spekkoek Indonesisch Indonesië blauw kaneel kruidnagel nootmuskaat kardemom spekuk
Grensoverschrijdend beslag,  Koekjes,  Plaatkoek en cake

Spekkoek

Een echte Indonesische klassieker, de spekkoek (of spekuk). Meestal als we in een toko zijn, of Indonesische eten halen, dan gaat er wel een stukje spekkoek mee. Ik vind het heerlijk. Het leek mij altijd alleen ingewikkeld om zelf te maken. Dit valt eigenlijk heel erg mee. Kost alleen wel even wat tijd.

De spekkoek moet je namelijk om de paar minuten voorzien van een nieuw laagje beslag. Je bouwt de cake namelijk laagje voor laagje op. Het is dus geen kwestie van alles in de oven stoppen, en wachten tot je spekkoek klaar is. Je moet er continu bij blijven. Vaak is deze Indonesische cake opgebouwd uit twee kleuren laagjes. Maar je ziet ook wel vaker eentje met nog een extra kleur erdoor. Meestal is dit een groene laag die op smaak en kleur is gebracht met pandan.spekkoek Indonesisch Indonesië blauw kaneel kruidnagel nootmuskaat kardemom spekuk

In de cake zitten typische spekkoekkruiden, te weten kaneel, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Hierdoor is het een lekkere kruidige cake. Naast deze donkere laag had ik nog twee andere kleuren toegevoegd. Een lichte laag, en een ietwat blauwe laag. Door het beslag van de lichtgekleurde laag had ik een beetje mangopoeder gedaan. Wel lekker, maar het voegde bij nader inzien niet heel erg veel toe. De bruine laag was uiteindelijk vrij overheersend. En dat was niet erg, want deze was verrukkelijk. De blauwe laag is gekleurd door blauw spirulina poeder. Een vriendin van mij was in verwachting van een zoontje, en daarom leek het mij leuk om haar (naast nog een hele portie aan andere blauwe lekkernijen) een bijpassend stukje spekkoek te geven. Je zou de blauwe kleur alleen ook prima kunnen vervangen door een laag gekleurd met pandan. Of gewoon voor twee gekleurde lagen te gaan.

Een aantal jaren geleden zijn Marcel en ik op vakantie geweest naar Indonesië. Een prachtige vakantie, en het eten was onwijs lekker. Niet alleen de hartige gerechten, maar ook de zoete lekkernijen zoals spekkoek en kue lapis. Ook verwerk ik graag Indonesische smaken in mijn creaties, denk bijvoorbeeld aan dit pandan suikerbrood of deze pandan slagroomtruffels.

Als je spekkoek maakt, maak je al snel een vrij grote portie. Je eet namelijk ook nooit een erg groot stuk van deze vullende cake. Snijd de spekkoek dan ook niet in te grote stukken. Aan een relatief klein stuk heb je genoeg, en kun je er ook nog eens langer mee doen. Zelf heb ik overigens een deel van de spekkoek in de vriezer gestopt. Heb je een mooi voorraadje achter de hand.

Hou je ook van Aziatische baksels? Probeer dan ook eens deze creaties:

spekkoek Indonesisch Indonesië blauw kaneel kruidnagel nootmuskaat kardemom spekuk

spekkoek Indonesisch Indonesië blauw kaneel kruidnagel nootmuskaat kardemom spekuk

Spekkoek

Spekkoek is een echte Indonesische klassieker. Dit is een heerlijke soort kruidige cake die opgebouwd is uit meerdere gekleurde laagjes. In dit geval bruine, witte en blauwe laagjes.
Deze spekkoek heb ik in een springvorm met een diameter van 24 cm gebakken.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Basis

  • 8 eieren
  • 400 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 400 gram suiker
  • 220 gram bloem
  • snuf zout

Bruine laag

  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel kruidnagel
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel nootmuskaat

Lichte laag

  • Optioneel: 2 theelepels mangopoeder (wil je dat deze smaak sterk naar voren komt, dan zul je meer mangopoeder moeten toevoegen)

Blauwe laag

  • 1-2 theelepels spirulina poeder (of meer als je de blauwe kleur feller wil)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Vet de randen van je springvorm in.
  • Meng de kruiden voor de bruine laag alvast door elkaar.
  • Splits de eieren. Doe de eierdooiers en eiwitten in twee aparte kommetjes.
  • Doe de boter in een beslagkom, en mix dit tot een luchtig geheel. Voeg geleidelijk aan de eidooiers toe. Ik heb elke keer twee eierdooiers toegevoegd, en als dit opgenomen is weer de volgende set toegevoegd.
  • Voeg nu ook de suiker geleidelijk aan toe. Ik heb iedere keer twee eetlepels toegevoegd, en pas als dit opgenomen was weer meer suiker toegevoegd.
  • Doe nu 55 gram bloem bij het beslag, en spatel dit door elkaar. Voeg vervolgens ⅓ van de eiwitten toe. Spatel dit ook door het beslag. Voeg nu weer 55 gram bloem toe, en daarna weer ⅓ van de eiwitten. Vervolgens weer 55 gram bloem door het beslag, en nog een ⅓ van de eiwitten. Als laatste voeg je nog 55 gram bloem toe, en spatel je dit door elkaar.
  • Verdeel het beslag nu in 3 beslagkommen. Voeg aan één beslagkom de spekkoekkruiden toe en aan één het spirulinapoeder. Wanneer je mangopoeder gebruikt voeg je dit aan de laatste beslagkom toe. Spatel dit door het beslag.
  • Doe als eerste ⅓ van het lichte beslag in je springvorm. Verdeel dit met de achterkant van een lepel over de bodem. Bak deze laag in ongeveer 8-10 minuten gaar. Haal de spekkoek uit de oven, en verstel de stand van je oven op alleen bovenwarmte. Of op een grillstand.
  • Schep nu ⅓ van het blauwe beslag in de springvorm, en verdeel dit voorzichtig. Het werkt het beste als je het beslag in de springvorm schept, en vervolgens even wacht totdat dit iets warm wordt. Dan kan je de laag het beste verdelen zonder de onderliggende laag te beschadigen. Doe dit nu ongeveer 5 minuten in de oven. Bak totdat deze laag gaar lijkt.
  • Haal de cake nu weer uit de oven, en schep en verdeel ⅓ van het bruine beslag in de springvorm. Bak dit ook weer ongeveer 5 minuten totdat deze laag gaar is.
  • Ga verder met het opbouwen van je laagjes totdat je beslag op is.
  • Zet je oven nu weer op boven- en onderwarmte, en verlaag de temperatuur naar 150 °C. Bedek de bovenkant van je spekkoek met aluminiumfolie, en bak nog ongeveer 15 minuten af.
  • Laat de cake vervolgens rustig afkoelen. De spekkoek is het lekkerst op kamertemperatuur.

Opmerkingen

Liever een andere kleur spekkoek? Je kan de laagjes gerust een andere kleur geven. De blauwe laag kan je bijvoorbeeld eenvoudig vervangen door een groene laag wanneer je pandan gebruikt. Of je kan ervoor kiezen om maar twee kleuren te gebruiken.
De spekkoek is het lekkerst als deze op kamertemperatuur is. Haal de spekkoek daarom op tijd uit de koelkast.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept