Spruitjes kastanje taartjes
Het is weer eens tijd voor een hartig gerecht. Deze keer een hartige taart met spruitjes, kastanje en paddenstoelen. Een creatie die perfect bij dit seizoen past, en verrukkelijk is. En heerlijk op smaak gebracht met wat tijm en rozemarijn.
Zeker als er bezoek komt is het handig om een makkelijk receptje achter de hand te hebben. Quiches of hartige taarten zijn daar perfect voor. Ze mislukken nagenoeg nooit, en je kan ze van tevoren al klaar maken. Alleen even opwarmen en je hebt een smakelijke lunch.
Voor dit recept hadden wij zelf tamme kastanjes verzameld. Het is sowieso heerlijk om in de herfst door het bos te lopen. Door kastanjes te rapen heb je ook nog eens een doel erbij. Kastanjes zijn niet erg sterk van smaak, en passen daarom erg goed bij allerlei gerechten. Qua smaak lijken kastanjes wel een beetje op nootachtige aardappels. Zelf vind ik ze ook lekker door een pasta of risotto met paddenstoelen en blauwe kaas.
Gekookte kastanjes kan je vaak ook in biologische supermarkten vacuüm verpakt kopen. Het is alleen heel erg simpel om ze zelf te bereiden. Je hoeft ze alleen maar even in te snijden, en 20-30 minuten in de oven te doen op 200 graden.
Dit gerecht is ook geschikt als voorgerecht tijdens de kerst. Zeker als je kleine quichevormpjes gebruikt. Bovendien zijn deze taartjes ook heel eenvoudig om te maken. Ideaal voor tijdens de kerst als je niet de hele tijd in de keuken wil staan. Ik raad je aan om nog wel wat blauwe kaas of pecorino over de bovenkant te verdelen.
Ook met deze hartige recepten kun je zeker indruk maken:
Spruitjes kastanje taartjes
Ingrediënten
- 5 plakjes hartige taartdeeg (je kan dit deeg ook zelf maken)
- 150 gram spruitjes (gehalveerd)
- 100 gram gemengde paddenstoelen (in stukjes gesneden)
- 50 gram gekookte kastanjes (in stukjes gesneden)
- 1-2 sjalotjes
- 2 eieren
- 100 ml volle melk (of slagroom als je de taart extra romig wil)o
- 1-2 teentjes knoflook
- ½-1 theelepel tijm (vers of gedroogd)
- ½-1 theelepel rozemarijn (vers of gedroogd)
- peper en zout
- extra: blauwe kaas of pecorino om over de bovenkant van de taartjes te verdelen
- extra: olijfolie om te bakken en de vormpjes mee in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C, en vet een grote quichevorm of 4-5 kleine quichevormpjes in met wat olie of boter.
- Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Verhit een koekenpan, en fruit de sjalotjes en knoflook.
- Voeg vervolgens ook de gehalveerde spruitjes en paddenstoelen toe. Doe hier ook de tijm en rozemarijn doorheen. Bak dit totdat je met een vork makkelijk in de spruitjes kan prikken. Haal vervolgens van het vuur. Breng op smaak met peper en zout, en meng ook de kastanjes erdoorheen.
- Doe het deeg in de vormpjes, en verdeel het groentemengsel over de vormpjes.
- Kluts de eieren, en meng hier de melk doorheen. Verdeel dit vervolgens ook over de vormpjes. Doe vervolgens wat kaas over de bovenkant.
- Bak de taartjes in ongeveer 25-30 minuten gaar.