Carrot cake entremet
Deze taart heb ik alweer een tijdje geleden gemaakt. Marcel zijn zusje was jarig, en wou graag een carrot cake. Ik ben gek op carrot cake, dus dat was zeker geen verkeerd idee. Eerder bakte ik ook al eens een verrukkelijke carrot cake. Die was onder andere met pastinaak en cranberry’s.
Een gewone carrot cake is het ook deze keer niet geworden, maar het is een entremet (of desserttaart) geworden. Een entremet is een leuk stukje patisserie, en eigenlijk een soort taart in een taart. Normaliter bestaat zo’n taart uit meerdere laagjes die worden omhuld door een luchtige mousse. Daaroverheen doe je vervolgens een mooie glanzende ‘mirror glaze’. Ze zijn er in allerlei smaken en vormen, en dat is ook het leuke. Je kan er heel makkelijk een eigen draai aan geven. Deze keer heb ik dus een entremet gemaakt die is gebaseerd op een worteltaart.
De taart bestaat uit een knapperige koekbodem met pecannoten, witte chocolade, meerdere lagen carrot cake en een compote van ananas. En verder nog uit twee soorten mousse, eentje met een praliné van pecan en eentje met cream cheese. Tot slot heb ik de taart afgemaakt met een ‘mirror glaze’, ofwel een spiegelglazuur. Hiervoor heb ik meerdere kleuren gebruikt, waardoor je een leuk effect krijgt.
Al met al een best bewerkelijk taartje, waar je ook zeker een aantal dagen van te voren al mee moet beginnen. Maar ik vond het zeker de moeite waard. De taart was verrukkelijk. Je begint eerst met het maken van de binnenkant van de taart. Als je de binnenkant klaar hebt kun je deze in je mousse plaatsen, en in de vriezer stoppen. Je moet nu wachten totdat de taart volledig is bevroren.
Als je taart is bevroren kan je het glazuur over de taart doen. Als je taart niet bevroren is krijg je geen mooi strak laagje over je taart. Doe het glazuur in een zo soepel mogelijke beweging over je taart, en gebruik ook zeker niet te weinig glazuur. Dan krijg je het mooiste resultaat. Ik had voor de taart meerdere kleuren glazuur door elkaar gedaan zodat je een leuk effect krijgt. De kleuren van de taart deden mij uiteindelijk erg aan retro textiel denken. Je weet wel, zulke bruin en oranje kleedjes en kussentjes? Je kan overigens ook prima slechts één kleur gebruiken, de smaak wordt er niet anders van.
Marcel zijn familie woont in Drenthe. Aangezien we geen auto hebben betekent dit dat we altijd eerst een stuk naar het treinstation in Gouda fietsen, en daarna met de trein verder reizen. Deze taart moest ook op deze manier mee vervoerd worden. Ik zou de taart maken, en Marcel zou de taart veilig vervoeren. Dat laatste is alleen niet helemaal gelukt. De taart was verschoven en tegen de zijkant van de taartdoos aangekomen. Dit zorgde ervoor dat een deel van de zijkant bleef plakken, en er een deel van de mousse eraf gescheurd was. Onderstaand zie je het resultaat. Al in de trein kwamen we tot de ontdekking dat het vervoeren van de taart niet helemaal was gelukt. Vervolgens was dit misschien wel de langste treinreis ooit. Het liefst had ik de taart gelijk geprobeerd te redden. In een volle trein is dit alleen helaas geen optie.
Uiteindelijk bleek de taart gelukkig maar aan één kant gehavend te zijn. En hij smaakte nog net zo goed. En de jarige was er gelukkig ook blij mee. Natuurlijk was ik zelf vooral degene die baalde, en was de rest vooral onder de indruk van de mooie, en lekkere, laagjes van de taart.
Op zoek naar meer recepten waar je indruk mee zal maken? Probeer eens deze recepten:
Carrot cake entremet
Ingrediënten
Koekbodem
- 50 gram suiker
- 25 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram boter (in kleine blokjes)
- snuf zout
- 120 gram bloem
- 120 gram (geroosterde) pecannoten
- 75 gram witte chocolade
Ananas mango compote
- 1 blaadje gelatine
- 140 gram ananas
- 60 gram mango
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel gemberpoeder
Praliné mousse
- 75 gram praliné van geroosterde pecannoten *(dit kun je makkelijk zelf maken)
- 3 eierdooiers
- 250 ml slagroom
- 60 gram suiker
- 40 gram water
- 6 gram gelatine
- snuf zout
Carrot cake
- 220 gram geraspte wortel
- 220 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram suiker
- 3 eieren
- 135 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- optioneel: sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
- 185 gram bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- 1½ theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel gemberpoeder
- snuf zout
Cream cheese mousse
- 250 ml slagroom
- 50 gram Griekse yoghurt
- 150 gram cream cheese (philadelphia)
- 4 blaadjes gelatine
- 60 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels sinaasappelsap
Spiegelglazuur
- 8 blaadjes gelatine
- 280 gram witte chocolade
- 160 gram gecondenseerde melk
- 240 gram suiker
- 120 ml water
- kleurstof (ik heb gel kleurstof gebruikt)
Instructies
Koekbodem
- Doe alle ingrediënten (behalve de witte chocolade) in een beslagkom, en kneed met je handen totdat het een samenhangend deeg wordt. Kneed niet te lang door.
- Verpak het deeg in vershoudfolie, en doe ten minste 1 uur in de koelkast. In de tussentijd kan je bijvoorbeeld al de compote maken.
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het deeg na 1 uur uit de koelkast, en rol uit tot een plak van ongeveer 3-4 mm. Zorg ervoor dat je een cirkel van 24 cm eruit kan halen.
- Bak de koekbodem in circa 20 minuten gaar.
- Steek met je taartbodem een cirkel van 24 cm uit de nog warme koekbodem.
- Laat geheel afkoelen. Wanneer de koekbodem afgekoeld is kan je de koekbodem bestrijken met de gesmolten witte chocolade. Om de witte chocolade te smelten verwarm ik het altijd in een pannetje au-bain-marie.
Ananas mango compote
- Week het blaadje gelatine ongeveer 10 minuten in koud water.
- Snijd de mango en ananas in kleine stukjes. Voeg alle ingrediënten verder in een steelpannetje.
- Laat dit op middelhoog vuur even een paar minuutjes doorkoken. Haal van het vuur.
- Knijp het gelatineblaadje uit, en voeg dit toe aan de warme massa. Neem een staafmixer en pureer de compote. Ik heb het niet te fijn gepureerd omdat ik het nog wel lekker vond dat er wat stukjes in zaten.
Carrot cake
- Vet een bakblik of taartring van 22 cm in, en verwarm je oven voor op 170 °C. Je kan er ook voor kiezen om twee taartringen te gebruiken. Je hebt namelijk twee lagen carrot cake nodig. Als je twee vormen gebruikt hoef je de cake niet door midden te snijden. Let op dat je cake dan ook sneller klaar is.
- Doe de suikers samen met de zonnebloemolie en zout in een beslagkom. Mix dit door elkaar.
- Voeg vervolgens ook de eieren toe. Mix dit even door elkaar. Voeg vervolgens ook de geraspte wortel en Griekse yoghurt toe. Mocht je sinaasappelrasp toevoegen dan voeg je dit nu ook toe.
- Tot slot voeg je ook de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, gember en nootmuskaat door het mengsel, en meng je dit goed door. Ik meng deze ingrediënten vaak al door elkaar voordat ik ze bij de natte ingrediënten doe.
- Stort dit in je vorm. Bak in ongeveer 15-20 minuten gaar. Je kan er nu een satéprikker schoon uit halen.
- Laat de carrot cake afkoelen. Snijd door midden zodat je twee lagen hebt.
In elkaar zetten – deel 1
- Bekleed je taartring aan de zijkant met acetaatfolie. Doe een laag van de carrot cake in een taartring van 22 cm, en doe de ananas mango compote bovenop de eerste laag. Doe vervolgens in de koelkast.
Praliné mousse
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Klop vervolgens de slagroom op totdat de textuur hiervan op Griekse yoghurt lijkt. Bewaar deze kom totdat je de slagroom weer nodig hebt in de koelkast.
- Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Roer het niet door, anders krijg je suikerkristallen.
- Doe in de tussentijd de eidooiers in de kom van je keukenmachine, en klop deze op een lage stand door. Knijp ook je gelatine uit, en voeg dit toe aan de eieren.
- Verwarm de suikersiroop tot 121 °C, en haal van het vuur. Voeg dit – terwijl je keukenmachine langzaam klopt – in een dunne straal toe aan het ei. Verhoog direct de stand naar hoog, en laat ongeveer 30 seconden doorkloppen. Verlaag de snelheid nu weer naar middelhoog, en klop het door totdat het mengsel is afgekoeld en wat ingedikt.
- Verwarm de praliné licht, en spatel dit door het eimengsel.
- Haal de slagroom uit de koelkast, en klop dit even met een garde door zodat het weer wat steviger is. Spatel vervolgens ongeveer een helft bij het afgekoelde eimengsel. Spatel dit door elkaar. Doe vervolgens ook de rest van de slagroom erdoorheen. Spatel door totdat dit gemengd is. Ga niet te lang door.
- Spatel de mousse bovenop de ananas mango compote, en plaats vervolgens ook de 2e laag carrot cake hierbovenop. Dek af, en doe in de vriezer.
Cream cheese mousse
- Week de gelatine in koud water.
- Doe de slagroom in een beslagkom, en klop deze stijf.
- In een andere kom meng je de Griekse yoghurt, cream cheese, suiker en vanille.
- Verwarm nu het sinaasappelsap in een steelpannetje. Haal van het vuur als het kookt. Knijp dan de gelatineblaadjes uit, en meng dit door het sinaasappelsap. Voeg dit vervolgens ook toe aan de Griekse yoghurt en cream cheese.
- Spatel de slagroom nu ook door de cream cheese. Spatel door totdat het gemengd is, en niet langer.
In elkaar zetten – deel 2
- Bekleed een taartring van 24 aan de zijkanten met acetaatfolie, en leg vershoudfolie onder de ring. Zorg ervoor dat je dit op een bord zet die zo in de vriezer kan. Stort de mousse hierin. Laat een paar lepels over in de kom.
- Haal de carrot cake uit de vriezer, en druk deze bovenop de mousse. Het maakt niet zo veel uit welke kant je boven doet van de carrot cake. Zelf vond ik het het beste als de laag ananascompote onder de praliné mousse lag.
- Smeer een beetje van de achtergehouden mousse bovenop de carrot cake. Plak hier vervolgens je koekbodem, met de witte chocolade naar beneden gericht, op. Stop dit geheel nu in de vriezer. Laat zeker een paar uur opstijven. Ik laat het altijd een nachtje in de vriezer staan.
Spiegelglazuur
- Week de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe de gecondenseerde melk, suiker en de 150 ml water in een steelpannetje, en verhit dit. Haal van het vuur als de suiker is opgelost. Knijp dan ook de gelatine uit, en meng dit door het mengsel.
- Smelt ook de witte chocolade in een kommetje. Dit kan je au-bain-marie doen, of je kan het in de magnetron smelten.
- Voeg de gesmolten witte chocolade toe aan de rest. Meng dit voorzichtig door elkaar met een garde. Haal het geheel nu door een zeef, zodat je een mooi glad mengsel hebt,
- Wil je meerdere kleuren gebruiken? Verdeel het glazuur dan nu in 2-3 maatbekers of kommetjes. Voeg kleurstof toe aan de kommetjes, en verdeel dit totdat de kleur homogeen is.
- Dek de kommetjes af, en laat afkoelen tot 32 °C. Doe de verschillende kleuren nu één voor één in een hoge maatbeker.
- Haal je taart uit de vriezer. Zorg dat je hier iets onder legt om het overtollige glazuur op te vangen. Giet vervolgens het glazuur in één beweging over de bevroren taart. Zorg dat je dit in één keer doet, anders krijg je lelijke strepen.
- Vervoer je taart nu voorzichtig naar een bord. Laat de taart op kamertemperatuur ontdooien. Wil je hem pas later eten? Bewaar dan in de koelkast.