brood bakken paardenbloem gezond gist busbrood zonnebloempitten
Brood,  In bakvorm

Paardenbloem brood

Ook in de winter kan je nog wat wilde plantjes vinden buiten. Een goed voorbeeld hiervan is de paardenbloem. Velen zouden paardenbloemen onkruid noemen. Niets is minder waar, je kan het namelijk erg goed in allerlei gerechten verwerken. Zo ook in brood. En ook niet verkeerd om lekker buiten rond te struinen nu het weer een beetje lente lijkt te worden.

Niet alleen is het vrijwel overal te vinden, ook is het nog een ontzettend gezond. Zelf doen we paardenbloem ook regelmatig door een salade, of verwerken we het in een risotto. Het lijkt ook wel een beetje op rucola doordat het vrij bitter kan zijn. Rauw zijn de bladeren van de paardenbloem het meest bitter. Wanneer je het kookt of bakt valt dit heel erg mee.

Wist je trouwens dat je niet alleen de bladeren van een paardenbloem kan eten, maar ook de wortels? Hier wordt ook wel een soort koffie van gemaakt. Wellicht ook nog eens een leuk experiment.brood bakken paardenbloem gezond gist busbrood zonnebloempitten

Ik vind busbroden altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.

Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.

Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:

brood bakken paardenbloem gezond gist busbrood zonnebloempitten

Paardenbloem brood

In dit brood zitten de bladeren van de paardenbloem verwerkt. Deze kun je gewoon uit het wild plukken. Het maakt het niet alleen een erg gezond brood, maar ook erg lekker. De bladeren hebben wel wat weg van rucola.
Met dit recept maak je één klein broodje. Heb je een groter bakblik, pas dan de hoeveelheden aan.

Ingrediënten
  

  • 200 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
  • 50 gram volkoren tarwemeel
  • 3,5 gram gist
  • 3,5 gram zout
  • 100 ml water
  • 60 ml volle melk
  • handje vol bladeren van paardenbloem
  • beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm
  • zonnebloempitten voor bovenop en/of door je brood

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat je het water en melk tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Was de paardenbloembladeren, en dep deze droog. Snijd in stukjes.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de paardenbloemen, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de paardenbloemen door het deeg. Kneed ook de zonnebloempitten, indien je deze gebruikt, door het deeg.
  • Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
  • Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Laat de zijkanten vrij. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
  • Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi wat zonnebloempitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
  • Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
  • Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Zorg ervoor dat je de paardenbloembladeren goed wast. En let erop wanneer je ze plukt dat je dit bijvoorbeeld niet nabij een hondenuitlaatplaats doet. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept