Deze macarons zullen bij iedereen in de smaak vallen. Want wie is er nou niet gek op appeltaart? Met dit recept hoeft het maken van macarons niet moeilijk te zijn! Het resultaat is een mooi krokant koekje, die lekker zacht is aan de binnenkant. Met dit recept maak je ongeveer 20 macarons.
optioneel:1-2 eetlepels karamelsaus(als je nog vocht over hebt van je gekaramelliseerde appels dan kun je dit ook gebruiken)
Vulling - Gekaramelliseerde appels
1in blokjes gesneden appel(bijvoorbeeld een Elstar)
25gramboter
½-1theelepelkaneel
4eetlepelslichtbruine basterdsuiker
snufzout
beetje citroensap
Instructies
Macarons
Doe de poedersuiker en amandelmeel in een beslagkom. Meng dit door elkaar. Voeg vervolgens ook de helft van het eiwit toe, en meng dit goed door elkaar tot een egale massa.
Doe het water samen met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
Terwijl de suikersiroop op het vuur staat doe je de andere helft van de eiwitten in de kom van je keukenmachine. Voeg ook een snufje zout toe. Begin met het opkloppen van de eiwitten als de suikersiroop ongeveer 113 °C is. Heb je geen keukenmachine? Een keukenmachine is hiervoor erg handig, maar zonder moet het ook prima kunnen. Het kan dan wel handig zijn om even wat extra hulp te vragen bij het toevoegen van de suikersiroop.
Haal de suikersiroop van het vuur wanneer deze een temperatuur van 118 °C heeft bereikt. Zet je keukenmachine op een lage stand, en voeg de suikersiroop (als dunne straal langs de zijkant van je kom) al kloppend toe. Verhoog nu de snelheid van je mixer. Laat dit mengsel kloppen tot het ongeveer lichaamstemperatuur heeft bereikt.
Voeg ⅓ van de opgeklopte eiwitten toe aan je amandelbeslag. Meng dit - met een spatel - tot een homogene massa. Voeg de rest van de eiwitten toe, en spatel dit door totdat het mengsel wat slapper wordt. Het beslag is klaar wanneer het glanst en langzaam (in een v-vorm) van je spatel af valt.
Stop je beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje. Ik heb een spuitmondje van ongeveer 1 cm gebruikt. Neem een bakplaat, en leg hier een stuk bakpapier, of een siliconen bakmat, op. Spuit nu rondjes op je bakplaat. Je kan overigens hiervoor op de onderkant van het bakpapier al rondjes (met behulp van een glaasje) tekenen. Hiermee maak je mooi gelijkmatige rondjes.
Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes verdwijnen. Bestrooi met wat kaneel. Laat de macarons nu ongeveer 1 uur staan op kamertemperatuur. Hierdoor drogen ze wat, en krijgen ze een mooie krokante buitenkant. Ze zijn klaar als je ze voorzichtig met je vinger kan aanraken zonder dat er beslag blijft plakken.
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Bak de macarons in ongeveer 15-20 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer ze niet te veel verschuiven (ofwel wegglijden) als je ze aanraakt.
Haal de macarons gelijk van de bakplaat, maar laat ze nog wel even op je bakpapier/bakmat zitten. Deze trek je er dus in het geheel af. Laat de macarons nu geheel afkoelen. Haal de macarons nu van het bakpapier af.
Vulling - Gekaramelliseerde appels
Doe de fijngesneden appelblokjes samen met de boter, kaneel en basterdsuiker in een koekenpan. Laat dit doorkoken totdat de appels wat zachter zijn geworden. Let op dat je er geen appelmoes van maakt! Breng op smaak met wat zout en citroensap. Laat dit volledig afkoelen.
Vulling - Botercrème
Doe alle ingrediënten samen in een kom, en mix dit door elkaar tot een luchtig en romig geheel. Stop dit vervolgens in een spuitzak met een relatief klein spuitmondje. Bewaar dit tot gebruik in de koelkast.
In elkaar zetten
Neem een macaronschelp, en maak spuit langs de randen een rondje van de botercrème. Hou in het midden een rondje vrij. Hier doe je met een theelepeltje wat appel in. Plak hier nu een macaronschelp op.
Stop de macarons als ze klaar zijn in de koelkast. De macarons vind ik zelf het lekkerst als je ze nog een dagje laat staan.
Opmerkingen
Je kan de vullingen het beste al van tevoren klaarmaken. Dit is ook wel zo handig aangezien je de appeltjes pas kan gebruiken wanneer deze volledig is afgekoeld.