Brood met paddenstoelen en blauwe kaas
Paddenstoelen en blauwe kaas is wat mij betreft een perfecte combinatie. In een pasta of risotto komen deze twee ingrediënten bij ons thuis vaak samen. Maar ook voor in een brood is dit een uitermate goede combi. Dit brood was dan ook een groot succes, en viel zeker niet tegen.
Wij gaan regelmatig naar de kaasboer, en komen dan standaard met een groot stuk blauwe kaas thuis. Vaak is dit een lekker pittige Roquefort. Maar soms ook wel een Danish Blue, Bleu d’Auvergne, Gorgonzola of Blue Stilton. Al deze kazen worden bij ons in huis zeer gewaardeerd. Ik vind het dan ook erg leuk om een dergelijke kaas in recepten te verwerken. Het brood is lekker smeuïg, en deels een beetje klef, door de blauwe kaas. Wel zorgt dit voor een iets compacter brood.
Dit brood heeft niet eigenlijk geen beleg meer nodig. De blauwe kaas, het sjalotje en de paddenstoelen zorgen al voor de nodige smaak. Toch vond ik het nog wel lekker om er wat zeezoutboter of roomkaas op te smeren. Dit lijkt me ook een erg geschikt broodje om te eten bij een fris soepje.
Ik heb dit brood in een vrij kleine broodvorm gebakken, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Ik bak graag kleine busbroodjes. Deze zijn ideaal voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Je kan er ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.
Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:
Brood met paddenstoelen en blauwe kaas
Ingrediënten
- 175 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt
- 75 gram volkoren tarwemeel
- 3,5 gram gist
- 4 gram zout
- 5 gram walnotenolie of andere soort olie
- 140 ml water
- 30 ml volle melk
- 5 gram honing
- 1-2 theelepel (verse) rozemarijn
- 15 gram gedroogde paddenstoelen
- 1 sjalotje (fijngesneden)
- 80 gram blauwe kaas (ik heb Roquefort gebruikt)
- handje pompoenpitten
- beetje extra walnootolie voor het invetten van je bakvorm
Instructies
- Wel de gedroogde paddenstoelen circa 5-10 minuten in lauwwarm water. Giet dit af. Vang dit water op voor de volgende stap. Dep de paddenstoelen goed droog met wat keukenpapier.
- Meng 140 ml water (uit de vorige stap, en eventueel aangevuld met extra water) en 30 ml melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker. Gebruik 10-20 ml minder vocht indien je paddenstoelen – ook na het droog deppen – nog erg nat lijken te zijn.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de gedroogde paddenstoelen, het sjalotje, de pompoenpitten en de blauwe kaas, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de de gedroogde paddenstoelen en het sjalotje door het deeg.
- Vet een ruime kom in met wat walnootolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met olie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
- Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Verdeel hier nu de blauwe kaas over. Rol nu vervolgens het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
- Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de pompoenpitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
- Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.