Karamel zeezout fudge met kruidnoten
Het is weer zo ver. Sinterklaas is vanaf vandaag weer in het land. Dit betekent ook dat een recept met kruidnoten of pepernoten op mijn blog niet langer kan ontbreken. En wist je dat karamel zeezout, ook wel salted caramel genoemd, één van de populairste smaken kruidnoten is? Het maken van salted caramel fudge met kruidnoten is dan ook een voor de hand liggende keuze.
Ik vind het zelf leuk om de fudge in blokjes te snijden, en mooi in te pakken. Dit kun je dan weer goed cadeau geven. De fudge kun je goed enige tijd bewaren, mocht je dit überhaupt lukken. De kruidnoten worden dan wel iets zachter, maar nog steeds lekker.
Karamel zeezout fudge met kruidnoten
Niet voor niets is karamel zeezout één van de meest populaire smaken kruidnoten. Deze fudge is dan ook heerlijk. Misschien iets voor in de schoen?
Ingrediënten
- 190 gram donkere basterdsuiker
- 110 gram roomboter (in blokjes)
- 1 blik gecondenseerde melk
- 190 gram witte chocolade (in blokjes gesneden)
- 150 gram kruidnoten
- ½ theelepel zeezout (naar smaak)
Instructies
- Vet een bakvorm van 20x20 cm in met boter, en bekleed met bakpapier. Zorg dat het bakpapier aan twee zijden over de vorm heen hangt, zodat je de fudge uiteindelijk makkelijk uit de bakvorm tilt.
- Snijd de kruidnoten in iets kleinere stukjes. Laat ook een paar kruidnoten heel. Ik heb het merendeel van de kruidnoten gehalveerd.
- Doe de suiker, boter en gecondenseerde melk in een steelpannetje en breng op middelhoog vuur aan de kook. Voeg ook het zout toe. Ik heb een halve theelepel toegevoegd. Je kan naar smaak meer of minder zout toevoegen.
- Zet nu op laag vuur, en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Als het dikker begint te worden haal je het van het vuur.
- Voeg nu de witte chocolade toe, en roer even door elkaar. Voeg ook de kruidnoten toe, maar laat een handje kruidnoten achter voor erbovenop. Meng alles goed door elkaar totdat de witte chocolade goed gemengd is.
- Stort het nu in de bakvorm, en egaliseer het geheel met een spatel. Doe nu de fudge nog warm is de resterende kruidnoten er bovenop. Druk de kruidnoten lichtelijk aan. Bestrooi met grof zeezout.
- Laat het nu een paar uur afkoelen in de koelkast. Na ongeveer 2-3 uur kan je het blok uit de bakvorm halen, en in blokjes snijden.
One Comment
S. Ter Klaas
We hebben er met de hele staf heerlijk van gegeten!