friese suikerlatten anijs
Koekjes,  Plaatkoek en cake

Friese suikerlatten

Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn koeken die wij vroeger regelmatig in huis hadden. In Friesland zijn dit dan ook gebruikelijke koeken. Een hele tijd had ik deze koeken eigenlijk niet meer gehad. Totdat ik met mijn schoonfamilie een weekendje naar Vlieland was geweest (zie ook onderstaande foto). Bij de bakker namen we iedere ochtend een aantal koeken mee. Dit waren overigens niet alleen suikerlatten, maar ook pondkoeken. Beide koeken waren binnen de kortste keren verdwenen.

vlieland

Kort na dit weekendje weg was Marcel zijn zusje jarig. Geïnspireerd door het weekendje Vlieland had zij laten vallen dat ze wel erg blij zou worden van een portie suikerlatten. Uiteraard heb ik vervolgens suikerlatten gebakken. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de ervaring uit Vlieland heb ik in dit geval een vrij traditionele versie van de suikerlatten gemaakt. Naast uiteraard suiker, zit in deze uitvoering van de suikerlat ook nog anijs. De jarige was er erg blij mee.friese suikerlatten anijs

Het leuke aan deze koeken vind ik dat je gewoon een stuk afbreekt waar je zin in hebt. Een klein of groot stuk, dat bepaal je zelf. Daarnaast kun je zelf bepalen of je deze koek nog bestrijkt met een laag glazuur. Met een roze glazuurlaag worden deze koeken ook wel smulkoeken genoemd. Ook is de koek uit dit recept grotendeels de basis van een Friese oranjekoek. Op enig moment zal ik vast en zeker nog een recept voor deze Friese klassiekers delen. Of eigen interpretatie hiervan. Eerder deelde ik al mijn recept voor Fries suikerbrood.

Sinds ik deze koeken voor het eerst heb gemaakt heb ik ze inmiddels al veel vaker gebakken. Het is namelijk erg makkelijk om te maken, en een ideaal recept voor als je net even een beetje ei over hebt. In een suikerlat zit maar een beetje ei, dus dit is een perfecte bestemming voor je restjes. Zoals ik al eerder zei houd ik er niet van om eten weg te gooien. Dit heeft er wel toe geleid dat ik nu dus best regelmatig suikerlatten maak. Maar dit is zeker niet saai, er zijn al heel wat varianten voorbij gekomen. Ongetwijfeld dat er daarom nog wel vaker een recept voor suikerlatten volgt op mijn blog.

Ook deze koekjes zijn makkelijk te maken, en ideaal om wat restjes op te maken:

friese suikerlatten anijs

friese suikerlatten anijs

Friese suikerlatten

Friese suikerlatten, ofwel Fryske sûkerlatten, zijn heerlijke koeken uit Friesland. Met dit recept maak je twee grote koeken. Doorgaans worden deze koeken ook per twee verpakt.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • ½ ei (40 gram)
  • 250 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 60 ml (volle) melk
  • 30 gram boter (op kamertemperatuur)
  • ½-1 theelepel suiker
  • 1 theelepel anijs
  • optioneel: beetje sinaasappelrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier, of een siliconen bakmat.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de theelepel gewone suiker, in een beslagkom. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg in twee stukken, en rol ieder stuk uit tot een lat van circa 25 cm lang. Laat wat ruimte vrij tussen de twee latten. Bestrooi de latten met de overgebleven suiker.
  • Bak de koeken in circa 20-25 minuten gaar. Ze horen enigszins bleek te blijven. Laat afkoelen op een rooster.

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept