spinazie artisjok cups roomkaas kaas zure room dip knoflook filodeeg hapje
Hartige recepten

Spinazie artisjok cups

Al enige tijd geleden had ik eens een hele lekkere dip gemaakt voor bij nacho’s. Dit was een dip met spinazie, artisjok en heel veel kaas. Gelijk was duidelijk dat ik nog een keer iets zou gaan maken met deze dip. En dat zijn deze cups geworden.

Voor deze hapjes heb ik een mini muffinvorm gebruikt. Een mini muffin heeft het ideale formaat. Mocht je dit niet in huis hebben, dan kan je ongetwijfeld ook een andere vorm gebruiken. Of zou je er zelfs een taartvorm voor kunnen gebruiken, en dan gewoon puntjes afsnijden. Misschien ook wel een goed idee om mee te lunchen.

Deze cupjes zijn ontzettend makkelijk te maken, en je kunt ze ook heel goed van te voren al klaar maken. Net voordat je ze wil eten kan je ze dan in de oven doen, en afbakken. Voor dit recept moet heb je filodeeg nodig. Zelf heb ik filodeeg uit de vriezer gebruikt, maar je zou ook de variant uit de koeling kunnen gebruiken. Verder is de vulling snel gemaakt, het is gewoon een kwestie van alles door elkaar mengen.

Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan zijn deze hartige gerechtjes misschien ook wel wat voor jou:

spinazie artisjok cups roomkaas kaas zure room dip knoflook filodeeg hapje

Spinazie artisjok cups

Deze cups zijn ideale hapjes voor bij een high tea of borrel. De filodeeg bakjes zijn gevuld met spinazie, artisjok, roomkaas en zure room. En erg makkelijk te maken!
Ik heb een mini muffinvorm gebruikt. Met dit recept maak je ongeveer 24 mini cups.

Ingrediënten
  

  • 175 gram artisjok (ik heb artisjokharten uit blik gebruikt)
  • 110 gram spinazie uit de vriezer (ontdooit)
  • 1 kleine fijngesneden rode ui
  • 80 gram mozzarella (geraspt)
  • 175 gram roomkaas
  • 1 knoflookteen
  • 60 gram zure room
  • peper en zout
  • 1 verpakking filodeeg (ongeveer 225 gram)
  • 2 eetlepels gesmolten boter (+ extra om je bakblik mee in te vetten)
  • wat extra mozzarella om over de bovenkant te strooien

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een mini muffinvorm in met wat boter. Zorg ervoor dat je de filodeeg ontdooit als je de variant uit de vriezer gebruikt.
  • Maak de vulling van de cups. Snijd de artisjokken in kleine stukjes. Doe dit in een kom, en voeg de spinazie, ui, mozzarella, roomkaas en zure room toe. Meng dit door elkaar, en breng op smaak met wat peper en zout. Pers ook het knoflookteentje uit, en voeg ook dit toe aan de vulling. Meng alles goed door elkaar.
  • Knip of scheur het filodeeg in stukjes. Doe meerdere laagjes filodeeg in de muffinvormpjes. Bestrijk elke laag met wat gesmolten boter voordat je er een nieuwe laag bovenop doet. Ik heb uiteindelijk 3 laagjes gebruikt. Maak het filodeeg op.
  • Vul het filodeeg met de vulling, en strooi er nog wat extra mozzarella bovenop.
  • Bak de cups in 30 minuten gaar. De bovenkant zal mooi goudbruin zijn. De cups zijn warm het lekkerst.

Opmerkingen

De cups zijn warm het lekkerst. Je kan ze alleen prima van tevoren maken, en later weer even opwarmen. Of je kan ze ongebakken in je koelkast klaarzetten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept