Thaise curry scones
Dit weekend is het alweer Pasen. Ik kan mij goed voorstellen dat je op deze korte termijn geen tijd meer hebt om een hele ingewikkelde creatie te maken voor het paasontbijt. Deze scones zijn daarom ideaal om nog op tafel te toveren.
Deze scones zijn op smaak gebracht met thaise curry pasta en rode ui (of een sjalotje). Ik heb gele curry pasta van het merk Koh Thai gebruikt. Maar dit kan uiteraard ook prima met de groene of rode uitvoering hiervan. Welke soort je ook kiest, de scones zijn lekker gekruid. Ik vond ze hierdoor overigens ook wel erg goed bij het avondeten passen. Deze scones, met een heerlijke kom soep, lijkt me een goede maaltijd. Sowieso ben ik groot liefhebber van Thaise smaken. Een reden dat ik nog altijd wel een keertje naar Thailand zou willen gaan. Ik vermoed dat deze scones overigens niet in Thailand gegeten worden.
Inmiddels heb ik al meerdere keren scones gebakken. Eerst was ik op zoek naar de perfecte samenstelling voor het basisrecept. Deze heb ik wat mij betreft inmiddels gevonden. Deze scones zijn niet te droog, maar ook niet te plakkerig. En het mooie aan scones? Ze zijn super simpel om te maken, en doordat ze niet overheersend zijn qua smaak kan je eenvoudig allerlei varianten maken. Denk hierbij niet alleen aan zoete varianten, zoals deze scones met stoofperen. Ik vind ze persoonlijk misschien nog wel heeft meest verslavend in een hartige uitvoering. Eerder maakte ik bijvoorbeeld ook deze jalapeño cheddar scones. Deze Thaise scones zijn zeker niet minder lekker!
De karnemelk zorgt ervoor dat de scones lekker fris, en zeker niet droog, zijn. Deze scones eet je overigens niet met jam of curd, zoals je bij de zoete uitvoering wel doet. De klassieke combinatie van scones met clotted cream werkt echter wel erg goed! Je kan clotted cream zelf maken, maar ik vervang dit ook wel vaak door zure room of Griekse yoghurt. De scones zijn het lekkerst als je ze net uit de oven haalt.
Thaise curry scones
Ingrediënten
- 350 gram bloem
- ½-1 eetlepel suiker
- 1 zakje bakpoeder 16 gram
- 1/4 theelepel baking soda 1 gram
- 1/2 theelepel zout
- 90 gram koude boter
- 1 ei deze moet koud zijn
- 225 ml karnemelk
- rode ui (fijngesneden)
- 50 gram gele currypasta
- indien gewenst: handje fijngesneden koriander
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda, kaneel en het zout in een grote kom. Meng het allemaal goed door elkaar.
- Snijd de koude boter in kleine stukjes, en doe dit ook in de kom.
- Kneed de boter vervolgens door de bloem. Gebruik je vingertoppen om de boterblokjes iets te pletten. Ga hier mee door totdat de boter qua formaat op cornflakes lijkt.
- Meng de karnemelk, currypasta en ei in een aparte kom. Roer dit goed door, en voeg dit toe aan de rest.
- Voeg nu ook de gesneden rode ui en koriander toe. Meng alles goed door elkaar met een vork.
- Bestuif je aanrecht met bloem.
- Doe op je handen een beetje bloem, en probeer een bal te maken van het deeg.
- Stort het deeg op je aanrecht. Maak hier een ronde vorm van met een hoogte van ongeveer 2-3 cm.
- Verdeel dit vervolgens, net als een taart, in 8 driehoekige stukken, en vervoer deze naar je bakplaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegsteker en/of een taartschep. De scones zijn vrij plakkerig. Hierdoor kan het zijn dat je scone zijn driehoekige vorm verliest. Dit geeft niet, hierdoor lijken ze extra ambachtelijk.
- Bak de scones vervolgens in ongeveer 20-25 minuutjes goudbruin.
- Laat de scones afkoelen op een rooster. Serveer het liefst binnen een paar uur. Net uit de oven zijn ze het lekkerst.