
Zeeuwse bolus met sinaasappel en kardemom
Een bolus is een typisch Zeeuwse lekkernij. Iets wat naar mijn mening perfect bij een paasbrunch of paasontbijt past. Vandaar dat ik dit recept net voor Pasen plaats.
Daarnaast is een bolus eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. In principe is het gewoon een wit bolletje wat je door de suiker rolt, en in een soort knoop oprolt. Natuurlijk rol je het bolletje dan eerst wel even uit tot een lange streng. Naast bruine basterdsuiker en kaneel, wat typisch is voor een bolus, heb ik ook kardemom en sinaasappel toegevoegd aan de smaakmakers. En door het deeg zat een beetje nootmuskaat. Een erg lekker toevoeging wat mij betreft. En toch net iets anders dan het origineel zonder dat je er teveel aan verandert.
Je kan de bolussen prima de avond van tevoren al klaar maken. Bedek ze dan voor de 2e rijs met (ingevet) vershoudfolie, en zet ze hiervoor in de koelkast. Of maak ze zelfs eerder nog, en bewaar de (ongebakken) broodjes in de vriezer. Dit maakt het ook ideaal voor als je bezoek hebt.
Ook deze recepten zijn erg lekker voor bij een uitgebreide lunch:
- Vlechtbrood met ube, kokos en banaan
- Pandan suikerbrood
- Brioche met maanzaad, noten en rozijnen
- Blauwe kaas peer rolls
- Koffiebroodjes met kaneel, sinaasappel en pecan

Zeeuwse bolus met sinaasappel en kardemom
Ingrediënten
Brooddeeg
- 200 gram bloem
- 4 gram zout
- 3,5 gram gist
- snuf nootmuskaat (naar smaak)
- 120 gram volle melk
- ½ ei
- 1 theelepel suiker
- 30 gram boter (op kamertemperatuur)
Suikermengsel
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel kardemom
- sinaasappelrasp (naar smaak)
Instructies
- Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
- Doe vervolgens alle overige ingrediënten (behalve de boter) voor het deeg in een kom, en kneed dit tot een soepel deeg. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg dan tot slot nog de boter toe, en kneed dit door het deeg totdat dit geheel is opgenomen.
- Vet een kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Meng in de tussentijd voor het suikermengsel alle ingrediënten. Verdeel dit vervolgens over een licht vochtige theedoek. Leg alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
- Als je deeg klaar is met de eerste rijs dan verdeel je dit in 6 stukken. Laat de bolletjes even kort rusten, en rol ze uit tot een lange streng (ongeveer 40 cm lang). Vervolgens rol je deze streng door het suikermengsel. Rol de bolus vervolgens op tot een soort rol. Stop de uiteinden aan de onderkant van het rolletje. Leg op een bakplaat, en laat ongeveer 1 uur staan voor de tweede rijs.
- Verwarm je oven voor op 250 °C.
- Bak de bolussen in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven, en draai de bolussen om. Laat op de kop afkoelen.