Brood met vijgen en walnoten
Er gaat niets boven zelfgebakken brood. Je huis ruikt altijd zo heerlijk als je net een brood hebt gebakken. In het weekend maak ik vaak een brood. Als ik wat minder tijd heb maak ik dan een busbrood. Afgelopen weekend was weer eens zo ver, en daarom maakte ik dit lekker brood met walnoten en gedroogde vijgen.
Vijgen passen perfect bij de herfst. Daarom paste dit brood ook helemaal bij een herfstachtig weekend. Maar ook tijdens andere seizoenen smaakt dit brood goed. En je hebt ook geen verse vijgen nodig. Gedroogde vijgen zijn juist ideaal voor dit brood. Zelf had ik hiervoor een portie gedroogde babyvijgen in huis gehaald. Ik kan je ook sterk aanraden om wel wat kaneel toe te voegen aan het brood.
Dit was een mooi lichtbruin brood. De textuur van het brood was lekker smeuïg, maar wel met een krokante korst. Ik vond dit brood heel erg lekker met hartig beleg. Verrukkelijk met een plak kaas of roomkaas. Of eet het gewoon met een beetje boter. Maar ook met zoet beleg, zoals een lekkere jam, is dit een heerlijk broodje.
Ik vind busbroodjes altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.
Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan ook eens één van deze (bus)broden:
- Sinaasappel brood met rozemarijn
- Donker pompoenpitten brood met salie
- Ciabatta broodjes met kurkuma
- Walnoot sesam brood met cayennepeper
- Tomaat rucola brood
- Brood met mosterd en komijn
Brood met walnoten en vijgen
Ingrediënten
- 150 gram tarwebloem (zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt)
- 100 gram volkoren tarwemeel
- 3 gram gist
- 3,6 gram zout
- 1 eetlepel walnoten- of zonnebloemolie
- 110 ml water
- 55 ml volle melk (of vervang door water)
- 5 gram honing
- 50 gram walnoten (geroosterd)
- 50 gram gedroogde vijgen (in kleine stukjes gesneden)
- handje zonnebloempitten voor bovenop het brood
- indien gewenst: snuf kaneel
- beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm
Instructies
- Meng het water en de melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de walnoten, vijgen en zonnebloempitten, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Kneed als laatst de vijgen en walnoten door het deeg.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
- Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
- Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens de zonnebloempitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
- Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.
2 Comments
Geert
Ik heb deze geprobeerd en het was heerlijk. Ik ga denk ik wel een keukenmachine aanschaffen
Irene
Wat leuk! Ja dat kan ik zeker aanraden als je wat vaker brood bakt 😉