cannelés canelé cannele gebak rum vanille
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes,  Taart en gebak

Cannelés

Het was weer eens zover. Marcel had mij een verzoekje meegegeven. Deze keer was dit het bakken van cannelés. Dit kwam goed uit, want deze Franse klassieker had ik nog nooit eerder gemaakt. Wel stond de ‘Cannelé de Bordeaux’ nog op mijn baklijstje. Deze lijst lijkt overigens nooit korter te worden. Er komt nagenoeg dagelijks iets nieuws bij op de lijst.

Cannelés of canelés zijn hele bijzondere gebakjes. Ze zijn heerlijk krokant en gekaramelliseerd aan de buitenkant, en lekker zacht van binnen. De binnenkant lijkt wel wat op pudding of custard. Wat de ingrediënten betreft is het eigenlijk een heel eenvoudig gebakje. Het is een simpel beslagje wat op smaak is gebracht met vanille en rum. Er zijn alleen wel makkelijkere baksels te verzinnen. Je moet namelijk speciale vormpjes hebben, en het beslag moet ook nog eens enige tijd rijpen. Ik vond het een leuk project, en uiteindelijk zeker de moeite waard. Ook Marcel was niet teleurgesteld. Ze waren heerlijk! En eigenlijk niet echt te vergelijken met andere baksels. Ik snap al hele gedoe voor zo’n klein gebakje daarom wel.cannelés canelé cannele gebak rum vanille

 

Voor dit baksel heb je wel de typische bakvormpjes nodig. Het liefst vormpjes gemaakt van koper. Ik zou de siliconen vormpjes niet aanraden. Je wil namelijk vormpjes die de warmte goed geleiden zodat de buitenkant van je cannelé goed karamelliseert. Zorg ook dat je deze vormpjes goed invet. Dit hoor je eigenlijk te doen met een mengsel van gesmolten boter en bijenwas. Ik heb hiervoor, naast de vormpjes, dan ook maar gelijk bijenwas in huis gehaald. Het invetten ging hiermee erg goed. Ik vermoed trouwens dat met alleen boter ook prima zal lukken. In veel recepten die ik tegen ben gekomen wordt namelijk de bijenwas achterwege gelaten.

De canellés zijn vrij donker van kleur. Schrik hier niet van, dit hoort namelijk zo te zijn. Dit betekent dat de gebakjes namelijk goed gekaramelliseerd zijn. Als je ze te kort bakt zullen ze niet zo lekker krokant zijn.

Dit was weer eens een leuk stukje patisserie. Ook deze recepten passen goed bij deze sfeer:

cannelés canelé cannele gebak rum vanille

Cannelés

De cannelé of canelé is een Franse klassieker uit Bordeaux. Het is een bijzonder gebakje! Heerlijk krokant aan de buitenkant, en zacht van binnen. Met dit recept maak je 8 cannelés. Met zijn tweeën was dit een goede portie. Ik kan mij alleen goed voorstellen dat je dit recept gelijk wil verdubbelen. Het zijn vrij kleine gebakjes, en ze zijn zo op.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

Cannelé

  • 250 ml volle melk
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 100 gram suiker
  • 25 gram gesmolten boter
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels rum
  • 1 vanillestokje (of vanillepasta)

Voor het invetten

  • 30 gram boter
  • 20 gram bijenwas (of vervang dit door extra boter)

Instructies
 

  • Snij het vanillestokje open, en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de volle melk in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Haal dit van het vuur zodra het kookt. Laat ongeveer 2 minuutjes afkoelen.
  • Doe de suiker, ei en de eierdooier in een beslagkom, en meng dit door elkaar. Voeg ook de gesmolten boter toe. Meng dit goed door elkaar.
  • Voeg nu voorzichtig een klein deel (ongeveer ⅓) van de warme melk toe aan de beslagkom. Je wil niet dat het ei gaat stollen. Roer dit goed elkaar. Doe nu ook de bloem in de kom, en meng dit met een garde goed door elkaar. Voeg vervolgens de rest van de melk toe.
  • Dek de beslagkom af, en laat nu 48 uur in de koelkast staan.
  • Smelt de boter en bijenwas. Ik heb dit in de magnetron gedaan. Zorg ervoor dat je tijdens het verwarmen af en toe even de massa doorroert. Vet je vormpjes in. Je kan de gesmolten boter en bijenwas in de vormpjes overgieten, en vervolgens op de kop op een rooster zetten. Dan zullen ze goed ingevet zijn. Zet ze vervolgens in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 290 °C. Zet een bakplaat klaar. Leg hier ook een stuk bakpapier op voor het geval dat de gebakjes lekken in de oven.
  • Roer het beslag goed door elkaar, en giet dit in de koude vormpjes. Laat ongeveer 1 cm aan de bovenkant vrij. Zet de vormpjes op de bakplaat, en plaats deze in de oven.
  • Verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 190 °C. Doe hierbij de ovendeur niet open. Bak nog over 50 minuten.
  • Haal de cannelés nu direct uit de vormpjes. Als het goed is glijden ze er zo uit. Wees wel voorzichtig, de vormpjes zijn erg heet!
  • Laat de cannelés nu volledig afkoelen. Eet ze bij voorkeur op de dag dat je ze gebakken hebt.

Opmerkingen

Kan je geen bijenwas vinden? Dan kan je dit denk ik ook prima achterwege laten, en de vormpjes met alleen boter invetten.
Vind je het te lang duren om 48 uur te wachten? Na 1 dag zou je het ook al kunnen gebruiken. Voor de beste smaak en textuur moet je alleen wel nog een extra dagje wachten.

3 Comments

  • Zama

    5 sterren
    Ze zien er op de foto’s precies goed uit, als je ze niet kent denk je dat ze erg donker zijn, maar dat is de karamellisatie en hoort zo. Een van mijn favo Franse klassiekers!

  • Sascha Dik

    5 sterren
    Na diverse pogingen is het met dit recept eindelijk gelukt om donkere, krokante canelés te krijgen met een zachte binnenkant. Het was wel gissen naar de hoeveelheid ei want die staat niet in het recept. Ik heb 1 ei en 1 eidooier gebruikt. En het beslag verdeeld over 12 vormpjes in plaats van acht, en tien minuten gebakken op 250 graden (mijn oven kan niet hoger) en 50 minuten op 180. Het resultaat is echt perfect.

    • Irene

      Bedankt voor je reactie, en wat fijn dat het gelukt is!
      Ik zie inderdaad dat ik het ei en de eierdooier niet in de ingrediënten had aangegeven, maar het klopt helemaal dat van beide 1 stuk nodig is. Ik heb het meteen aangepast in het recept.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept