Ga terug
lego chocolade pinda bonbons karamel kokos pindakaas cayennepeper blauw

Lego chocolade met karamel, kokos en pinda

Wat geef je cadeau aan een Lego liefhebber? Precies, chocolade in de vorm van Lego. Deze bonbons zijn ook nog eens gevuld met karamel, kokos en pinda's. En door de cayennepeper en het zout niet te zoet. Een heerlijke traktatie!
Heb je geen Lego bonbonvorm? Dan kun je uiteraard ook een andere vorm gebruiken.
5 van 2 stemmen

Ingrediënten
  

  • 200 gram witte chocolade (afhankelijk van het formaat van je bonbonvorm)
  • (blauwe) kleurstof
  • 5 eetlepels kokosrasp
  • 120 gram suiker
  • 25 gram glucose
  • 30 gram water
  • 2 handjes fijngesneden pinda's
  • 1-2 eetlepels pindakaas (ik heb Amerikaanse pindakaas gebruikt)
  • 100 ml slagroom (op kamertemperatuur)
  • klontje boter
  • ½ theelepel cayennepeper (naar smaak)
  • zeezout (naar smaak)

Instructies
 

Vulling

  • Rooster de kokosrasp in een koekenpan totdat deze iets goudbruin kleurt, en het heerlijk naar kokos gaat ruiken.
  • Maak de karamel. Doe de suiker, glucose en het water in een steelpannetje, en breng dit aan de kook. Laat de suiker karamelliseren totdat deze mooi goudbruin van kleur is. Roer tijdens dit proces niet in de pan. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen. Haal van het vuur als je karamel mooi amberkleurig is.
  • Voeg nu de slagroom toe aan de karamel. Doe dit voorzichtig, het kan namelijk wel wat spetteren. Doe het pannetje weer op laag vuur, en roer met een garde de slagroom door de karamel. Roer totdat de karamel weer helemaal glad is. Voeg ook – naar smaak – het zout toe. Laat ongeveer 5 minuutjes rustig koken. Voeg nu ook de boter, cayennepeper en zout toe. Meng dit door elkaar totdat de boter geheel gesmolten is. Proef even of er genoeg cayennepeper en/of zout doorheen zit.
  • Meng de karamel met de kokos, pindakaas en fijngesneden pinda's. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Anders smelt je chocolade als je de bonbons vult.
  • Doe de vulling in een spuitzak.

In elkaar zetten bonbons

  • Tempereer de witte chocolade. Voeg hier een klein beetje kleurstof aan toe totdat je de gewenste kleur hebt. Vul je bonbonvorm met de chocolade.. Doe de vorm vervolgens op de kop, en schud alle overtollige chocolade uit de vorm. Vang deze chocolade wel op om de bonbons later mee te sluiten. Schraap ook weer met de krabber over de bovenkant van je vorm. Zo haal je de chocolade uiteindelijk ook makkelijker uit zijn vorm. Doe vervolgens de vorm weer even (ongeveer 10 minuten) in de koelkast.
  • Doe een vulling in de bonbons. Vul de bonbons overigens niet helemaal tot de bovenkant. Er moet immers nog een laag chocolade overheen.
  • Bedek de bonbons tot slot nog met een laag getempereerde chocolade. Het kan zijn dat je hiervoor je chocolade weer even moet verwarmen.
  • Laat de bonbons volledig uitharden voordat je ze uit de vorm haalt.

Opmerkingen

Natuurlijk kan je ook een andere vorm gebruiken. De chocolaatjes zijn dan net zo lekker.
Grote kans dat je teveel vulling hebt gemaakt. Dit kan je prima gebruiken voor andere creaties, of je kan er nog een extra portie bonbons mee maken. Zelf had ik het in een pot gedaan, en in de koelkast gedaan. Op een later moment heb ik er bonbons met melkchocolade mee gemaakt.