Japanse cheesecake met chai
Vlak na onze vakantie in Japan kwamen vrienden van ons op bezoek. Zij zijn gek op Japan, maar zijn hier nog niet geweest. Daarom vond ik het leuk om een stukje Japan naar hen te brengen. En dat in de vorm van deze Japanse cheesecake.
Een Japanse cheesecake is extreem luchtig, en wiebelt nog een beetje als je hem iets schudt. Hij wordt ook wel cotton cheesecake genoemd. Dit uiteraard omdat hij zo luchtig als een wolkje is. Een Japanse cheesecake is dan ook echt wel anders dan een gewone cheesecake. Ook zitten er meer eieren in deze cheesecake. In verhouding tot een gewone cheesecake is hij ook een stuk minder compact en zwaar. Hierdoor eet je met gemak een flink stuk op.
Om de Japanse cheesecake toch iets eigen te maken heb ik er nog wat chai en sinaasappel aan toegevoegd. Deze smaken waren slechts erg subtiel aanwezig. Dit zijn overigens smaken die erg goed bij de herfst en winter passen. Chai vind ik sowieso ontzettend lekker om mee te bakken. Denk bijvoorbeeld ook aan deze chai koekjes. Het is een mix van specerijen die een heerlijk warme smaak kent. In India wordt dit vaak in de vorm van thee gedronken. Dan zijn de specerijen gemengd met zwarte thee. Ik heb voor dit koekje deze thee gebruikt in plaats van het zelf samenstellen van een kruidenmix. Ik heb een aantal theezakjes kapot geknipt, en door het beslag gemengd.
Ik vond het een verrukkelijke cheesecake. Hij was extreem luchtig, en romig. Bij ons bezoek viel deze cheesecake ook heel erg in de smaak. Op verzoek plaats ik dit recept dan ook al wat eerder dan ik eerst van plan was.
Ook deze recepten doen mij aan Japan denken:
Japanse cheesecake met chai
Ingrediënten
- 5 eieren (eiwitten en eigeel gescheiden, op kamertemperatuur)
- 1 gram cream of tartar (dit kan je online kopen of in grotere supermarkten, word ook wel wijnsteen poeder genoemd)
- 90 gram suiker
- 225 gram roomkaas (philadelphia, op kamertemperatuur)
- 120 ml (volle) melk (op kamertemperatuur)
- 1 eetlepel karnemelk
- 20 ml sinaasappelsap
- 55 gram boter (op kamertemperatuur)
- 35 gram bloem
- 15 gram maizena
- 2 theezakjes chai thee (knip de zakjes kapot)
- optioneel: sinaasappelrasp van ½-1 sinaasappel
- desgewenst: wat abrikozenjam verdund met wat water om de cheesecake uiteindelijk mee te bestrijken
Instructies
- Bekleed een gesloten rond bakblik met een diameter van circa 20 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in met wat boter.
- Vul een groot bakblik halverwege met warm water, en zet deze relatief laag in de oven. Zorg dat je bakblik van 20 cm hier ruimschoots in past. Op deze manier maak je namelijk een waterbad. Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C.
- Doe de melk in een kommetje, en doe de chai erbij. Verwarm dit even in de magnetron. Het hoeft niet te koken. De kruiden trekken er beter in wanneer de melk warm is. Je kan dit overigens ook in een steelpannetje doen. Laat vervolgens even afkoelen terwijl je verder gaat.
- Doe de eiwitten in een beslagkom, en klop dit met een mixer op totdat het iets begint te schuimen. Voeg op dit moment de cream of tartar toe. Voeg vervolgens ook geleidelijk 40 gram suiker toe tijdens het kloppen. Klop door totdat je zachte pieken hebt. Hiervoor heb je het geheel een paar minuutjes moeten kloppen.
- Meng in een andere kom de roomkaas, melk en karnemelk. Mix dit op een lage stand tot een glad romig geheel. Voeg nu ook de boter, 50 gram suiker en sinaasappelsap toe. Als je een sterkere sinaasappelsmaak wil voeg je nu ook de sinaasappelrasp toe. Doe nu ook de bloem en maizena erbij. Mix dit ongeveer een minuutje totdat alles goed gemengd is. Als laatste stap voeg je hier ook de eigelen aan toe, en mix je ook dit totdat het geheel gemengd is.
- Spatel nu ongeveer ⅓ van de eiwitten voorzichtig door het roommengsel. Als dit gemengd is voeg je nog ⅓ toe. En tot slot voeg je ook de laatste ⅓ toe. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg ervoor dat je stopt als het gemengd is. Je wil namelijk dat dit zo luchtig mogelijk blijft.
- Verdeel het beslag nu in je bakvorm, en plaats deze vorm in het waterbad in de oven. Bak de cheesecake voor 20 minuten op 180 °C. Verlaag de temperatuur nu naar 160 °C en bak nog voor 40-50 minuten. De cheesecake is klaar als je een satéprikker in het midden kan prikken. en deze er schoon uitkomt. Zet de oven nu uit, maar haal de cheesecake er nog niet uit.Zet de deur van de oven op een kiertje, en laat de cheesecake hier nog ongeveer 1 uur in staan.
- Haal de cheesecake nu uit de oven, en stop deze in de koelkast. Haal voor het serveren uiteraard ook uit de vorm. Hij is het lekkerst als hij koud is. Je kan de cheesecake een paar dagen in de koelkast bewaren.
- Optioneel: Je kan er nog voor kiezen om de cheesecake met een laagje abrikozenjam te bestrijken. Zelf vond ik dit wel erg lekker omdat de cheesecake romig, en niet erg zoet is. Iets fruitigs past er daarom goed bij. Hiervoor kan je wat abrikozenjam verdunnen met wat (warm) water. Bestrijk de bovenkant van je cheesecake met de jam.