Ga terug
zeeuwse bolus sinaasappel kardemom kaneel basterdsuiker brood

Zeeuwse bolus met sinaasappel en kardemom

De Zeeuwse bolus is een zoet broodje wat helemaal door de suiker is gerold. Hierdoor is het lekker plakkerig. Lekker met sinaasappel, kardemom en kaneel. Met dit recept maak je ongeveer 6 stuks.

Ingrediënten
  

Brooddeeg

  • 200 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 3,5 gram gist
  • snuf nootmuskaat (naar smaak)
  • 120 gram volle melk
  • ½ ei
  • 1 theelepel suiker
  • 30 gram boter (op kamertemperatuur)

Suikermengsel

  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • sinaasappelrasp (naar smaak)

Instructies
 

  • Maak de melk lauwwarm (ongeveer 30 °C). Doe de melk bijvoorbeeld even in de magnetron. Zorg ervoor dat de melk niet te warm is.
  • Doe vervolgens alle overige ingrediënten (behalve de boter) voor het deeg in een kom, en kneed dit tot een soepel deeg. Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg dan tot slot nog de boter toe, en kneed dit door het deeg totdat dit geheel is opgenomen.
  • Vet een kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen. Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Meng in de tussentijd voor het suikermengsel alle ingrediënten. Verdeel dit vervolgens over een licht vochtige theedoek. Leg alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Als je deeg klaar is met de eerste rijs dan verdeel je dit in 6 stukken. Laat de bolletjes even kort rusten, en rol ze uit tot een lange streng (ongeveer 40 cm lang). Vervolgens rol je deze streng door het suikermengsel. Rol de bolus vervolgens op tot een soort rol. Stop de uiteinden aan de onderkant van het rolletje. Leg op een bakplaat, en laat ongeveer 1 uur staan voor de tweede rijs.
  • Verwarm je oven voor op 250 °C.
  • Bak de bolussen in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven, en draai de bolussen om. Laat op de kop afkoelen.

Opmerkingen

Zorg ervoor dat je de uiteinden onder de bolus stopt, anders krijgt de bolus een soort staart. Mocht dit wel gebeuren, dan is dat geen probleem. Hij is nog steeds net zo lekker. Bij mij was ook één bolus uit elkaar gegaan, waardoor deze wat minder perfect was.