Börek – filodeeg met spinazie en feta
Toen wij op vakantie in Montenegro en Bosnië waren haalden we regelmatig wat bij de bakker. Vaak kwam er naast brood en wat zoets ook nog een hartig hapje mee. Een börek hebben we daarbij meermaals meegenomen. Dit is een soort gevulde rol van filodeeg die van oorsprong Turks is.
Een borek kan je met allerlei verschillende zaken vullen. Je kan ze bijvoorbeeld vullen met aardappel, kaas en/of groente. Een van de meest gebruikelijke uitvoeringen is wel die met spinazie en kaas. Die viel bij mij ook erg goed in de smaak, en hier heb ik de börek thuis dan ook mee gevuld. Wel heb ik er ook nog wat artisjok aan toegevoegd. Dit vind ik altijd erg goed bij spinazie en feta passen.
Naast dat een börek allerlei verschillende vullingen kan hebben, kan een börek ook allerlei vormen kennen. Meestal zie je ze in sigaarvorm, of als rolletje. Dat laatste vond ik zelf wel de mooiste.
Het filodeeg is vrij fragiel, wat het vormen van de rolletjes nog wel een beetje lastig kan maken. Zelf heb ik filodeeg uit de vriezer gebruikt, maar ik vermoed dat de variant uit de koeling eigenlijk geschikter is voor dit recept. Deze zal namelijk iets minder snel breken. Uiteindelijk maakt het overigens niet erg veel uit als het filodeeg op een aantal plaatsen scheurt. Doordat je meerdere laagjes gebruikt is dit niet erg. En dit gaat uiteraard ook niet ten koste van de smaak.
Zelf hadden we de börek samen met een soepje gegeten. Dit was een prima avondmaaltijd. Maar dit gerechtje is ook erg geschikt als hapje. Maak ze dan wellicht wel wat kleiner. Ook deze gerechten kan je prima als hapje of avondeten eten:
- Hartige muffins met cheddar en feta
- Aubergine kuku met walnoten en cranberry’s
- Hartige taart van filodeeg met halloumi
Börek - filodeeg met spinazie en feta
Ingrediënten
- 1 pak filodeeg van 225 gram *
- 350 gram spinazie (fijngesneden)
- 1 ui (fijngesneden)
- 3 teentjes knoflook (fijngesneden/geperst)
- 200 gram feta
- 125 gram artisjok (fijngesneden)
- zout (naar smaak)
- peper (naar smaak)
- 2 eieren
- 100 melk
- 1-2 eetlepels yoghurt
- 1-2 eetlepels olijfolie
- sesamzaadjes en/of nigellazaad om over de börek te strooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan, en voeg de ui, knoflook en spinazie hieraan toe. Bak dit een aantal minuutjes. Als het erg nat is, verwijder dan wat van het vocht. Voeg tot slot ook de artisjok toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur vervolgens uit, en laat iets afkoelen. Verkruimel ook de feta over het geheel als het al licht afgekoeld is. Meng alles door elkaar.
- Meng 1 eetlepel olijfolie samen met de yoghurt, melk en 1½ ei. Bewaar het overgebleven halve ei.
- Neem een vel filodeeg, en bestrijk deze met een beetje van het melkmengsel. Leg hier vervolgens nog een vel bovenop. Neem desgewenst nog een vel, en leg deze op dezelfde manier hier bovenop. Zorg ervoor dat je een soort langwerpige rechthoek maakt van de deegplakken.
- Meng het overgebleven melkmengsel met de spinazie. Verdeel dit mengsel vervolgens in een lange lijn over je deeg. Rol dit op tot een lange rol. Nu kan je ervoor kiezen om het een rol te laten, of om dit vervolgens nog eens op te rollen als cirkel. Leg de börek vervolgens op je bakplaat.
- Bestrijk de börek met het overgebleven (geklutst) ei. Bestrooi de börek met sesamzaadjes en/of nigellazaad.
- Bak de börek in circa 25 minuten goudbruin.
One Comment
Emmy
Mooi gelukt zeg!
En wat ziet dat er lekker uit, mmm.