
Bruine bolletjes met zonnebloempitten
Deze bolletjes zien er schattig uit, toch? Ze zijn heerlijk voor bij het ontbijt, de lunch of voor bij een soepje. Daarnaast kun je ze ook goed invriezen. Er gaat eigenlijk niets boven versgebakken brood. De geuren in je keuken, en je hele huis, zijn dan verrukkelijk. Deze broodjes met zonnebloempitten zijn lekker smeuïg, en zijn geschikt voor zowel zoet als hartig beleg. Bijvoorbeeld met pluotjam.
Deze broodjes vergen wel wat voorbereiding. Je moet namelijk voordat je echt aan de slag gaat een poolish maken. Dit is een soort voordeeg die je een dag van te voren maakt. Dit voordeeg gaat een beetje fermenteren waardoor je broodjes extra smaak krijgen.
Vaak maak ik brood ook nog eens de avond van te voren. Zo heb ik dat ook bij deze broodjes gedaan. Je moet alleen wel wat ruimte in je koelkast over hebben. Of zoals ik, een tweede koelkast hebben. De broodjes heb ik namelijk op een bakplaat met een plastic tas eromheen in de koelkast gestopt, en vervolgens in de ochtend afgebakken.

Bruine bolletjes met zonnebloempitten
Ingrediënten
Poolish
- 50 gram tarwebloem
- 50 gram water
- 0,2 gram instantgist
Brooddeeg
- 100 gram tarwebloem (Zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood. Ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
- 100 gram volkorenmeel
- 110 gram volle melk (op kamertemperatuur)
- 2 gram instantgist
- 4 gram zout
- 1 theelepel suiker
- 10 gram boter
- 2 eetlepels zonnebloempitten
Instructies
- Maak de avond van tevoren de poolish. Dit doe je door alle ingrediënten te mengen in een kom. Dek de kom af met een (met zonnebloemolie ingevet) stuk plasticfolie. Laat ongeveer een nachtje staan op kamertemperatuur.
- Doe alle ingrediënten samen met de poolish in een kom en meng dit goed door elkaar.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet een bakplaat klaar, en leg hierop een vel bakpapier.
- Bestuif je aanrecht met een beetje bloem, en stort je deeg hierop. Druk het geheel goed plat. Verdeel het deeg vervolgens in 6 stukken. Maak hier bolletjes van. Dit doe je door de zijkanten van de stukken deeg in het midden bovenop het deeg te vouwen, en het stuk deeg nu om te draaien. Duw de zijkanten van het deeg onder het bolletje terwijl je het deeg ronddraait. Hierdoor gaan de bolletjes onder spanning staan, en krijg je mooie ronde bolletjes. Leg ze nu op je bakplaat.
- Bestrijk de bolletjes met een beetje water, en strooi de zonnebloempitten er nu op. Door het water blijven ze plakken.
- Dek de bolletjes af met ingevet plasticfolie. Of doe ze in een plastic tas, en sluit deze af met een elastiekje. Laat ongeveer 1 uur staan op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Haal uit de oven, en laat afkoelen op een rooster voordat je ze aansnijdt.