hartige muffins cheddar olijven tomaat feta kaas paprika
Hartige recepten

Hartige muffins met cheddar en feta

Muffins zijn er in vele smaken. Meestal zijn ze wel zoet. Dit varieert van vrij lichtzoete muffins die best prima als ontbijt gegeten kunnen worden, tot de grote geglazuurde suikerbommen. Hartige muffins zie je – in ieder geval in Nederland – niet vaak voorbij komen. Dat is eigenlijk best jammer, want ik vind  de hartige uitvoering – net zoals met scones -op zijn minst net zo lekker.

hartige muffins cheddar olijven tomaat feta kaas paprika

hartige muffins cheddar olijven tomaat feta kaas paprika

Deze muffins zijn qua smaak lekker Mediterraans. Ze zijn rijkgevuld met cheddar, feta, zongedroogde tomaten, olijven, geroosterde paprika, knoflook en lente-ui. Perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Ze zouden ook niet misstaan bij een high tea. Ze zijn het lekkerst als ze net gemaakt zijn, en nog warm zijn.

Het leuke aan muffins is dat je ze ook prima kunt meenemen als tussendoortje of lunch. Ik vind het overigens wel het lekkerst om de muffins even te verwarmen voordat je ze eet. Maar als je onderweg bent zijn ze zeker ook koud lekker. Je kan ze ook prima enige tijd bewaren. Stop ze dan wel even in de koelkast.

Deze hartige gerechten zijn verder ook heerlijk voor bij een high tea of lunch:

hartige muffin cheddar olijven tomaat feta kaas paprika

hartige muffins cheddar olijven tomaat feta kaas paprika

Hartige muffins met cheddar en feta

Deze muffins zijn makkelijk te maken, en ook nog eens heel handig om mee te nemen. Ze zijn rijkgevuld met cheddar, feta, geroosterde paprika, zongedroogde tomaten, olijven, knoflook en ui. Met dit recept maak je ongeveer 12 muffins. Je kan ze prima een aantal dagen bewaren.

Ingrediënten
  

Basisrecept

  • 300 gram bloem
  • theelepel bakpoeder (7 gram)
  • ½ theelepel baking soda (3 gram)
  • ½ theelepel zout (3 gram)
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 4 eetlepels yoghurt (60 gram)
  • 60 ml zonnebloemolie

Vulling

  • 100 gram olijven
  • 1-2 knoflookteentjes
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 60 gram geroosterde paprika
  • 2-3 lenteuitjes (of gewone ui/sjalotjes)
  • 175 gram cheddar (of andere vergelijkbare kaas)
  • 100 gram feta

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een muffinvorm in met een beetje olie. Ik vind het zelf het fijnst om geen gebruik te maken van papieren vormpjes. Hiermee blijft een groot deel van de muffin in het papier plakken.
  • Doe de bloem. baking soda, bakpoeder en zout in een beslagkom, en meng dit door elkaar.
  • Doe het ei, de melk, de yoghurt en de zonnebloemolie ook in een kom, en meng ook dit goed door elkaar. Doe tot slot deze ingrediënten bij het bloemmengsel. Mix dit allemaal goed door elkaar. Stop wanneer het goed gemengd is.
  • Snijd alle ingrediënten voor de vulling in stukjes/blokjes. Gebruik voor de knoflook bij voorkeur een knoflookpers. Voeg al deze ingrediënten vervolgens ook toe aan de kom. Roer door elkaar totdat alles goed verdeeld is.
  • Vul je muffinvorm nu met het beslag, en bak de muffins in ongeveer 25-30 minuten gaar. Als de bovenkant mooi goudbruin is zijn ze klaar.

Opmerkingen

Je kan de vulling van deze muffins gerust naar smaak aanpassen. Heb je nog een andere kaas liggen of verse kruiden? Dan kun je die er prima in verwerken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept