Semolina maïs brood
Maïsbrood vind ik altijd heel erg lekker. Het vreemde is dat er eigenlijk altijd vrij weinig maïs in dit brood zit. Wanneer je er namelijk veel maïs in doet krijg je een vrij compact brood, en lijkt het meer op cornbread. Ook erg lekker, maar heel anders dan gewoon brood. In maïsbrood zit daarom altijd maar een beetje maïsmeel. Zo ook in dit brood. Dat geeft dit brood ook de mooie gele kleur.
Naast maïsmeel zit in dit brood ook semolina. Semolina is de Italiaanse benaming voor griesmeel. Dit meel wordt ook wel gebruikt om pasta mee te maken. Maar hier kan je ook prima brood mee bakken. De semolina geeft het brood een mooie knapperige buitenkant. Tegelijkertijd is het brood lekker zacht en sappig van binnen. Ook hiervoor geldt dat je vaak niet uitsluitend semolina gebruikt. Naast semolina en maïsmeel bevat dit brood dan ook een groot deel tarwebloem.
Door het brood heb ik ook nog wat zonnebloempitten gedaan. Ook heb ik het brood nog even door wat zonnebloempitten gerold. Dit geeft net even een extra textuur aan het brood. Dit brood smaakt overigens zowel met hartig als zoet beleg goed.
Ik vind busbroodjes altijd ideaal om te maken. Ik gebruik daarvoor doorgaans een vrij kleine broodvorm, eentje voor een gewicht van 450 gram aan brooddeeg. Zo’n klein broodje is perfect voor 2 personen. En je kan dan snel weer een nieuw broodje bakken. Maar je kan dit recept natuurlijk ook makkelijk aanpassen aan een ander formaat broodblik. Of je kan er bijvoorbeeld ook bolletjes van maken. Deze vorm je dan net zoals deze broodjes. Let er dan wel op dat de baktijd ook anders zal zijn.
Wil je het brood de avond van tevoren al klaarmaken, zodat je in de ochtend het brood af kan bakken? Ik zet het brood dan altijd voor de tweede rijs in een plastic tas in de koelkast. Als het brood de volgende ochtend in volume verdubbeld lijkt te zijn kan deze zo de oven in. Is het brood nog een beetje compact? Laat hem dan even op kamertemperatuur komen, en nog even verder rijzen.
Ik vind het altijd erg leuk om brood te bakken. Het liefst bak ik elke keer wat anders. Jij ook? Probeer dan eens één van deze (bus)broden:
- Tomaat rucola brood
- Sinaasappel brood met rozemarijn
- Walnoot sesam brood met cayennepeper
- Brood met kokosmelk
- Brood met mosterd en komijn
Semolina maïs brood
Ingrediënten
- 150 gram tarwebloem zorg dat deze bloem geschikt is voor het bakken van brood, ik heb T65 tarwebloem gebruikt
- 75 gram semolina
- 50 gram maïsmeel
- 3,5 gram gist
- 4 gram zout
- 120 ml water
- 50 ml volle melk (of 50 ml water)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1-2 eetlepels zonnebloempitten (+ extra om over bovenkant van brood te strooien)
- beetje zonnebloemolie voor het invetten van je bakvorm
Instructies
- Meng het water en de melk, en zorg dat je deze tot ongeveer kamertemperatuur verwarmt. Zorg dat dit niet te heet wordt. Ik doe dit zelf altijd even kort in de magnetron in een glazen maatbeker.
- Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de zonnebloempitten, nu samen in een kom.
- Heb je een keukenmachine? Laat het deeg dan ongeveer 10 minuten door je machine kneden. Zo niet, dan zul je het deeg op je (bebloemd) aanrecht moeten storten, en met de hand moeten kneden. Hou er rekening mee dat dit ongeveer 20 minuten zal duren. Op het moment dat je tussen je vingers een vliesje kunt trekken van het deeg dan is het klaar. Meng op het laatst de zonnebloempitten nog door het deeg.
- Vet een ruime kom in met zonnebloemolie. Ik doe meestal een scheut olie in de kom, en gebruik vervolgens een stuk keukenpapier om dit goed te verdelen.
- Maak een bal van je deeg, en stort dit in de kom. Dek af met een vochtige theedoek, en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur staan. Wanneer je deeg ongeveer 2x zo groot is geworden is het klaar.
- Zet je broodbakvorm klaar, en vet deze in met zonnebloemolie. Ook hiervoor gebruik ik meestal keukenpapier. Bestuif je aanrecht met bloem.
- Stort het deeg op je aanrecht, en duw alle lucht eruit. Dit doe je door het deeg plat te drukken. Rol het deeg met een deegroller van links naar rechts uit tot een langwerpig rechthoek. Vouw vervolgens de rechter- en linker zijkant van het deeg naar het midden van het deeg. Zorg dat het opgevouwen deeg niet breder is dan je broodvorm. Rol nu het deeg nu weer uit, maar deze keer niet van rechts naar links, maar juist van je af. Je krijgt weer een langwerpig stuk deeg. Rol nu het deeg vervolgens stevig op, en knijp de naad dicht.
- Maak de bovenkant van de rol een beetje nat met wat water. Strooi vervolgens wat zonnebloempitten op je aanrecht, en rol de bovenkant van het opgerolde brood erdoor.
- Leg het brood met de naad naar beneden in de broodbakvorm.
- Laat het deeg nu wederom afgedekt 1 uur rijzen. Doe het brood bijvoorbeeld in een plastic tas, of dek af met ingevet plasticfolie.
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Zet onder in je oven een met water gevulde braadslede.
- Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. De laatste 10 minuten zet ik de oven vaak iets zachter, namelijk op 200 °C. Twijfel je of het brood gaar is? Als je op de onderkant van het brood klopt, en deze hol klinkt is het gaar. Heb je een keukenthermometer? Als het brood in het midden ongeveer 95 graden is, dan is deze klaar.
- Haal het brood gelijk uit de bakvorm, en laat afkoelen op een rooster.