halloumi brood sesam olijf olijven munt oregano
Brood

Halloumi olijven brood

Dit brood is perfect voor in de vakantie. De halloumi, olijven, munt en oregano zorgen ervoor dat dit een bijzonder lekker brood is. Erg goed om bij een borrelplankje te eten. Of om in een heerlijk soepje dippen. Zelf heb ik deze gegeten bij een yoghurtsoep.

Ik ben groot liefhebber van kaas. Wij hebben dan ook altijd wel een zekere selectie aan kazen in huis. Dit kan van alles zijn: schimmelkaas, alpenkaas, verse kaas of boerenkaas. Halloumi is een kaassoort die ik vaak in ons avondeten verwerk. Zo ook bijvoorbeeld in deze hartige taart. Halloumi is een zoutige kaas die wel een beetje op feta lijkt. Hij houd bovendien goed zijn vorm als je deze bakt. Daarom is het ook een ideale kaas om in een brood te doen. De stukjes kaas smelten niet geheel, maar blijven mooi in het brood zitten.halloumi brood sesam olijf olijven munt oregano

In Cyprus en Griekenlans schijnt veel brood met halloumi gegeten te worden. Vaak worden er dan nog verse kruiden aan toegevoegd. Munt is een kruid die daarbij vaak gebruikt wordt. In dit brood heb ik zelf nog olijven, ui en oregano toegevoegd. Tot slot heb ik ook nog wat sesamzaadjes over het brood gestrooid.

Uiteindelijk was dit een heerlijk luchtig brood. Ik zou er niet te veel beleg nog opsmeren. Een laagje roomboter is misschien nog wel het meest lekkere beleg. Op die manier proef je de smaak van het brood namelijk het best.

Op zoek naar meer lekkere broodrecepten? Probeer ook eens deze recepten:

halloumi brood sesam olijf olijven munt oregano

halloumi brood sesam olijf olijven munt oregano

Halloumi olijven brood

Dit is een heerlijk smaakvol brood gevuld met halloumi, olijven, munt en oregano. Een heerlijk brood voor bij het ontbijt. Of voor bij een borrelplankje.

Ingrediënten
  

  • 200 gram bloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik gebruik doorgaans Amerikaanse patentbloem of T65 tarwebloem
  • 135 ml water
  • 20 gram olijfolie
  • 2,2 gram gist
  • 3,5 gram zout
  • 1-2 theelepels munt (naar smaak)
  • 1-2 theelepels (verse) oregano (naar smaak)
  • 50-75 gram halloumi (in stukjes gesneden)
  • 50 gram olijven (fijngesneden)
  • ¼-½ ui (fijngesneden)
  • sesamzaadjes om je brood mee te bestrooien
  • beetje extra olijfolie voor het invetten van je kom

Instructies
 

  • Zorg dat je het water tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
  • Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de halloumi, ui en olijven, nu samen in een kom.
  • Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Voeg op het laatst nog de ui, halloumi en olijven toe aan het deeg, en kneed dit er even door.
  • Vet een ruime kom in met olijfolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
  • Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
  • Zet je rijsmandje klaar, en bestuif deze met bloem. Klopt de overtollige bloem eruit. Heb je dit mandje nog nooit gebruikt? Besprenkel deze dan eerst even met water, en bestuif dan met bloem. Laat opdrogen en klop het overtollige bloem eruit.
  • Bestuif je aanrecht met bloem. Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Bol het deeg op. Druk de zijkanten van het deeg daarbij naar beneden, zodat je het deeg onder de bol duwt. Hierdoor komt de bol op spanning te staan. Leg deze bol nu ondersteboven in het rijsmandje. Knijp de naden aan onderkant een beetje dicht.
  • Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede. Heb je een pizzasteen? Dan kun je het brood hier op bakken. Zorg er dan wel voor dat je deze ook voorverwarmt. Het is geen probleem als je deze niet hebt. Met een bakplaat krijg je ook een prima brood.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort nu je brood hierop. Strooi de sesamzaadjes over de bovenkant van je brood. Je kan nu vervolgens de bovenkant van het brood insnijden, zodat deze in de oven niet willekeurig openbarst. Gebruik hiervoor een erg scherp mesje. Zet je bakplaat vervolgens in de oven. Als je een pizzasteen gebruikt zul je het bakpapier hierop moeten schuiven.
  • Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Vaak haal ik dan ook de braadslede uit de oven. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
  • Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.

Opmerkingen

Een rijsmandje zorgt ervoor dat je brood een mooie vorm krijgt. Deze gebruik je uitsluitend tijdens de 2e rijs, en gaat ook niet mee de oven in. Ik heb een rijsmandje gebruikt die geschikt is voor een rond brood van 500 gram.
Wil je in de ochtend versgebakken brood? Stop het brood dan bij de eerste of tweede rijs in een plastic tas in de koelkast, en sla als het brood in volume verdubbeld lijkt te zijn de rijstijd van een uur over.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept