Baghrir (duizend gaten pannenkoeken)
Het lijkt wel alsof ieder land of streek een eigen uitvoering van de pannenkoek kent. Je hebt om te beginnen uiteraard de gewone pannenkoek, American pancakes, crêpes en flensjes. Maar ook is er een gigantische hoeveelheid aan Aziatische varianten van de pannenkoek, denk bijvoorbeeld aan de Japanse soufflé pannenkoek of de Koreaanse pannenkoekjes. Dit zijn nog maar een paar varianten, er zijn wereldwijd nog talloze andere varianten. De Baghrir is daar één van.
Baghrir (of geschreven als Beghrir) worden ook wel duizend gaten pannenkoeken genoemd. Als je ze ziet begrijp je direct waarom ze zo worden genoemd. Deze pannenkoekjes zitten namelijk vol met gaatjes. Het zijn luchtige Marokkaanse pannenkoekjes die je op allerlei momenten van de dag kan eten. Ook heel toepasselijk voor vandaag als afsluiting van de ramadan voor bij het Suikerfeest.
Qua smaak en textuur zijn de pannenkoekjes anders dan de Nederlandse pannenkoek. Ze zijn vele malen luchtiger, en hierdoor lekker licht. Maar ze zijn zeker niet droog, ze zijn smeuïg en fluffy. Ik vind ze verrukkelijk, en vind ze perfect om mee te ontbijten in het weekend. En als je er een paar over weet te houden kan je deze prima de volgende dag nog eten.
De pannenkoekjes kun je met allerlei beleg eten. Ik vind het zelf wel het lekkerst om ze met zoet beleg te eten. Vanwege de gaatjes is het wel handig om in één keer een stapeltje ervan te eten, in plaats van één pannenkoekje per keer. Anders druipt je beleg gelijk door de pannenkoekjes heen. Zelf heb ik de pannenkoekjes gegeten met boter en honing, en een dot Griekse yoghurt. Door het boter- en honingmengsel heb ik ook nog wat oranjebloesemwater gedaan. Dit was een fijne toevoeging. Zorg er wel voor dat je niet te veel oranjebloesem toevoegt. Je wil niet dat dit overheerst. In mijn versie van de Baghrir heb ik bovendien ook wat saffraan verwerkt. Een smaak die erg goed past bij dit Marokkaanse gerechtje.
Zoek je nog meer leuke recepten voor het ontbijt of de lunch? Probeer dan ook eens deze recepten:
- Pandan banana pancakes
- Havermout appeltaart muffins
- Cinnamon rolls
- Cottage cheese biscuits
- Brioche met maanzaad, noten en rozijnen
Baghrir (duizend gaten pannenkoeken)
Ingrediënten
Baghrir
- 135 gram semolina
- 15 gram bloem
- 125 ml water
- 1 theelepel gist
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- optioneel: een aantal saffraandraadjes
Serveersuggestie: Honingsiroop
- 30 gram gesmolten boter
- 45 gram honing
- ½ theelepel oranjebloesemwater
- optioneel: dot Griekse yoghurt
Instructies
Baghrir
- Doe alle ingrediënten samen in een blender of keukenmachine, en mix dit goed door elkaar.
- Doe het mengsel in een beslagkom, en dek dit af met een theedoek. Laat dit ongeveer een half uur op kamertemperatuur staan. Het is klaar wanneer er op de bovenkant bubbeltjes ontstaan. Het is een vrij dun beslag, dit lijkt een beetje op niet opgeklopte slagroom.
- Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Roer het beslag nogmaals goed door, en bak hier pannenkoekjes van. Gebruik bijvoorbeeld een soeplepel om iedere keer ongeveer dezelfde hoeveelheid beslag in de pan te doen. Je bakt deze pannenkoekjes maar aan één kant. Ze zijn klaar wanneer de bovenkant van de pannenkoekjes gaar (en dus droog) lijken. Dit is na ongeveer 2-3 minuutjes.
Honingsiroop
- Meng de gesmolten boter en honing met elkaar. Meng ook het oranjebloesemwater hier doorheen. Serveer dit naast de pannenkoekjes. Ook lekker met een dot Griekse yoghurt erbij.