mojo rojo dip saus canarische eilanden rood paprika peper
Hartige recepten,  Jams en sauzen

Mojo rojo

Lang geleden ben ik eens op vakantie geweest naar de Canarische eilanden. Daar was ik destijds eigenlijk niet zo’n groot fan van. De wind kwam toen vanuit de Sahara, en het was bloedheet. En er was daardoor bijna niks te doen. Iets wat het allemaal wel wat beter maakte, was het feit dat ik mojo rojo (ook wel mojo picón genoemd) had ontdekt! Een erg lekkere dip die daar bijna overal bij gegeten wordt.

Deze rode dip wordt met name gegeten bij aardappeltjes. Maar je kan ook gerust je brood hierin dippen, of het serveren bij wat lekkere groente. Een sausje wat eigenlijk overal wel goed bij past. Deze Canarische dip is erg makkelijk te maken, en je maakt ook makkelijk een iets grotere voorraad. Als je het in een pot stopt, en hier een laagje olijfolie in doet kan je het zeker een aantal weken bewaren.

In deze dip zitten onder andere paprika’s, chilipeper en knoflook. De paprika geeft het een typische zoetzure smaak. Hierdoor voeg je met deze dip bij veel gerechten net even iets fris toe. Ook bij een barbecue zou dit een ideale saus zijn. Nu alleen nog even wachten op wat tropischer weer…

Overigens heb je ook de groene variant van deze saus. Dit heet mojo verde. Daar zit met name koriander in. Zowel mojo rojo als mojo verde zijn heerlijke sauzen.

Uiteraard is een lekker zelfgemaakt brood erg lekker bij dit dipje. Probeer bijvoorbeeld eens één van deze broden erbij:

mojo rojo dip saus canarische eilanden rood paprika peper

Mojo rojo

Mojo rojo is een heerlijke dip die veel op de Canarische eilanden gegeten wordt. Hij past vooral erg goed bij aardappeltjes. Maar ook bij brood of als andere dip is dit een heerlijke saus. Je maakt met gemak ook een grotere portie. Dan heb je altijd een lekker sausje achter de hand.

Ingrediënten
  

  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 2 knoflooktenen
  • eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel zout
  • theelepel komijnpoeder
  • 20 gram panko (of wit brood)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de paprika's door de helft, en leg deze met de gesneden zijde op de bakplaat. Rooster deze in de oven totdat de buitenkant wat zwart is. Dit duurt ongeveer een half uur. Haal uit de oven, en laat even afkoelen. Verwijder dan de zwarte delen van het velletje van de paprika. Dit kan je er als het goed is zo af trekken.
  • Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine, en mix dit tot een sausje. Er mogen best nog wat grovere stukjes in zitten. Breng op smaak met wat zout. Wil je de dip iets pittiger? Dan kan je ook nog wat extra chilipeper toevoegen.
  • Als je deze dip wat langer wil bewaren dan raad ik je aan om de dip in een pot te doen, en een laagje olijfolie bovenop de dip te doen. Dan kun je het makkelijk een aantal weken bewaren.

Opmerkingen

Deze dip is vooral erg lekker bij aardappeltjes. Maar ook om bijvoorbeeld een lekker broodje in te dippen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept