maple syrup ahornsiroop marshmallows
Koekjes,  Zoete recepten

Maple syrup marshmallows

Ik vind het altijd erg leuk om zelf marshmallows te maken. Ik hou ervan om te zien hoe een suikersiroop geleidelijk aan verandert in een fluffy kleverige massa. Deze transformatie blijf ik fascinerend vinden om te zien. Dit lijkt overigens ook erg op het maken van meringue. Ook dan veranderen een aantal simpele ingrediënten in een geheel ander product.

Normaal gesproken maak je marshmallows op basis van gewone suiker. Het leek mij alleen wel leuk om eens een andere basis te nemen. Dit werd maple syrup. Een siroop waar ik erg van hou. En die bij ons in huis veel wordt gebruikt. Niet alleen om mee te bakken, maar die hier ook veel wordt gebruikt voor door de yoghurt of havermout. Blijkt dat je hier dus ook erg goed luchtige marshmallows mee kan maken.

Bovendien zijn marshmallows ontzettend makkelijk om zelf te maken, en heb je maar erg weinig ingrediënten nodig. Zelf maak ik altijd een vrij ruime portie, en verwerk ik de marshmallows ook vaak in allerlei andere creaties. Bijvoorbeeld door wat marshmallows door koekjesdeeg te doen, of er bijvoorbeeld s’mores van te maken.

maple syrup ahornsiroop marshmallows

S’mores zijn typisch Amerikaans. Dit zijn in feite gewoon geroosterde marshmallows die je samen met wat chocolade tussen twee koekjes stopt. Deze marshmallow op basis van maple syrup vond ik hier erg lekker voor. In Amerika gebruiken ze als koekje hiervoor doorgaans Graham crackers. Deze koekjes vind je alleen hier niet in de supermarkt. Zelf heb ik daarom digestive koekjes gebruikt. Dit werkte ook erg goed. Niet alleen is het erg lekker om te maken, maar ook erg gezellig om deze marshmallows bij een barbecue of kampvuurtje te roosteren.

Wil je nog iets anders om te snoepen? Probeer ook eens deze makkelijke recepten:

maple syrup ahornsiroop marshmallows

Maple syrup marshmallows

Normaal gesproken maak je marshmallows op basis van gewone suiker. Dit recept is net even wat anders. Je gebruikt namelijk maple syrup als basis. Heel lekker om de marshmallows zo te eten, maar ook om ze nog even te roosteren. Of maak er eens s'mores mee!

Ingrediënten
  

  • 340 gram maple syrup
  • 80 ml water
  • 5,5 blaadjes gelatine (of een vegetarisch alternatief)
  • snuf zout
  • poedersuiker (om bakblik mee te bestuiven)
  • zonnebloemolie (om bakblik mee in te vetten)
  • optioneel: maple extract (dit versterkt de smaak van de maple syrup)
  • desgewenst: 1-2 eetlepels poedersuiker om je marshmallows uiteindelijk mee te coaten

Instructies
 

  • Bekleed de bodem van een vierkant of rechthoekig bakblik (bijvoorbeeld van 20x20 cm) met bakpapier. Laat het bakpapier aan twee zijkanten over de randen heen vallen. Op deze manier kun je de marshmallows uiteindelijk makkelijk uit je bakblik tillen. Vet de zijkanten die niet zijn bekleed met bakpapier met wat zonnebloemolie. Bestuif het geheel met wat poedersuiker.
  • Knip de gelatineblaadjes in kleine stukjes, en stop deze samen met het (koude) water in de kom van je keukenmachine. Zorg dat je keukenmachine is voorzien van de ballongarde.
    Heb je geen keukenmachine? Doe dit dan in een beslagkom, en leg je mixer klaar.
  • Doe de maple syrup in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Dit gaat mogelijk een beetje schuimen. Verwarm dit tot 112 °C. Dit kan wel eventjes duren.
  • Zet je keukenmachine nu aan op een lage stand, of begin met mixen, en voeg de maple syrup langs de zijkant van je kom rustig toe. Als alle siroop is toegevoegd kan je het op hoge snelheid mixen. Voeg nu ook het zout, en als je het gebruikt het maple extract, toe aan het mengsel.
  • Mix door totdat je een glanzende romige massa hebt. Het mengsel zal dan al wat afgekoeld zijn, relatief dik zijn, en zijn vorm houden. Dan is het klaar. Totdat je zo ver bent kan dit wel eens ongeveer 10-15 minuten duren.
  • Stort het mengsel nu in je bakblik. Verdeel het met een (ingevette) spatel over je bakblik. Laat de marshmallows nu volledig afkoelen. Ik laat het meestal zeker een dag staan.
  • Als de marshmallows volledig zijn afgekoeld en opgestijfd kun je ze in stukken snijden. Gebruik hiervoor een scherp mes wat je hebt ingevet met wat zonnebloemolie. Indien gewenst kun je de blokjes vervolgens door wat poedersuiker rollen.

Opmerkingen

Heb je een ander blik bakblik? Dat is geen probleem. Dan worden je marshmallows mogelijk net iets dikker of dunner.
Rooster deze marshmallows eens, of maak er eens s'mores mee! In de winter gebruik ik overigens ook altijd graag marshmallows voor in een warme chocolademelk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept