Manakeesh platbrood met za'atar
Brood,  Grensoverschrijdend beslag,  Hartige recepten

Manakeesh platbrood met za’atar

Manakeesh, manakish of manaqish is een soort platbrood uit het Midden-Oosten. Dit platbrood wordt doorgaans bij het ontbijt gegeten. Vaak wordt het dan geserveerd met labneh. Dit is een soort dip die op hangop lijkt, en kan je heel eenvoudig zelf maken. Ik verwacht dit recept nog wel eens te delen. Een andere soort yoghurtdip is er ook lekker bij.

Zelf vind ik dit brood ook erg geschikt voor tijdens het avondeten. Heerlijk met een stoofpotje of soepje. Ik heb het laatst geserveerd met foul medames. Dit is een gerecht bestaand uit gepureerde tuinbonen, olijfolie, knoflook, komijn, peterselie en citroensap. Samen met de labneh heb je een lekker vullend avondmaal. Je kan het brood dan lekker dippen in deze gerechtjes.

Manaqish platbrood libanees za'atar

Het platbrood kent vaak een topping van za’atar. Je bestrijkt het brood hier samen met olijfolie mee. Za’atar is een kruidenmix die je in de meeste supermarkten kan kopen. Jonnie Boer heeft dit bijvoorbeeld in zijn assortiment zitten. Het is ook erg makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen wel even de goede ingrediënten in huis hebben. Het is een mix van onder andere tijm, sumac en sesamzaad.

Za'atar kruiden mix

Het brood wordt ook wel met andere toppings gegeten, zoals met kaas of gehakt. Dus mocht je niet zo van deze kruiden houden kan je ook wat andere toppings proberen. Of kan je een aantal verschillende platbroden bakken. Mijn favoriet blijft alleen wel de variant met za’atar.

Manakeesh platbrood met za'atar

Manakeesh platbrood

Dit is een platbrood wat in het Midden-Oosten doorgaans bij het ontbijt wordt geserveerd. Maar is ook heerlijk voor bij de lunch of het avondeten. Perfect brood om te dippen in labneh, of een andere soort yoghurtdip. Met dit recept maak je ongeveer 4 broodjes.

Ingrediënten
  

Platbrood

  • 180 gram bloem
  • 120 ml water
  • 4,5 gram gist
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie

Za'atar kruidenmix

  • 1 eetlepel sesamzaad (geroosterd)
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel sumac
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • eetlepel tijm
  • snuf zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies
 

Deeg maken

  • Verwarm het water tot kamertemperatuur. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten voor het platbrood nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Het deeg blijft vrij plakkerig.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.

Za'atar maken

  • Doe alle ingrediënten voor de za'atar, met uitzondering van de olijfolie, in een vijzel. Stamp de kruiden fijn.
  • Voeg nu ook de olijfolie toe, en meng alles goed door elkaar.

Brood afmaken

  • Verwarm de oven voor op 225 °C, en leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Verdeel het deeg vervolgens in vier stukken. Met een deegroller kun je hier nu vier ovale broodjes van maken. Ze zullen ongeveer 1-1½ cm dik zijn nu. Leg vervolgens op je bakplaat.
  • Verdeel de za'atar over de broodjes. Laat aan de randen van het broodje wat ruimte vrij. Anders glijdt de za'atar tijdens het bakken van je broodje.
  • Doe de broodjes nu voor ongeveer 10-12 minuten in de oven. Het brood kleurt nu lichtelijk bruin.
  • De broodjes zijn het lekkerst wanneer ze nog warm zijn. Heerlijk om te dippen in een yoghurtdip of een soepje.

Opmerkingen

Doorgaans kent dit brood een topping van za'atar. Dit kan je makkelijk zelf maken. Maar je kan het ook in de supermarkt kopen. Hou je hier niet van? Dan kun je het brood ook bijvoorbeeld met kaas en wat oregano beleggen voordat je het in de oven doet.
Dit brood is perfect om te dippen in een soepje, stoofpotje of smeersel. Zorg er dus voor dat je iets hebt om dit brood in te dippen!

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept