walnoot walnoten koffie rotsjes zeezout chocolade puur
Chocolade

Walnoot chocolade rotsjes met koffie

Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik mij niet even vergrijp aan een stukje chocolade. Mijn voorkeur gaat dan uit naar pure chocolade, of een lekker bonbonnetje. Tegenwoordig maak ik dit eigenlijk meestal zelf. Deze keer was het een variant op pindarotsjes. Niet met pinda, maar juist met walnoot.

Het is altijd handig om wat lekkers – wat ook prima even houdbaar is – in huis te hebben. En deze rotsjes zijn ook erg makkelijk te maken. Een makkelijker recept heb ik denk ik niet op mijn site staan. Het is namelijk een kwestie van de walnoten roosteren, en ze mengen met wat espressopoeder, en dan dippen in chocolade. Even wachten totdat de rotsjes zijn uitgehard, en dan is het al klaar. Een heerlijke traktatie voor bij een kopje koffie.walnoot walnoten koffie rotsjes zeezout chocolade puur

De walnoten heb ik vooraf wel even geroosterd. Deze stap zou ik zeker niet overslaan. Dit zorgt er namelijk voor dat het een beetje een gebrande smaak krijgt. Zelf heb ik vervolgens pure chocolade gebruikt voor deze rotsjes. Je kan natuurlijk ook prima melkchocolade of witte chocolade gebruiken. Zelf vind ik alleen de combinatie van pure chocolade met koffie en walnoten het lekkerst. En vergeet ook zeker niet om er ook wat zeezout over te doen. Dit versterkt de smaken.

In plaats van espressopoeder kan je overigens ook wat koffiebonen fijnmalen. En uiteraard kan je ook nog andere noten toevoegen, of bijvoorbeeld juist wat cranberry’s er doorheen doen. Net waar je zin in hebt. Al moet ik wel zeggen dat deze combinatie wel erg goed was, en ik er eigenlijk niets aan zou veranderen.

Liefhebber van chocolade? Maak ook eens deze bonbons met pistache en framboos, miso slagroomtruffels, kokos bonbons, kastanje dadel bonbons of pindakaas banaan bonbons.

walnoot walnoten koffie rotsjes zeezout chocolade puur

walnoot walnoten koffie rotsjes zeezout chocolade puur

walnoot walnoten koffie rotsjes zeezout chocolade puur

Walnoot chocolade rotsjes met koffie

Dit zijn geen pindarotsjes, maar rotsjes met walnoot, koffie en zeezout. Lekker met pure chocolade, en ook nog eens heerlijke erg makkelijk te maken!

Ingrediënten
  

  • 200 gram pure chocolade
  • 150 gram walnoten
  • ½-1 theelepel espressopoeder
  • grof zeezout

Instructies
 

  • Rooster de walnoten in een voorverwarmde oven op 180 °C goudbruin. Hou ze goed in de gaten. Meestal zijn ze klaar als je ze begint te ruiken. Laat de walnoten afkoelen, en breek in wat kleinere stukjes.
  • Leg een koude bakplaat met bakpapier klaar.
  • Tempereer nu de chocolade. Ik gebruik hiervoor doorgaans de magnetron. De chocolade stop je hiertoe in een magnetronbestendige kom. Vervolgens doe je de chocolade iedere keer 20 seconden in de magnetron op vol vermogen. Om de 20 seconden roer je de chocolade door. Doe dit ook wanneer je nog weinig ziet gebeuren met de chocolade. Op een gegeven moment zie je dat de chocolade gaat smelter. Roer de chocolade nu om de 10 seconden om. Wanneer bijna alle chocolade gesmolten is, maar nog niet alles, hou je op. Nu roer je alles goed door elkaar totdat alle chocolade uiteindelijk gesmolten is. Je chocolade is nu getempereerd.
    Geen magnetron? Dan kan je ook ⅔ van de chocolade au-bain-marie smelten, en vervolgens de rest van de chocolade erdoorheen mengen totdat het geheel gesmolten is.
  • Laat de chocolade even iets afkoelen, en doe hier vervolgens de walnoten en het espressopoeder doorheen.
  • Schep kleine hoopjes op de koude bakplaat. Verdeel hier vervolgens wat grof zeezout over.
    Laat de rotsjes vervolgens helemaal uitharden. Dit kan je versnellen door het in de koelkast te stoppen.

Opmerkingen

Ook lekker met andere soorten chocolade of nootjes. Of voeg eens wat cranberry's toe!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept