Sneeuwbal walnoot koekjes snowball
Koekjes

Walnoten sneeuwbal koekjes

Toen ik vanochtend opstond sneeuwde het, en was het ijskoud buiten. Gelukkig is de winter niet één en al ellende, maar is dit ook een gezellige periode. Heerlijk om binnen onder een dekentje te kruipen met een kopje thee. Daar hoort uiteraard ook een lekker koekje bij. Bijvoorbeeld deze walnoten sneeuwbal koekjes. Een koekje wat erg goed past bij het winters weer van vandaag.

Deze koekjes lijken doordat ze door poedersuiker zijn gerold op sneeuwballen. Maar niet alleen qua uiterlijk lijken ze op sneeuwballen. Net als een sneeuwbal smelten ze ook in je mond. Perfecte koekjes voor in deze winterse periode. Ondanks dat de koekjes door de poedersuiker zijn gerold zijn de koekjes niet extreem zoet. In het deeg zit namelijk verder niet veel suiker. Hierdoor komt vooral de smaak van de walnoot naar voren.

Als je de koekjes uit de oven haalt moet je ze eerst even laten afkoelen, anders vallen ze zo uit elkaar. Als ze iets zijn afgekoeld kan je ze vervolgens in de poedersuiker onderdompelen.

Ik heb eerder ook al een keer een variant van deze koekjes gemaakt. Dit waren walnotenkoekjes met vijgen. Deze koekjes lijken erg op elkaar. Bij de koekjes in onderstaand recept komt de smaak van de walnoot alleen sterker naar voren, en smelten ze ook meer in je mond.

Gek op walnoten? Probeer dan ook eens deze recepten:

Sneeuwbal walnoot koekjes snowball

Walnotenkoekjes

Deze walnotenkoekjes lijken door de poedersuiker een beetje op sneeuwballen. Ondanks de poedersuiker zijn deze koekjes niet extreem zoet. Ze smelten in je mond, en de smaak van de walnoten komt sterk naar voren. Met dit recept maak je ongeveer 25-30 koekjes.

Ingrediënten
  

  • 220 gram boter
  • 240 gram bloem
  • 225 gram walnoten
  • 70 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • snuf zout
  • circa 100 gram poedersuiker om de koekjes in te rollen

Instructies
 

  • Doe de walnoten in een blender of keukenmachine, en maal ze redelijk fijn. Er mogen nog best wel wat grovere stukken tussen zitten.
  • Doe de boter, de suiker, het zout en het vanille extract in een kom, en mix door elkaar totdat het een romig geheel is.
  • Doe vervolgens ook de walnoten en de bloem bij het romige mengsel. Meng alles ook weer goed door elkaar. Dek de kom af en zet deze vervolgens voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak balletjes van het deeg, en plaats deze op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat.
  • Bak de koekjes ongeveer 15-18 minuten. De koekjes hoeven niet helemaal goudbruin te kleuren. Als ze een beetje bruin beginnen te worden, en ook de onderkant van de koekjes lichtelijk bruin is zijn de koekjes klaar.
  • Laat de koekjes even afkoelen. Als je ze te snel probeert te verplaatsen zullen ze uit elkaar vallen. Verplaats de koekjes als ze enigszins afgekoeld zijn, maar nog niet helemaal, naar een rooster.
  • Rol ze nu ze nog warm zijn door de poedersuiker, en laat even afkoelen. Rol - indien gewenst - hierna de koekjes nog een keer door de poedersuiker.

Opmerkingen

Bewaar de koekjes in een afgesloten bakje. Ze blijven wel even goed. Zorg wel dat de koekjes eerst volledig zijn afgekoeld voordat je ze in een bakje stopt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept