gateau basque koek kersenjam banketbakkersroom gebak taart
Grensoverschrijdend beslag,  Taart en gebak

Gâteau Basque

Morgen gaan we weer voor een kort tripje richting Frankrijk. Deze keer voor een kort bezoekje aan Lille. Voorbereidend hierop leek het mij leuk om een lekker Frans gebakje te maken. Ditmaal de gâteau basque.

Eerder dit jaar gingen we al een keer een weekendje naar Parijs. Toen had ik ook een Frans gebakje gemaakt, de far breton. Dat vond ik toen erg leuk om in de stemming te komen. Dus een logische keuze om dit ook deze keer te doen.gateau basque koek kersenjam banketbakkersroom gebak taart

Een gâteau basque is een soort Baskische koek gevuld met banketbakkersroom of jam. Ik kon niet kiezen, dus heb dit gebak gevuld met beide. Wat mij betreft een erg goede keuze.

De koek heeft qua structuur wel iets van een boterkoek of sloffenbodem. Zo’n heerlijke goudbruine, en brosse, koek. De vulling bestaat uit banketbakkersroom die goed op smaak is gebracht met vanille, en een kersenjam. Uiteraard is ook deze jam zelfgemaakt. Maar je kan natuurlijk ook jam uit de supermarkt gebruiken. Abrikozenjam lijkt mij bijvoorbeeld ook erg lekker in deze taart.

Uiteindelijk is dit een vrij eenvoudige taart. Maar eenvoudige creaties zijn soms misschien wel het lekkerst. Wat denk je bijvoorbeeld van deze relatief eenvoudige Franse recepten:

gateau basque koek kersenjam banketbakkersroom gebak taart
gateau basque koek kersenjam banketbakkersroom gebak taart
gateau basque koek kersenjam banketbakkersroom gebak taart

Gâteau basque met banketbakkersroom en kersenjam

Dit is een heerlijke Baskische koek gevuld met banketbakkersroom en kersenjam. Een erg lekker gebakje, wat ook verrassend eenvoudig te maken is.

Ingrediënten
  

Kersenjam

  • 125 gram kersen
  • 65 gram suiker
  • 0,7 gram pectine
  • sap van ½ citroen

Banketbakkersroom

  • 2 eierdooiers
  • 10 gram bloem
  • 15 gram maizena
  • snuf zout
  • 40 gram suiker
  • 280 ml volle melk
  • 15 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract of een vanille stokje

Koekdeeg

  • 200 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 2 gram zout
  • 125 gram suiker
  • 140 gram boter
  • 3 eierdooiers
  • rasp van ½ citroen
  • + geklutst ei

Instructies
 

Kersenjam

  • Doe alle ingrediënten voor de kersenjam in een steelpannetje, en laat dit rustig een aantal minuten doorkoken totdat het indikt. Haal van het vuur, en laat afkoelen voordat je dit verder verwerkt.

Banketbakkersroom

  • Doe 260 ml melk in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Voeg hier ook de vanille aan toe. Haal van het vuur als dit kookt.
  • Doe de overige melk, suiker en eierdooiers in een apart kommetje, en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de maïzena en bloem toe, en maak hier een egaal papje van.
  • Giet al roerend een deel van de hete melk bij het papje, en meng dit goed door elkaar. Doe vervolgens dit mengsel terug in het steelpannetje, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg nu ook een snufje zout toe.
  • Zet dit pannetje vervolgens weer op het vuur, en laat dit indikken. Blijf goed door roeren. Het mengsel zal dikker worden. Laat een minuutje doorkoken. Zorg ervoor dat je het niet te lang op het vuur laat, want anders zal het ei stollen.
  • Doe nu de boter ook door de banketbakkersoom. Roer dit door elkaar totdat de boter is opgenomen.
  • Doe de banketbakkersroom vervolgens in een aparte (platte) kom. Dek het vervolgens af met vershoudfolie, en laat op kamertemperatuur afkoelen. Overigens moet je de vershoudfolie wel direct op de banketbakkersroom leggen.

Gâteau basque

  • Meng de bloem en bakpoeder. Voeg hier de boter en suiker aan toe. Wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Het lijkt uiteindelijk een beetje op zand.
  • Voeg hier nu ook de eierdooiers, citroenrasp en het zout aan toe. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie, en laat zeker een half uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven nu voor op 180 °C, en vet een bakring met een omtrek van 18 cm in. Leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en rol deze uit tot een tweetal cirkels van ongeveer 20 cm.
  • Leg één van de cirkels op je bakplaat. Verdeel nu de kersenjam over de bovenkant. Laat aan de zijkant ongeveer 2 cm vrij.
  • Klop de banketbakkersroom kort los, en doe dit in een spuitzak. Verdeel de banketbakkersroom nu ook over de jam. Laat dus ook nog steeds 2 cm vrij aan de randen van de cirkel.
  • Maak de zijkanten van de cirkel nat, en leg de tweede cirkel hier bovenop.
  • Neem je bakring van 18 cm, en druk hiermee de randen op elkaar. Haal het overtollige deeg weg, en laat de ring zitten.
  • Bestrijk de bovenkant van de taart met het geklutst ei. Met een natte vork kan je nu aan de zijkanten van het deeg wat strepen trekken.
  • Bak de taart in ongeveer 45 gaar en goudbruin. Laat afkoelen voordat je de taart in stukken snijdt.

Opmerkingen

Je kan uiteraard ook ervoor kiezen om de gâteau met alleen banketbakkersroom of jam te vullen. Ook kan je net een andere soort jam gebruiken. Abrikozenjam lijkt mij bijvoorbeeld ook erg lekker!
Na het maken van dit recept heb je eiwitten over. Gooi deze zeker niet weg. Vries ze in voor een ander recept, of maak er gelijk bijvoorbeeld macarons van. Of wat dacht je van bitterkoekjes?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept