Ga terug

Baghrir (duizend gaten pannenkoeken)

Deze Baghrir, ofwel duizend gaten pannenkoeken, zijn heerlijk om als ontbijt of lunch te eten. Met dit recept maak je ongeveer 8-10 pannenkoekjes. Dit is denk ik precies genoeg voor 2 personen. Heb je stevige trek? Maak dan een dubbele portie en bewaar de rest voor een ander moment. Ze zijn de volgende dag nog steeds heerlijk.

Ingrediënten
  

Baghrir

  • 135 gram semolina
  • 15 gram bloem
  • 125 ml water
  • 1 theelepel gist
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • optioneel: een aantal saffraandraadjes

Serveersuggestie: Honingsiroop

  • 30 gram gesmolten boter
  • 45 gram honing
  • ½ theelepel oranjebloesemwater
  • optioneel: dot Griekse yoghurt

Instructies
 

Baghrir

  • Doe alle ingrediënten samen in een blender of keukenmachine, en mix dit goed door elkaar.
  • Doe het mengsel in een beslagkom, en dek dit af met een theedoek. Laat dit ongeveer een half uur op kamertemperatuur staan. Het is klaar wanneer er op de bovenkant bubbeltjes ontstaan. Het is een vrij dun beslag, dit lijkt een beetje op niet opgeklopte slagroom.
  • Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Roer het beslag nogmaals goed door, en bak hier pannenkoekjes van. Gebruik bijvoorbeeld een soeplepel om iedere keer ongeveer dezelfde hoeveelheid beslag in de pan te doen. Je bakt deze pannenkoekjes maar aan één kant. Ze zijn klaar wanneer de bovenkant van de pannenkoekjes gaar (en dus droog) lijken. Dit is na ongeveer 2-3 minuutjes.

Honingsiroop

  • Meng de gesmolten boter en honing met elkaar. Meng ook het oranjebloesemwater hier doorheen. Serveer dit naast de pannenkoekjes. Ook lekker met een dot Griekse yoghurt erbij.

Opmerkingen

Heb je stevige trek? Maak dan een dubbele portie. Je kan de overgebleven pannenkoekjes prima de volgende dag opeten. Dan heb je al direct een lekker ontbijtje klaar. Voordat je ze serveert zou je ze nog even kunnen opwarmen. Koud zijn ze overigens ook lekker.
Serveer dit gerust met een ander soort beleg. Gewone honing, chocoladepasta, roomkaas of boter, wat je maar wil. De pannenkoekjes zijn neutraal van smaak, dus je kan er alle kanten mee op. Ook hartig beleg kan prima.