Chocolade koekjes met sesam in oven
Koekjes

Tahini chocolade koekjes

Tahini is zo’n ingrediënt waar veel mensen waarschijnlijk dankzij Ottolenghi mee in aanraking zijn gekomen. Hij noemt het één van de essentiële ingrediënten in zijn keuken. Ik geef Ottolenghi groot gelijk. Ook ik vind tahini heerlijk. In het Midden-Oosten wordt tahini volop gebruikt. Het kent vele toepassingen, maar het wordt vooral gebruikt in dressings, en is een belangrijk bestanddeel van hummus. Qua smaak is het romig, nootachtig en ook een beetje bitter. Hierdoor is het ook een erg interessant ingrediënt om mee te bakken.

Koekjesdeeg chocolade spatel
Chocolade koekjes tahini sesam

Aangezien de bodem van onze koekjestrommel weer in zicht raakte heb ik koekjes gemaakt met tahini. Deze heerlijke chocoladekoekjes krijgen door de tahini iets speciaals. Ze zijn niet alleen zoet, maar kennen ook een nootachtige smaak. En de cranberry’s geven het net een zuurtje. Zorg ervoor dat je de koekjes niet te lang bakt, want dan blijven ze heerlijk klef van binnen. Qua structuur doet de binnenkant een beetje denken aan een fudge-achtige brownie.

Ik heb de hoeveelheid tahini relatief beperkt gehouden, omdat ik niet wou dat het te veel overheerst. Mocht je deze smaak sterker naar voren laten komen kun je gerust wat meer tahini toevoegen.

Deeg balletje chocolade koekje sesam

Tahini chocolade koekjes

Dit zijn heerlijke chocoladekoekjes die niet te overheersend zoet zijn door de tahini, cranberry's en sesam.

Ingrediënten
  

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 70 gram tahini
  • 1 theelepel vanille extract
  • 30 gram cacao
  • 175 gram bloem
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 75 gram pure chocolade (chocoladedruppels of in stukjes gehakt)
  • 60 gram cranberry's
  • snuf zout (naar smaak)
  • 30 gram sesam

Instructies
 

  • Doe de bruine basterdsuiker, suiker en boter in een beslagkom en mix tot een romig geheel.
  • Voeg nu het ei, de tahini en het vanille extract toe. Meng door elkaar.
  • Vervolgens voeg je ook de bloem, de cacao, de baking soda en het bakpoeder toe. Roer het allemaal goed door elkaar.
  • Nu kan je ook de pure chocolade, cranberry's en het zout toevoegen. Meng alles door elkaar.
  • Dek je beslagkom af, en zet 2 uurtjes in de koelkast. Of maak het deeg al de avond van tevoren, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier, of gebruik een siliconen bakmat. Doe de sesam op een schoteltje of in een kommetje.
  • Haal nu je deeg uit de koelkast. Maak kleine balletjes van je deeg, en rol de bovenkant van het bolletje door de sesam. Leg vervolgens op de bakplaat. Zorg dat er enige ruimte tussen de bolletjes zit.
  • Bak de koekjes nu ongeveer 12 minuten. Ze lijken nu nog vrij zacht te zijn, maar ze zullen uit de oven nog verder garen. Bak de koekjes zeker niet te lang, anders zijn de koekjes niet meer lekker zacht van binnen.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept