Ga terug
japanse cheesecake romig luchtig fluffy cotton chai sinaasappel

Japanse cheesecake met chai

Dit is een recept voor een heerlijk luchtige Japanse cheesecake. Ze noemen het niet voor niets een cotton cheesecake. Ook lekker met chai en sinaasappel door het beslag.
Met dit recept maak je een taart met een diameter van circa 18-20 cm.

Ingrediënten
  

  • 5 eieren (eiwitten en eigeel gescheiden, op kamertemperatuur)
  • 1 gram cream of tartar (dit kan je online kopen of in grotere supermarkten, word ook wel wijnsteen poeder genoemd)
  • 90 gram suiker
  • 225 gram roomkaas (philadelphia, op kamertemperatuur)
  • 120 ml (volle) melk (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel karnemelk
  • 20 ml sinaasappelsap
  • 55 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 35 gram bloem
  • 15 gram maizena
  • 2 theezakjes chai thee (knip de zakjes kapot)
  • optioneel: sinaasappelrasp van ½-1 sinaasappel
  • desgewenst: wat abrikozenjam verdund met wat water om de cheesecake uiteindelijk mee te bestrijken

Instructies
 

  • Bekleed een gesloten rond bakblik met een diameter van circa 20 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in met wat boter.
  • Vul een groot bakblik halverwege met warm water, en zet deze relatief laag in de oven. Zorg dat je bakblik van 20 cm hier ruimschoots in past. Op deze manier maak je namelijk een waterbad. Verwarm de oven vervolgens voor op 180 °C.
  • Doe de melk in een kommetje, en doe de chai erbij. Verwarm dit even in de magnetron. Het hoeft niet te koken. De kruiden trekken er beter in wanneer de melk warm is. Je kan dit overigens ook in een steelpannetje doen. Laat vervolgens even afkoelen terwijl je verder gaat.
  • Doe de eiwitten in een beslagkom, en klop dit met een mixer op totdat het iets begint te schuimen. Voeg op dit moment de cream of tartar toe. Voeg vervolgens ook geleidelijk 40 gram suiker toe tijdens het kloppen. Klop door totdat je zachte pieken hebt. Hiervoor heb je het geheel een paar minuutjes moeten kloppen.
  • Meng in een andere kom de roomkaas, melk en karnemelk. Mix dit op een lage stand tot een glad romig geheel. Voeg nu ook de boter, 50 gram suiker en sinaasappelsap toe. Als je een sterkere sinaasappelsmaak wil voeg je nu ook de sinaasappelrasp toe.
    Doe nu ook de bloem en maizena erbij. Mix dit ongeveer een minuutje totdat alles goed gemengd is. Als laatste stap voeg je hier ook de eigelen aan toe, en mix je ook dit totdat het geheel gemengd is.
  • Spatel nu ongeveer ⅓ van de eiwitten voorzichtig door het roommengsel. Als dit gemengd is voeg je nog ⅓ toe. En tot slot voeg je ook de laatste ⅓ toe. Spatel dit voorzichtig door elkaar. Zorg ervoor dat je stopt als het gemengd is. Je wil namelijk dat dit zo luchtig mogelijk blijft.
  • Verdeel het beslag nu in je bakvorm, en plaats deze vorm in het waterbad in de oven. Bak de cheesecake voor 20 minuten op 180 °C. Verlaag de temperatuur nu naar 160 °C en bak nog voor 40-50 minuten.
    De cheesecake is klaar als je een satéprikker in het midden kan prikken. en deze er schoon uitkomt. Zet de oven nu uit, maar haal de cheesecake er nog niet uit.
    Zet de deur van de oven op een kiertje, en laat de cheesecake hier nog ongeveer 1 uur in staan.
  • Haal de cheesecake nu uit de oven, en stop deze in de koelkast. Haal voor het serveren uiteraard ook uit de vorm. Hij is het lekkerst als hij koud is. Je kan de cheesecake een paar dagen in de koelkast bewaren.
  • Optioneel: Je kan er nog voor kiezen om de cheesecake met een laagje abrikozenjam te bestrijken. Zelf vond ik dit wel erg lekker omdat de cheesecake romig, en niet erg zoet is. Iets fruitigs past er daarom goed bij. Hiervoor kan je wat abrikozenjam verdunnen met wat (warm) water. Bestrijk de bovenkant van je cheesecake met de jam.

Opmerkingen

Ben je niet zo gek op chai en sinaasappel? Dan kan je ook ervoor kiezen om dit te vervangen door wat citroensap en citroenrasp. Dan krijg je een lekker frisse cheesecake. Die uitvoering lijkt me ook heerlijk met een saus of jam van (blauwe/rode) bessen.