestoomd. Dit heb ik gedaan door deze in een grote pan met kokend water te plaatsen, en af te dekken met een deksel. Hiermee stoom je de laagjes ook – laag voor laag – goed gaar.


Dit is een heerlijk zomers baksel, waar je gelijk vrolijk van wordt. Ook deze creaties doen je in de vakantiestemming komen:

Kue lapis
Ingrediënten
Basisrecept
- 160 gram tapioca
- 45 gram bloem
- 120 gram rijstmeel
- 750 ml water
- 335 gram suiker
- 175 gram santen (dit is een soort kokoscrème die je gewoon bij de supermarkt kan vinden)
- snuf zout
Smaakmakers
- ½ theelepel amandelextract
- ½ theelepel pandanextract
- ½ theelepel koffie-extract
- ½ theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels gevriesdroogde kersen
Instructies
- Doe het water in een steelpannetje, en breng aan de kook. Haal van het vuur, en doe hier nu 175 gram suiker en de santen in. Meng dit door elkaar. Laat dit nu vervolgens tot kamertemperatuur afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Vet een bakblik in met zonnebloemolie. Ik heb zelf deze cakejes gebakken in een bakblik met mini tulbandvormpjes. En ook heb ik een deel in een rond taartblik gemaakt. Je kan ook een geheel andere vorm kiezen.
- Meng de tapioca, rijstmeel en bloem door elkaar in een grote kom. Voeg hier ook een snuf zout aan toe.
- Voeg hier nu ook het kokoswater aan toe. Doe ook de overgebleven suiker hierbij. Mix dit met een garde goed door elkaar. Je moet geen klontjes meer zien.
- Verdeel nu het beslag in 4 kommen. Breng het beslag als volgt op smaak:Amandel (kom 1): Voeg het amandelextract toe.Kersen (kom 2): Stamp de gevriesdroogde fijn met een vijzel, en voeg deze toe.Pandan (kom 3): Voeg het pandanextract toe.Koffie (kom 4): Voeg het koffie- en vanille-extract toe.
- Vul de vormpjes tot de gewenste hoogte met één kleur van het beslag. Ik heb een tweetal varianten gemaakt, te weten ééntje met pandan en koffie, en ééntje met kersen en amandel. De laag met pandan en kersen heb ik als eerste gemaakt in de tulbandvormpjes.
- Je zal de cakejes nu moeten stomen. Je kan hiervoor een stomer gebruiken. Zelf heb ik geïmproviseerd, en mijn bakvorm in een groter bakblik gestopt die gevuld was met kokend water. Als je dit ook doet, wees dan wel voorzichtig met het kokend water. De bakvorm heb ik vervolgens afgedekt met aluminiumfolie. Stop dit geheel in de oven.
- De baktijd is nu sterk afhankelijk van de dikte van je laag beslag. De eerste laag heb ik ongeveer 30 minuten in de oven gehad. Check in de tussentijd of de bovenkant van het beslag droog lijkt. Het beslag moet nog wel glanzen. Als de bovenkant droog lijkt haal je het uit de oven, en verdeel je de tweede laag in de vormpjes. Doe dit ook ongeveer 20 minuten in de oven totdat ook deze bovenkant droog lijkt.
- Heb je ook beslag over? Dan kan je dus ook een deel in een taartblik (of andere vorm) stomen. Ik heb een taartblik in een grote pan kokend water gedaan, en de deksel er vervolgens op gedaan. Laat deze pan op het vuur staan, en rustig doorkoken. Laagje voor laagje heb ik het resterende beslag gestoomd. Iedere keer als het laagje droog leek heb ik de volgende laag toegevoegd. Dit duurde per laag 5-10 minuten.
- Laat volledig afkoelen voordat je de cakejes uit de vormpjes haalt, of voordat je de cake aansnijdt (met een met olie ingevet mes). Ik heb de tulbandcakejes uit de bakvorm gehaald door in het cakeje te prikken met een satéprikker, en deze er zo uit te trekken.
Opmerkingen

Chocolade salami

Bierbostel brood
Misschien ook interessant

Griekse honingkoekjes
maart 29, 2025
Brioche met maanzaad, noten en rozijnen
maart 24, 2023
One Comment
Emmy
Wauw wat is dat mooi geworden zeg!
Leuk dat het niet alleen verschillende kleurtjes maar ook meerdere smaakjes zijn.
Echt heel bijzonder om te zien