Courgette kruidcake
Deze week is nu officieel de week van de courgette geworden. In totaal hebben wij bijna 30 courgettes geoogst deze week. Wederom deel ik daarom een recept met courgette. Eerder deze week bakte ik al deze hartige cake met courgette, en deze courgettecake met citroen en olijfolie. Deze keer is het weer tijd voor een zoet recept, namelijk een heerlijke kruidcake.
We hebben allerlei courgettes in onze moestuin. Mijn grote favoriet is alleen wel de bolcourgette. Deze is heerlijk van smaak, en eet ik vaak rauw in een salade. Maar ook in een soepje of gebak is deze soort courgette perfect.
Wij wonen in Moordrecht, en daar ruikt het regelmatig naar kruidkoek. Elke keer bedenk ik mij dat ik weer eens een keer een lekker kruidige cake moet maken. Op één of andere manier kwam het er alleen iedere keer niet van. Daarom komt het goed uit dat je met courgette een ontzettend lekkere kruidcake kan maken.
Door de courgette is de cake lekker smeuïg. Je hoeft je hierdoor zeker geen zorgen te maken dat de cake te droog is. Bij ons thuis was deze cake verrassend snel op. Het is een niet te zoete cake, die wel bij ieder moment van de dag past.
Ook deze cakerecepten kan ik zeker aanraden:
Kruidcake met courgette
Ingrediënten
- 240 gram bloem
- 1 eetlepel kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- ¼ theelepel kruidnagel
- ⅔ theelepel bakpoeder
- ⅔ theelepel baking soda
- ⅔ theelepel zout
- 150 ml zonnebloemolie
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 140 gram suiker
- 2 eieren
- 2 theelepels vanille extract
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 200 gram geraspte courgette
- 65 gram walnoten (verkruimeld)
- 30 gram gele rozijnen
- 30 gram cranberry's
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 °C, en vet een cakeblik van ongeveer 25 cm in.
- Doe de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel in een kom. Meng dit door elkaar.
- Doe in een andere kom de suiker, basterdsuiker, zonnebloemolie en het vanille extract. Mix dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de eieren en de Griekse yoghurt toe. Mix dit nog kort door elkaar.
- Spatel het bloemmengsel door de kom met natte ingredienten. Stop wanneer het gemengd lijkt. Voeg tot slot ook de courgette, rozijnen, walnoten en cranberry's toe. Spatel nog even kort door elkaar.
- Stort dit in je bakblik, en bak in ongeveer 50-60 minuten gaar. Als je er een satéprikker schoon uit kan halen is de cake klaar.
- Laat de cake even afkoelen voordat je hem aansnijdt.
One Comment
Emmy
Een heerlijk gekruide cake, super lekker met die walnoten, rozijnen en cranberry’s.
En heel verrassend, omdat je bij een cake nou niet meteen aan courgettes denkt.
Om je vingers bij op te eten.