Beslagen (t)en ijs,  IJs en desserts

IJs van bruine basterdsuiker en kaneel

Ik ben groot liefhebber van ijs. Mijn inmiddels uit de hand gelopen hobby is misschien ook wel begonnen met het maken van ijs. Vanaf het moment dat ik een ijsmachine had gekocht was ik namelijk continu bezig met het bedenken wat ik de volgende keer zou gaan maken. Dit is nog steeds zo, alleen is de focus nu minder op ijs. Nog steeds maak ik wel geregeld ijs. Het werd daarom ook weer hoog tijd voor een recept voor ijs. En dit recept voor roomijs van bruine basterdsuiker en kaneel moest wel op mijn blog terecht komen.

Sinds de aanschaf van mijn ijsmachine heb ik de meest vreemde smaakcombinaties geprobeerd. Dit ijs is niet één van deze experimenten. De combinatie van bruine basterdsuiker en kaneel is namelijk erg logisch, en verslavend lekker. Denk maar aan cinnamon buns, van die Amerikaanse kaneelbroodjes, die gevuld zijn met een mengsel van basterdsuiker en kaneel. Ook zie je de combinatie van bruine suiker en kaneel regelmatig terug in allerlei bakrecepten. Dat is niet gek, want de combinatie is verrukkelijk.

Dit ijs is zeker één van mijn favorieten. Het is een lekker ijsje als tussendoortje, maar ook erg goed als dessert. Eigenlijk perfect voor iedere gelegenheid. In de zomer of winter, het maakt mij niet uit. Een ijsje kan altijd wel. Mocht je je overigens willen uitsloven dan zou je dit ijs ook heel goed bij een stukje appeltaart of ander baksel kunnen serveren.

Op zoek naar meer ijsrecepten? Probeer ook eens dit vijgenbladijs.

IJs van bruine basterdsuiker en kaneel

Dit ijs is verslavend lekker. De combinatie van bruine basterdsuiker en kaneel is perfect in dit romige ijs.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
  • 50 gram suiker
  • 35 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 20 gram kaneelgranules *
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Heb je geen zelfvriezende ijsmachine? Zorg dan dat je je koelelement op tijd gereed hebt staan!
  • Doe de slagroom, volle melk, suiker, bruine basterdsuiker en kaneel in een steelpannetje.
  • Verhit dit mengsel tot dat de suiker is opgelost, en het bijna kookt. Op het moment dat het begint te koken gelijk van het vuur halen.
  • Doe de eierdooiers in een mengkom, en klop deze los.
  • Zorg dat je alvast een (metalen) beslagkom, in een grotere pan met ijskoud water, klaar hebt staan. De beslagkom moet drijven in het koude water.
  • Giet voorzichtig een klein beetje van het roommengsel bij de eierdooiers, en roer dit goed door. Voeg nu ook de snuf zout toe.
  • Als de eierdooiers en de scheut van het roommengsel goed gemengd zijn kun je dit in zijn geheel bij het roommengsel in het steelpannetje gieten.
  • Roer dit allen goed door met een houten pollepel, en zet het pannetje weer op laag vuur.
  • Verhit al roerend het gehele mengsel tot een temperatuur van 80-81 graden. Ik gebruik hiervoor een voedselthermometer. Zonder kan echter ook. Op het moment dat het mengsel begint te stomen, en wat gaat indikken, is het klaar. Dit kan je testen door op de achterzijde van je pollepel een streep te trekken met je vinger. Als deze streep blijft staan is het klaar.
  • Giet het mengsel nu al roerend in de koude beslagkom. Roer nog even door om het mengsel iets te helpen afkoelen.
  • Laat het geheel even afkoelen, en dek de kom vervolgens af met vershoudfolie.
  • Stop de kom in de koelkast, en laat het op zijn minst 4 uur rusten. Of laat het een nachtje in de koelkast staan. De smaak zal zich nu verder ontwikkelen.
  • Stop het mengsel in je ijsmachine, en volg verder de instructies van je ijsmachine. Net voordat het ijs gereed is voeg je ook de kaneelgranules toe.
  • Als het ijs klaar is zul je het nog even (1-2 uur) verder moeten laten bevriezen in de vriezer.
  • Strooi voor het serveren nog een paar kaneelgranules over het ijs.

Opmerkingen

* Ik heb online kaneelgranules gekocht. Dit geeft het ijs een krokantje. Heb je dit niet, dan kun je dit ook gerust weglaten. Of voeg bijvoorbeeld in plaats van de kaneelgranules wat koekkruimels toe als je het serveert.
IJs stabilisator: Soms voeg ik nog een ijs stabilisator toe. Dit kan je online kopen, en zorgt ervoor dat je ijs een nog gladdere en romigere textuur krijgt. Het maakt het ook makkelijker om het ijs te scheppen. Het ijsje van de ijssalon, en het ijs uit de supermarkt, bevat bijna altijd een stabilisator. Zonder stabilisator is je ijs net zo lekker, maar heb je de kans dat het wat meer kristalliseert.
IJsmachine: Zelf heb ik een ijsmachine met ingebouwde compressor. Hierbij hoef je dus geen elementen van tevoren in de vriezer te stoppen. Dit is makkelijk, maar betekent niet dat het ijs minder lekker is wanneer je geen zelfvriezende machine hebt.

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept