Compote van vijgen, dadels en sinaasappel
Vijgen, dadels en sinaasappel. Een heerlijke combinatie die goed bij allerlei zoete én hartige creaties past. Deze compote heb ik bijvoorbeeld verwerkt in een koekje, maar ik heb er ook een lekkere tosti van gemaakt met blauwe kaas. Daarnaast is deze compote niet alleen heel goed te combineren, maar ook nog eens heel makkelijk te maken.
Bij een kaasplankje kan je deze compote overigens ook gerust serveren. Vooral blauwe kazen vind ik er erg lekker mee. Het is bovendien altijd handig om een dergelijke compote in huis te hebben. Het kan net even iets extra’s toevoegen aan een gerecht, en je kan het ook goed een tijdje bewaren in de koelkast. Doe de compote dan bijvoorbeeld in een jampotje.
Ook erg lekker als vulling voor deze walnotenkoekjes.
Compote van vijgen, dadels en sinaasappel
Deze compote kan je op verschillende manieren verwerken. In een koekje, voor bij een kaasplankje of voor bij een dessert.
Ingrediënten
- 100 gram (gedroogde) vijgen
- 50 gram dadels
- 25 gram amandelen
- 1 eetlepel Grand Marnier
- 75 ml sinaasappelsap
- 2 eetlepels water
- 1/2 theelepel citroenrasp
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- snuf kaneel
- 1 eetlepel suiker
Instructies
- Stop de amandelen, dadels en vijgen in een blender, en maal dit fijn. Als je wil kan je dit ook redelijk grof laten. Net wat je lekker vindt.
- Doe alle ingrediënten vervolgens bij elkaar in een klein pannetje. Breng dit zachtjes aan de kook. Laat even een beetje inkoken totdat je een stevige compote hebt. Hij moet nu nog wel enigszins smeerbaar zijn. Dit kan een paar minuutjes duren.
- Haal het pannetje van het vuur, en laat even afkoelen. Stop de compote nu in een potje, of verwerk dit gelijk in een andere creatie.
- Je kan de compote gerust enige tijd bewaren in de koelkast.