sambal badjak brood busbrood kokos knoflook ui bakken
Brood

Sambal brood

In de loop der jaren ben ik steeds meer van pittig eten gaan houden. Een potje sambal is dan ook standaard bij ons in huis. Vaak als ik een tosti eet dan doe ik hier naast kaas nog wat sambal op. Ik ben hier erg gek op. Het verwerken van sambal in brood was dan ook een logisch idee.

Een aantal jaren terug zijn wij ook een keer naar Indonesië op vakantie geweest. Daar ontkwam je natuurlijk niet aan de sambal. Erg verrassend was ook hoeveel soorten sambal er wel niet te vinden waren. De één was erg pittig, en de ander dan weer juist erg gekruid en bijvoorbeeld een stuk minder pittig. Sindsdien hebben wij ook vaak meerdere soorten in huis. Badjak, oelek, peteh en brandal kan je meestal wel in onze kast vinden.sambal badjak brood busbrood kokos knoflook ui bakken

Dit brood is uiteindelijk erg goed gelukt. Qua type sambal heb ik hierbij voor sambal badjak gekozen. Deze is wat minder pittig, en vooral erg kruidig. Dit doordat er naast pepers ook ui en knoflook doorheen zitten. Door het deeg van het brood heb ik aanvullend nog wat rode ui en gember gedaan. Hierdoor heeft het brood een heerlijke Indonesische twist. In plaats van water had ik ook nog een deel kokoswater gebruikt. Dit valt echter heel erg weg in het brood, en kan je ook prima weglaten.

Als topping heb ik nog wat sesamzaadjes, komijnzaadjes, chilivlokken en kokosrasp over het brood gestrooid. Samen met wat gedroogd knoflook en zeezout was dit een heerlijke topping. Een erg lekker brood met gewoon een likje boter. Of met een lekkere kaas.sambal badjak brood busbrood kokos knoflook ui bakken

Ik vind busbroden altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

sambal badjak brood busbrood kokos knoflook ui bakken

sambal badjak brood busbrood kokos knoflook ui bakken

Brood met sambal

Dit is een recept voor een heerlijk busbrood. Door dit brood zit een portie sambal. Erg lekker, en het geeft het net even een Indonesische twist.
Met dit recept bak je een klein busbrood van circa 450 gram. Dit is ideaal voor 2 personen.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 3,5 gram gist
  • 3,5 gram zout
  • 160 ml kokoswater of gewoon water
  • 30 gram sambal badjak
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ fijngesneden rode ui (of een sjalotje
  • + extra sambal
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm

Topping

  • 1 theelepel sesamzaadjes (kan een mix van zwart en wit zijn)
  • 1 theelepel kokosrasp
  • ¼ theelepel chilipeper
  • ¼ theelepel komijnzaadjes
  • ¼ theelepel gedroogde knoflook (grof)
  • grof zeezout (naar smaak)

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je het water (of kokoswater) tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de rode ui, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed, indien je dit gebruikt, als laatst de rode ui door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Besmeer dit desgewenst nog met wat extra sambal. Laat de zijkanten vrij. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Meng alle ingrediënten voor de topping. Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi de topping op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Je kan de sambal badjak uiteraard ook vervangen door een andere soort sambal. Het is maar net waar je van houdt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept