speculaas curd cranberry's cranberry sinaasappel thumbprint koekjes
Koekjes

Speculaas cranberry curd koekjes

Sinterklaas is weer in het land. Dus dan moet je natuurlijk voor een recept met speculaas gaan. Deze koekjes met speculaas en een curd van cranberry passen perfect bij dit seizoen. En het is net weer eens wat anders dan de gewone kruidnoten en pepernoten. Een beetje variatie is altijd wel fijn.

Dit zijn zogeheten thumbprint koekjes. Eerder maakte ik ook al thumbprint koekjes met framboos, citroen en tijm. Deze koekjes heten thumbprint koekjes omdat je met je duim (of een pollepel) een kuiltje maakt, waar je vervolgens jam of curd in doet. Ik heb voor dit recept gekozen voor een curd van cranberry’s. Dat past erg goed bij speculaas, en doet mij erg aan de feestdagen denken. Je kan ook een andere soort jam of vulling toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een abrikozenjam. Dit past er ongetwijfeld ook goed bij.speculaas curd cranberry's cranberry sinaasappel thumbprint koekjes

De basis van de koekjes is heerlijk boterig. Ze smelten in je mond. Hierdoor zijn deze koekjes als ze net uit de oven komen nog vrij fragiel. Verplaats ze dan ook voorzichtig. Ze worden steviger als ze afkoelen.

Ook deze baksels met speculaas passen perfect bij dit seizoen:

speculaas curd cranberry's cranberry sinaasappel thumbprint koekjes

speculaas curd cranberry's cranberry sinaasappel thumbprint koekjes

Speculaas cranberry curd koekjes

Deze koekjes zijn perfect voor tijdens de feestdagen. En weer eens wat anders dan kruidnoten en pepernoten. Deze speculaas thumbprint koekjes zijn gevuld met een curd van cranberry's. Ook ideaal voor tijdens Sinterklaas.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

Cranberry curd

  • 200 gram cranberry's
  • 100 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 ei
  • 40 ml sinaasappelsap
  • sinaasappelschil van een halve sinaasappel
  • klontje boter

Koekjes

  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • ½ ei
  • 100 gram bloem
  • 40 gram amandelmeel

Instructies
 

Cranberry curd

  • Doe cranberry's samen met de suiker en sinaasappelsap in een steelpannetje. Doe hier ook de schil van de sinaasappel in. Verwarm dit allen op middelhoog vuur totdat de suiker is opgelost. Breng aan de kook.
  • Als de cranberry's gebarsten zijn haal je de sinaasappelschil uit het pannetje, en pureer je de inhoud van het pannetje met een staafmixer. Indien gewenst kan je dit nog zeven mocht je een erg gladde curd willen hebben.
  • Klop de eieren ondertussen in een aparte kom los.
  • Giet een deel (ongeveer de helft) van het passievruchtenmengsel rustig en al roerend bij de eieren. Zet het vuur laag, en doe vervolgens het mengsel met de eierdooiers weer terug in de steelpan.Verwarm dit nu - terwijl je continu met een pollepel door het geheel roert - tot ongeveer 80 graden. Dit is wanneer de curd dikker begint te worden. Als je geen thermometer hebt dan kun je aan de achterzijde van je pollepel met je vinger een streep trekken. Als deze blijft staan is je curd klaar. Verhit het mengsel in ieder geval niet te lang. Als het mengsel heter wordt dan gaat je ei stollen, en krijg je stukjes in je curd.
  • Voeg nu ook het klontje boter toe aan de curd, en meng dit door elkaar. Wil je een wat stevigere curd? Voeg dan nog wat extra boter toe.
  • Laat de curd nu afkoelen. Met dit recept maak je teveel curd. Je kan twee keer zoveel koekjes maken, of de rest van de curd bewaren. Wil je de rest van de curd langer bewaren? Giet de curd dan in een steriele pot, en sluit deze af wanneer de curd nog heet is. Nu zal de pot vacuüm trekken, en kan je de curd een aantal weken in de koelkast bewaren.

Koekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Mix de boter en suikers tot een romig geheel. Voeg nu ook het ei, de speculaaskruiden en het zout toe. Meng alles door elkaar. Meng hier nu ook de bloem en amandelmeel doorheen totdat je een samenhangend deeg hebt.
  • Maak bolletjes van het deeg, en leg deze op je bakplaat. Ik heb hiervoor een eetlepel gebruikt.
  • Druk met je duim, of met de achterkant van een pollepel, kuiltjes in de koekjes.
  • Doe de koekjes nu zeker een half uur in de koelkast. Je kan ze ook even in de vriezer doen.
  • Bak dit in ongeveer 12-14 minuten gaar. De randen en de bodem van de koekjes zullen nu goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes ongeveer 5 minuten op de bakplaat liggen. Vul ze nu met een theelepeltje cranberry curd, en laat vervolgens verder afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Deze koekjes zullen ook heerlijk zijn met een andere soort vulling. Denk bijvoorbeeld aan abrikozenjam.
Tip: Bang dat je de curd te snel verhit, en het ei laat stollen? Dan kun je er ook voor kiezen om de curd au-bain-marie te verhitten. Dit doe je door een hittebestendige kom boven een pan met kokend water te houden. Verder kun je dezelfde aanpak aanhouden. Op deze manier is de kans namelijk kleiner dat je je curd te lang verhit. Het duurt alleen wel net wat langer.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept