aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg
Taart en gebak

Aardbeienschelpen met balsamico karamel

In de zomer heb je altijd volop keuze in fruit. Het is dan ook niet voor niets dat ik in deze periode het liefst fruit in mijn baksels verwerk. Zonde om het eigenlijk niet te doen. Deze keer heb ik een heerlijk zomers gebakje met aardbeien gemaakt die je bij menig bakker ook zult aantreffen. Deze aardbeienschelpen zijn alleen net iets anders.

aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg

Onze buren hebben aardbeien in hun tuin staan. Deze zijn nu rijp om te plukken. De hele tuin ruikt naar deze zoete aardbeien. Onze buren zijn alleen op dit moment op vakantie. Dit is heel ongelukkig getimed, net wanneer de aardbeienoogst op het hoogtepunt is. Om de aardbeien niet verloren te laten gaan hebben zij aan ons aangegeven dat we deze gerust mochten plukken. Dit laten we uiteraard niet aan ons voorbij gaan! Dit resulteert erin dat ik ook meerdere gerechten met aardbeien heb gemaakt. Ik had nog een portie zelfgemaakt bladerdeeg in de vriezer liggen. Hiermee heb ik deze aardbeienschelpen gemaakt.

aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg
aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg

Zoals ik al aangaf zijn deze aardbeienschelpen net iets anders dan de gebruikelijke uitvoering. Ik heb namelijk nog wat balsamicokaramel toegevoegd. De balsamico maakt het geheel net even wat spannender. De smaak van de aardbeien wordt versterkt door deze heerlijke karamel. Wat mij betreft lekkerder dan de tradiotionele uitvoering. Om de vulling iets frisser te maken heb ik bovendien wat mascarpone aan de room toegevoegd. Hierdoor heb je een heerlijk fris en fruitig gebakje. Perfect voor als je bezoek krijgt!

Ook deze recepten zijn ideaal voor in de zomer:

aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg

aardbeien aardbeienschelp mascarpone room balsamico bladerdeeg

Aardbeienschelpen met balsamico karamel

Deze aardbeienschelpen zijn heerlijk zomers! Rijkgevuld met verse aardbeien, mascarpone en balsamico karamel. Een lekker fris en romig gebakje. Met dit recept maak je ongeveer 4 schelpen. Voor dit recept heb je een muffinvorm nodig om de schelpen mee te maken.

Ingrediënten
  

Balsamicokaramel*

  • 60 ml balsamico
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 20 gram boter
  • 120 ml slagroom
  • snuf zout

Aardbeienschelp

  • 160 gram bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 1-2 eetlepels suiker
  • boter om bakblik in te vetten

Mascarponeroom

  • 75 gram mascarpone
  • 75 gram slagroom
  • 4-5 eetlepels balsamicokaramel
  • slagroomversteviger (half zakje)

Afwerking

  • 30 gram witte chocolade
  • 250 gram aardbeien
  • aardbeienjam
  • 75 ml slagroom (+ wat slagroomversteviger als je het gebakje niet direct gaat eten)
  • ½-1 eetlepel suiker
  • optioneel: extra balsamicokaramel

Instructies
 

Balsamicokaramel

  • Doe de balsamico en bruine basterdsuiker in een steelpannetje. Breng dit aan de kook. Laat een aantal minuten zachtjes doorkoken totdat de suiker is opgelost, en de saus iets is ingedikt.
  • Voeg de slagroom nu toe. Pas op, het kan nu een beetje spetteren. Roer vervolgens dit goed door elkaar. Haal van het vuur als het een egale massa is.
  • Voeg nu ook de boter in blokjes toe, en roer alles goed door tot een egaal geheel. Doe er nu ook een beetje zout bij. Laat dit afkoelen.

Aardbeienschelp

  • Als je kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, zorg dan dat deze ontdooit is. Het werkt overigens wel het makkelijkst als je bladerdeeg nog goed koud is.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Zet een bakblik voor muffins op de kop, en vet de vormpjes in met een beetje boter. Bestuif met een beetje bloem.
  • Steek rondjes uit het bladerdeeg die qua formaat ongeveer de hele muffinvorm bedekken.
  • Besmeer de rondjes met een kwastje met wat water. Bestrooi vervolgens met de suiker. Leg de rondjes nu met de suikerkant naar boven op de muffinvormpjes.
  • Bak dit in circa 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Mascarponeroom

  • Doe de mascarpone samen met de slagroom, slagroomversteviger en balsamicokaramel in een beslagkom. Klop dit met een mixer op tot een romig geheel. Wil je het iets zoeter? Voeg dan nog wat extra suiker toe.

Afwerken

  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie. Besmeer de binnenkant van de schelpen met de gesmolten chocolade. Laat dit afkoelen, en geheel uitharden. Hierdoor zal je schelp stevig blijven ook nadat je hem hebt gevuld. Ga je de aardbeienschelp gelijk eten? Dan kun je deze stap ook overslaan.
  • Vul de schelpen met de room. Maak desgewenst bovenop nog een klein kuiltje, en doe hier nog een theelepeltje extra balsamicokaramel in.
  • Snijd de aardbeien door de helft, en leg deze bovenop de room.
  • Doe een eetlepel aardbeienjam in een kommetje, en verdun dit met een beetje (½-1 eetlepel) kokend water. Bestrijk de aardbeien hiermee. Hierdoor krijg je een mooi glanzend gebakje.
  • Klop de slagroom samen met de suiker op, en doe dit in een spuitzak (met een gekarteld spuitmondje). Maak nu mooie slagroomtoefjes.
  • Bewaar de aardbeienschelpen in de koelkast totdat je ze serveert.

Opmerkingen

* Je hebt ongetwijfeld nog wat balsamicokaramel over. Dit zou ik zeker niet weggooien. Dit is namelijk erg lekker in een toetje, of een ander baksel. Bijvoorbeeld voor deze fraisier. En je kan het heel goed enige tijd bewaren.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept