Ga terug
börek borek filodeeg spinazie feta artisjok

Börek - filodeeg met spinazie en feta

Deze gevulde rolletjes van filodeeg met spinazie, feta en artisjok zijn heerlijk voor bij het avondeten of om als hapje te eten.
5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 1 pak filodeeg van 225 gram *
  • 350 gram spinazie (fijngesneden)
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook (fijngesneden/geperst)
  • 200 gram feta
  • 125 gram artisjok (fijngesneden)
  • zout (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • 2 eieren
  • 100 melk
  • 1-2 eetlepels yoghurt
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • sesamzaadjes en/of nigellazaad om over de börek te strooien

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe een eetlepel olijfolie in een koekenpan, en voeg de ui, knoflook en spinazie hieraan toe. Bak dit een aantal minuutjes. Als het erg nat is, verwijder dan wat van het vocht. Voeg tot slot ook de artisjok toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur vervolgens uit, en laat iets afkoelen. Verkruimel ook de feta over het geheel als het al licht afgekoeld is. Meng alles door elkaar.
  • Meng 1 eetlepel olijfolie samen met de yoghurt, melk en 1½ ei. Bewaar het overgebleven halve ei.
  • Neem een vel filodeeg, en bestrijk deze met een beetje van het melkmengsel. Leg hier vervolgens nog een vel bovenop. Neem desgewenst nog een vel, en leg deze op dezelfde manier hier bovenop. Zorg ervoor dat je een soort langwerpige rechthoek maakt van de deegplakken.
  • Meng het overgebleven melkmengsel met de spinazie. Verdeel dit mengsel vervolgens in een lange lijn over je deeg. Rol dit op tot een lange rol.
    Nu kan je ervoor kiezen om het een rol te laten, of om dit vervolgens nog eens op te rollen als cirkel. Leg de börek vervolgens op je bakplaat.
  • Bestrijk de börek met het overgebleven (geklutst) ei. Bestrooi de börek met sesamzaadjes en/of nigellazaad.
  • Bak de börek in circa 25 minuten goudbruin.

Opmerkingen

* Ik heb zelf filodeeg uit de vriezer gebruikt. Bij nader inzien is het denk ik handiger om filodeeg uit de koeling te gebruiken. Dit zal minder snel scheuren.