Gepofte tarwe met cacao
Waarschijnlijk heb je wel eens Smacks gehad. Dit zijn gekaramelliseerde gepofte tarwekorrels die zijn gezoet met honing. Ik vond deze als kind altijd erg lekker. Het zijn eigenlijk ontbijtgranen. Ik at dit echter nooit als ontbijt met melk of yoghurt, maar gewoon rechtstreeks uit de hand of uit een kommetje. Het is een lekkere snack. Hier kwam ook het idee vandaan om dit recept met gepofte tarwe te maken. Koekjes durf ik dit niet te noemen, het zijn eerder kleine snacks of bites. Uiteraard hangt dit wel weer af van hoe groot of klein je de blokjes maakt.
Ik heb voor dit recept gepofte tarwe gedrenkt in cacao en bruine basterdsuiker. Samen met wat kaneel, boter en zeezout heb je een heerlijke snack. Door de gepofte tarwe is het een lekker luchtig tussendoortje. En het is ook niet te zoet. Zeker niet als je zeezout toevoegt.
De blokjes zijn uiteindelijk een beetje chewy, oftewel nog wat zacht en kleverig. Dit maakt het juist ontzettend lekker. Je kan overigens de suikersiroop ook iets langer laten koken, dan krijg je namelijk een wat harder eindresultaat. Zelf vind ik ze trouwens perfect zo. En ze zijn ook nog eens hartstikke makkelijk te maken.
Zoek je naar meer recepten om te snacken? Dit recept voor halva is dan misschien ook iets voor jou.
Gepofte tarwe met cacao
Ingrediënten
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 120 gram corn syrup (dit bestel je online of koop je bij een Aziatische supermarkt)
- 30 gram cacaopoeder
- 70 gram boter
- 120 gram gepofte tarwe
- ½ theelepel zeezout (naar smaak)
- ½ theelepel kaneel (naar smaak)
Instructies
- Vet een bakblik van 20x20 cm in met een beetje (gesmolten) boter.
- Smelt de boter in een steelpannetje. Zorg ervoor dat dit niet een te klein steelpannetje is. Alle ingrediënten moeten hier namelijk in passen. Voeg als de boter gesmolten is ook de basterdsuiker, corn syrup, kaneel, zeezout en cacaopoeder toe, en breng aan de kook. Laat dit 1-2 minuten doorkoken.
- Haal nu het pannetje van het vuur, en voeg de gepofte tarwe toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg indien gewenst nog wat extra zeezout of kaneel toe.
- Stort het geheel in de bakvorm, en druk het met een spatel aan. Ik heb de spatel overigens hiervoor even ingevet, dan blijft het niet plakken.
- Laat dit nu zeker een uur uitharden. Snij in stukjes, en serveer.
Opmerkingen