Appeltaart macarons
Vanavond is het weer tijd voor een aflevering van Heel Holland Bakt. Ik zag dat het thema deze keer ‘schuim’ is. Grote kans dat er dan ook macarons voorbij zullen komen. Het leek mij leuk om deze keer mee te bakken. Daarom nu een recept voor macarons.
Macarons, volgens velen een erg ingewikkeld koekje. Hier ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens. Het is niet gek als het een keertje mislukt, maar als je het een paar keer hebt gedaan is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld meer. Maar ook als het mislukt, heb je alsnog een lekker koekje. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?
De eerste keer dat ik macarons had gemaakt waren de koekjes ook zeker niet strak te noemen. Na het nu een paar keer gedaan te hebben gaat het eigenlijk (bijna) nooit meer mis. Laatst bakte ik bijvoorbeeld ook deze macarons met aardbeien en rabarber.
Met dit recept lukt het mij altijd wel om mooie macarons te maken. De buitenkant van de macarons is krokant, en aan de binnenkant zijn ze lekker zacht en luchtig. Ik vind macarons overigens vaak nog lekkerder worden als je ze na het vullen nog even een dagje laat liggen. Dan wordt de binnenkant lekker klef.
In de basis zijn macarons verfijnde delicate amandelkoekjes, met daartussen een vulling. Met de vulling kan je alle kanten op. In een Franse patisserie kan je talloze smaken vinden. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vulling van fruit, chocolade, karamel of noten. Ik heb in dit geval gekozen voor een vulling die bij bijna iedereen wel in de smaak zal vallen, namelijk één die is gebaseerd op de ouderwetse appeltaart. De vulling is een heerlijke romige crème met nog een lepeltje gekaramelliseerde appels geworden.
Vaak wordt er nog een kleurstof aan het beslag toegevoegd. Hiermee wordt vaak de link gelegd met de vulling. Als je geen kleurstof toevoegt krijg je wit tot lichtbruine koekjes. Zelf ben ik niet de grootste fan van kunstmatige kleurstoffen. Deze macarons heb ik daarom niet gekleurd. Ik moet zeggen dat ik ook niet wist welke kleur ze zouden moeten worden. Lichtbruin leek mij namelijk ook goed te passen bij appeltaart.
Ook gek op patisserie? Dan zijn deze recepten misschien ook wel iets voor jou:
- Chocolademousse taart met passievrucht
- Carrot cake entremet
- Gebakje met kumquat, zwarte sesam en chocolade
- Gebakje met kokos en passievrucht
- Cannelés
Appeltaart macarons
Ingrediënten
Macarons
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram amandelmeel bij voorkeur erg fijn amandelmeel
- 75 gram eiwit van circa 2 eieren
- snuf zout
- 100 gram kristalsuiker
- 25 ml water
Vulling - Botercrème
- 60 gram boter (op kamertemperatuur)
- 90 gram poedersuiker
- 1 eetlepel slagroom
- snuf kaneel
- optioneel: 1-2 eetlepels karamelsaus (als je nog vocht over hebt van je gekaramelliseerde appels dan kun je dit ook gebruiken)
Vulling - Gekaramelliseerde appels
- 1 in blokjes gesneden appel (bijvoorbeeld een Elstar)
- 25 gram boter
- ½-1 theelepel kaneel
- 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
- beetje citroensap
Instructies
Macarons
- Doe de poedersuiker en amandelmeel in een beslagkom. Meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de helft van het eiwit toe, en meng dit goed door elkaar tot een egale massa.
- Doe het water samen met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Terwijl de suikersiroop op het vuur staat doe je de andere helft van de eiwitten in de kom van je keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop ongeveer 113 °C is. Heb je geen keukenmachine? Een keukenmachine is hiervoor erg handig, maar zonder moet het ook prima kunnen. Het kan dan wel handig zijn om even wat extra hulp te vragen bij het toevoegen van de suikersiroop.
- Haal de suikersiroop van het vuur wanneer deze een temperatuur van 118 °C heeft bereikt. Zet je keukenmachine op een lage stand, en voeg de suikersiroop (als dunne straal langs de zijkant van je kom) al kloppend toe. Verhoog nu de snelheid van je mixer. Laat dit mengsel kloppen tot het ongeveer lichaamstemperatuur heeft bereikt.
- Voeg ⅓ van de opgeklopte eiwitten toe aan je amandelbeslag. Meng dit - met een spatel - tot een homogene massa. Voeg de rest van de eiwitten toe, en spatel dit door totdat het mengsel wat slapper wordt. Het beslag is klaar wanneer het glanst en langzaam (in een v-vorm) van je spatel af valt.
- Stop je beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje. Ik heb een spuitmondje van ongeveer 1 cm gebruikt. Neem een bakplaat, en leg hier een stuk bakpapier, of een siliconen bakmat, op. Spuit nu rondjes op je bakplaat. Je kan overigens hiervoor op de onderkant van het bakpapier al rondjes (met behulp van een glaasje) tekenen. Hiermee maak je mooi gelijkmatige rondjes.
- Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes verdwijnen. Bestrooi met wat kaneel. Laat de macarons nu ongeveer 1 uur staan op kamertemperatuur. Hierdoor drogen ze wat, en krijgen ze een mooie krokante buitenkant. Ze zijn klaar als je ze voorzichtig met je vinger kan aanraken zonder dat er beslag blijft plakken.
- Verwarm de oven voor op 150 °C.
- Bak de macarons in ongeveer 15-20 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer ze niet te veel verschuiven (ofwel wegglijden) als je ze aanraakt.
- Haal de macarons gelijk van de bakplaat, maar laat ze nog wel even op je bakpapier/bakmat zitten. Deze trek je er dus in het geheel af. Laat de macarons nu geheel afkoelen. Haal de macarons nu van het bakpapier af.
Vulling - Gekaramelliseerde appels
- Doe de fijngesneden appelblokjes samen met de boter, kaneel en basterdsuiker in een koekenpan. Laat dit doorkoken totdat de appels wat zachter zijn geworden. Let op dat je er geen appelmoes van maakt! Breng op smaak met wat zout en citroensap. Laat dit volledig afkoelen.
Vulling - Botercrème
- Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix dit door elkaar tot een luchtig en romig geheel. Stop dit vervolgens in een spuitzak met een relatief klein spuitmondje. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
In elkaar zetten
- Neem een macaronschelp, en maak spuit langs de randen een rondje van de botercrème. Hou in het midden een rondje vrij. Hier doe je met een theelepeltje wat appel in. Plak hier nu een macaronschelp op.
- Stop de macarons als ze klaar zijn in de koelkast. De macarons vind ik zelf het lekkerst als je ze nog een dagje laat staan.
One Comment
Emmy
Wat een lekkere variatie op de “gewone” macaron, en wat zien ze er mooi uit!