
Lego chocolade met karamel, kokos en pinda
Wat maak je voor de babyshower van een Lego liefhebber? Precies, chocolade in de vorm van Lego. In dit geval werd het babyblauwe Lego.
Voor cadeautjes probeer ik eigenlijk bijna altijd iets zelf te maken. Dit vind ik wel zo persoonlijk. En natuurlijk heel erg leuk om iets te verzinnen wat goed bij die persoon past. Voor mijn beste vriendinnetje, die gek is op Lego, was het niet zo moeilijk om iets passend te bedenken. Deze Lego bonbons waren overigens slechts één element van het gehele pakket aan zoetigheid voor het kraamcadeau.
Ik had speciaal een Lego bonbonvorm gekocht voor deze gelegenheid. Samen met wat blauwe kleurstof (die geschikt is voor chocolade) en witte chocolade maak je hier een mooie creatie van. Uiteraard kun je ook de Lego een andere kleur geven. De bereidingswijze is dan gewoon hetzelfde. Voor dit recept moet je de chocolade wel goed tempereren. Anders wordt je chocolade niet lekker knapperig, of glanst hij niet mooi. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, maar vraagt mogelijk wel wat oefening. Maar ook als dit een keertje mislukt, is je chocolade alsnog lekker.


De vulling bestaat uit karamel, kokosrasp en pinda’s. Ook heb ik er een beetje zout en cayennepeper aan toegevoegd. Dit omdat het geheel anders wel erg zoet werd. Een goede beslissing wat mij betreft. En een erg leuk cadeau!
Aangezien ik nog wat vulling over had, heb ik ook wat gewone bonbons gemaakt. Deze heb ik niet met witte chocolade gemaakt, maar hiervoor heb ik melkchocolade gebruikt. Dit was zeker niet minder lekker. Ook bij deze bonbon is het lekker om wat peper en zout door de vulling te doen.
Vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan met chocolade, en bijvoorbeeld bonbons of truffels te maken? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Walnoot rozijnen bonbons
- Miso slagroomtruffels,
- Kokos bonbons
- Bonbons met pistache en framboos
- Pindakaas banaan bonbons


Lego chocolade met karamel, kokos en pinda
Ingrediënten
- 200 gram witte chocolade (afhankelijk van het formaat van je bonbonvorm)
- (blauwe) kleurstof
- 5 eetlepels kokosrasp
- 120 gram suiker
- 25 gram glucose
- 30 gram water
- 2 handjes fijngesneden pinda's
- 1-2 eetlepels pindakaas (ik heb Amerikaanse pindakaas gebruikt)
- 100 ml slagroom (op kamertemperatuur)
- klontje boter
- ½ theelepel cayennepeper (naar smaak)
- zeezout (naar smaak)
Instructies
Vulling
- Rooster de kokosrasp in een koekenpan totdat deze iets goudbruin kleurt, en het heerlijk naar kokos gaat ruiken.
- Maak de karamel. Doe de suiker, glucose en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
- Voeg nu de slagroom toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Voeg ook – naar smaak – het zout toe. Laat ongeveer 5 minuutjes rustig koken. Voeg nu ook de boter, cayennepeper en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is. Proef even of er genoeg cayennepeper en/of zout doorheen zit.
- Meng de karamel met de kokos, pindakaas en fijngesneden pinda's. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Anders smelt je chocolade als je de bonbons vult.
- Doe de vulling in een spuitzak.
In elkaar zetten bonbons
- Tempereer de witte chocolade. Voeg hier een klein beetje kleurstof aan toe totdat je de gewenste kleur hebt. Vul je bonbonvorm met de chocolade.. Doe de vorm vervolgens op de kop, en schud alle overtollige chocolade uit de vorm. Vang deze chocolade wel op om de bonbons later mee te sluiten. Schraap ook weer met de krabber over de bovenkant van je vorm. Zo haal je de chocolade uiteindelijk ook makkelijker uit zijn vorm. Doe vervolgens de vorm weer even (ongeveer 10 minuten) in de koelkast.
- Doe een vulling in de bonbons. Vul de bonbons overigens niet helemaal tot de bovenkant. Er moet immers nog een laag chocolade overheen.
- Bedek de bonbons tot slot nog met een laag getempereerde chocolade. Het kan zijn dat je hiervoor je chocolade weer even moet verwarmen.
- Laat de bonbons volledig uitharden voordat je ze uit de vorm haalt.
Opmerkingen

Snickers schuimtaart
Misschien ook interessant

Chocolademousse taart met passievrucht
december 20, 2023
Bonbons met kokos en bosbessen
januari 26, 2023
2 Comments
Emmy
Wauw, wat ontzettend leuk bedacht!
Je zou er zó mee gaan spelen…
Geert
Heel bizonder en mooi. Ik het proberen